Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Horváth Zoltán: Ez nem tisztogatás

Harminckét esztendős az Erdei Ferenc Szakközépiskola és a Galamb József Szakképző Iskola összevonásával létrejött új makói oktatási intézmény igazgatója, Horváth Zoltán. Állítja: a fideszes megyei önkormányzat által lebonyolított átszervezések, nyugdíjazások mögött nincs politikai szándék, célja a megújulás. Ezt vitatja a város MSZP-s polgármestere.
Informatikát és matematikát oktatott immár tíz esztendeje a Galamb József Szakközépiskolában az a fiatal pedagógus, akit nemrégiben az Erdei Ferenc Szakközépiskola és a Galamb József Szakképző Iskola összevonásával létrejött új makói oktatási intézmény vezetőjévé neveztek ki.

A harminckét esztendős Horváth Zoltán eddigi tevékenységéből többek között arra büszke, hogy egy ösztöndíjpályázat révén hárommilliós támogatást hozott az intézménynek, hogy legutóbb is két osztály osztályfőnöke lehetett, illetve hogy a szakmunkásképzőn kívül is oktatott informatikát – többek között mozgáskorlátozottaknak és más fogyatékkal élőknek. A felkérés váratlanul érte. Végül azért vállalta el a megbízatást, mert úgy érezte, munkájával, ötleteivel és ambícióival hasznára válhat az iskolának. Egyébként büszke családapa. Felesége, Horváthné Sereg Judit a kollégája volt, tizenhárom hetes kisfiuk pedig Európa védőszentje után kapta a Benedek nevet; fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy mindketten hívő emberek.

A munkának az új, összevont intézményben – a neve egyébként Makói Oktatási Központ, Szakképző Iskola és Kollégium – azzal látott hozzá, hogy végigjárta mind a két iskolát, igyekezett minél több emberrel beszélni, és mindenkit megkért, juttassák el hozzá ötleteiket, javaslataikat. Az új struktúra kialakításához ezek révén sok jó elképzelést kapott. Ami most biztos: a két tagintézményben lesz két helyettese, Barna Gábor és Kincses Tímea, az oktatásban pedig igyekeznek az igényekhez igazodva több új szakot, képzést indítani, amihez fiatal kollégákat is várnak. Hozzátette: a két volt intézményvezető elfogadta a váltást, és mindketten felajánlották neki a segítségüket.

Mint a napokban megírtuk, Makó MSZP-s polgármestere, Buzás Péter sajtótájékoztatóján politikai tisztogatásnak nevezte azt, ami a fideszes vezetésű megyei önkormányzat által összevont makói iskolákban az átszervezések során történik; ennek igazolására elmondta, hogy a volt szakmunkásképzőből tudomása szerint kizárólag három baloldali érzelmű pedagógust nyugdíjaztak.

Horváth Zoltán ezzel kapcsolatban lapunknak úgy nyilatkozott, elődei nyugdíjazási programját folytatva három, nyugdíj után is dolgozó galambos és két egykori erdeis pedagógussal tárgyalnak arról, miként lehetne a számukra leginkább méltó módon megoldani a nyugalomba vonulásukat. Hogy ők milyen pártállásúak, azt nem tudja – ez egyetlen kollégája esetében sem érdekli. Ezt a változást szakmai alapon készítették elő, a szakmunkásképzős pedagógusok esetében például a mezőgazdasági oktatás megújítása érdekében, ráadásul az érintettek közül volt, aki jelezte, hogy szeretne már pihenni. Hozzátette: elbocsátásra a két tagintézmény egyikében sem kerül sor. Az új középiskolának szeptembertől várhatóan kilencven pedagógusa és ezernégyszáz diákja lesz.

A makói önkormányzat is összevont

Makón nemrégiben a város is összevonta a helyi általános iskolákat – ez ellen meg a jobboldal tiltakozott akkor. Buzás Péter szerint a két egyesítés nem hasonlítható össze, hiszen Makón az átszervezésnek nem politikai, hanem szakmai indokai voltak. Senkit sem fosztottak meg vezetői tisztségétől, az új irányításban pedig jobboldali érzelmű pedagógusok is helyet kaptak, illetve helyükön maradtak. Hozzátette: a kötelezőóraszám-emelésből adódó álláshelycsökkenés az összevonások nélkül is megtörtént volna.

Makón közös irányítás alá került a város három önkormányzati fenntartású általános iskolája – ide tartozik még szervezetileg a királyhegyesi és a nagyéri oktatási intézmény is. Itt tizenkilenc álláshely szűnt meg; három pedagógustól és három technikai dolgozótól váltak meg, tizenhárman pedig a nyugdíj előtti prémiumévek programban vesznek részt. Az intézménynek összesen ezerhatszáz diákja és kétszáztizenhárom dolgozója van – tudtuk meg Almási Pál igazgatótól.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkoholmentes Bázis

Egyre népszerűbb a fiatalok körében a kiszombori Bázis. A klub két éve azért jött létre, hogy a… Tovább olvasom