Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Ha orosz, Makón is eltemethetik

Makó - Orvosszakértő vizsgálja a Makó közelében talált világháborús katona maradványait. Kiderítik, ki lehetett, vagy legalább azt, minden kétséget kizáróan, hogy milyen nemzetiségű volt. Az építkezések miatt gyakran kerülnek elő katonasírok, hamarosan jogszabály rögzíti, mi ilyenkor a teendő.
Fölvette a kapcsolatot a makói múzeummal a Honvédelmi Minisztérium, miután kedden az M43-as út nyomvonalán II. világháborúban elesett katona földi maradványait fordította ki egy munkagép. Az ilyen sírokat nem régészeti leletként kezelik.

Az eddigi adatok alapján Halmágyi Pál múzeumigazgató valószínűsítette, hogy a megtalált katona orosz volt. Makót 1944. szeptember 26-án szállták meg a szovjet csapatok, a 3. Magyar Hadsereg azonban ezután rögtön megpróbálta visszavenni a várost, így erre nagyon heves harcok folytak.

A maradványokat most a megyei rendőr-főkapitányság igazságügyi orvosszakértője vizsgálja. A Honvédelmi Minisztérium Hadisírgondozó és Háborús Kegyeleti Osztályának vezetője, Maruzs Roland őrnagy lapunknak azt mondta, első körben azt próbálják megállapítani, ki volt az elesett. Ha ezt nem sikerül, mert nem kerül elő az azonosító, azt derítik ki, milyen nemzetiségű volt. Ebben a személyes tárgyak segíthetnek.

Ha orosz a csontváz, Makón is eltemetik. Fotó: Segesvári Csaba
Ha orosz a csontváz, Makón is eltemetik.
Fotó: Segesvári Csaba

A magyar állam egyezményt kötött a hadisírokra vonatkozóan a német és az orosz féllel is. Ugyanazon a napon, kedden Gödöllőnél egy német katona maradványait tárták föl, azonosították, és a budaörsi katonatemetőben helyezik végső nyugalomra a német kormány költségén. Ha minden kétséget kizáróan kiderül, hogy a Makónál talált katona orosz volt, a HM és az orosz nagykövetség egyeztetésén múlik, hol temetik újra. Megtörténhet, hogy Makón, a görög katolikus temetőben, ahol külön részen, gondozott parkban nyugszanak az orosz katonák.

Maruzs Rolandazt mondta, hamarosan jogszabály készül arról, mi a teendő egy-egy ilyen sír megtalálásakor, mert az építkezések miatt gyakran kerülnek elő elesett katonák.

Olvasóink írták

 • 14. KamuNeni 2011. május 03. 20:55
  „A jogszabalyra nagyon szukseg van meg az utanna levo unneplesre. A katonanak meg mindegy ki volt honnan volt. El kell temetni mint ismeretlen katona es megsporolni a sok milliot amit majd kolteni fognak.

  Nincs eszuk??”
 • 13. 3évesférfi 2011. május 03. 09:05
  „Lehet ez is, lehet az is, mindegy az már.”
 • 12. Morpheus_RexXx 2011. május 02. 16:26
  „Nem olvastam végig a hsz-eket, de ha a fegyver is és a lőszer, no meg a bakkancs is el volt vele temetve:
  1. nem kivégezték az oroszok árulásért és stb, mert akkor még bakkancsot sem hagynak rajta, nem, hogy fegyvert lőszerrel...
  2.Ha harc közben esett el, akkor marad a bakkancs, de a fegyver és lőszer akkoriban igen nagy érték volt... alvesztéséért is kivégzés járt... meg a sisak bakkancsért is kemény büntetés...
  3. Marad az a válasz, hogy "portyázás" közben agyonverték vagy akármi, valamelyik közeli tanyánál/háznál... ebben az esetben érdemes lenne még keresgélni, ugyan is minimum párosan jártak...”
 • 11. Anyádlóháton2 2011. május 02. 16:04
  „4. dmonlájn 2011.05.02. 09:10
  Sajnálom, de nem lehet mindenki olyan jól értesült mint Te!
  Bár melyik cikket olvasom erről a témáról, mindenhol tényként hangoztatják, hogy ez egy orosz katona ember földi maradványa. Tőlem lehet az is, de lehet más is. Nem tudtam, hogy Makó és környéke tele van Indiana Jones (beceneve: Indy) típusú archeológusokkal, akik ránéznek egy csontvázra és azt is megmondják ott kint a nagy semmi közepén, hogy szerencsétlen mennyit cigarettázott naponta. Gondolom Te is ezek közé tartozol.”
 • 10. M@M 2011. május 02. 13:53
  „8.macs
  Tökéletesen igazad van. Szerintem ez nem belekotyogás........mindenkinek szabad vélemény nyilvánítási joga van!
  Legalább is elvileg.........:-)”
 • 9. szentmiki 2011. május 02. 11:51
  „8. macs, így igaz, kiderülne a sok elferdített igazság,( pl.: a"Battonyától-Nemesmedvesig" marhaság)”
 • 8. macs 2011. május 02. 11:44
  „6. M@M,
  bocs, hogy belekotyogok :-). Ne vesszetek össze! Ez férfi, akár orosz, akár ukrán volt, katona volt és biztos, hogy nem jószántából került ide. Mi történt vele? Talán sose fogjuk megtudni. A családja biztos várta, ahogy sok magyar katonát is vártak vissza a Dontól.
  Szerintem a két VH a történelmünk azon szakaszai, amiről nagyon, de nagyon sokat kéne - elsősorban korabeli források alapján - beszélni.”
 • 7. szentmiki 2011. május 02. 11:25
  „Tudja valaki , hogy miért van kétszer fenn ez a cikk? Ennyire nincs hír a környéken?”
 • 6. M@M 2011. május 02. 11:11
  „kedves "deszkás"
  Hidd el kellően olvasott vagyok a témában! Nem "véletlenül" írtam amit írtam! Minden esetre az általam írt szövegnek semmi köze az elhunythoz. Tőlem békében elfér ahol van! Nem piszkálom sem a német, sem az orosz áldozatokat.
  De teljesen igaza van "favágónak" mert Makót a 3.Ukrán front foglalta el Román segédcsapatokkal kiegészítve.
  Kun Miklóssal szívesen beszélgetnék a témáról, mert nagyra becsülöm a tudását!
  Még az a szerencse, hogy csak én írok ostobaságot, Te mentes vagy még a tévedés lehetőségétől is!”
 • 5. deszkás 2011. május 02. 09:54
  „M@M! Ha olvasott lennél nem irnál "véletlen" ostobaságot. De ne Kun Miklóstól kérjél tanácsot.A kellő tisztelettel eltemetett német katonát miért nem piszkáljátok? "Halottról jót vagy semmit" nem ismerős MAGYAR mondás?”
 • 4. dmonlájn 2011. május 02. 09:10
  „3. Anyádlóháton2 2011.05.02. 08:37

  azért fogják megvizsgálni, hogy megállapítsák ki lehetett! Sok katonát makói temetőkben helyeztek örök nyugalomra, lehet hogy őt a társai temették el... miért kell mindent szájbarágósan elmagyarázni bizonyos embereknek! Szörnyű”
 • 3. Anyádlóháton2 2011. május 02. 08:37
  „Honnan tudható bizonyossággal, hogy katona ember volt az elhunyt? Találtak mást is a sírban, ami ezt a verziót támasztja alá? Feltártak több sírt is azon a bizonyos szűk területen vagy csak ezt az egyet?
  Magányos katona...... nehezen elképzelhető!”
 • 2. M@M 2011. május 02. 08:19
  „favágó!
  Egész pontosan az Oroszok az Ukránokat küldték a húsdarálóba maguk előtt! Esetleg az egységek komiszárjai voltak Oroszok!”
 • 1. favágó 2011. május 02. 08:12
  „Legjobb tudomásom szerint Makóra sem és Szegedre sem az oroszok jöttek be. Hanem az ukrán alakulatok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedvezményt kapnak a fürdőépítés miatt

Felére csökkentette a makói képviselő-testület legutóbbi ülésén két üzlethelyiség bérleti díját a belvárosi Bérpalotában. Tovább olvasom