Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Koncert és vér az ösztöndíjért

Koncert és vér az ösztöndíjértA támogatásért cserébe Néveri Bence fellép Pitvaros rendezvényein.
Több kistelepülés ösztöndíjjal segíti a főiskolások, egyetemisták tanulmányait. Szeretnék, ha minél több fiatal szerezne diplomát, akkor is, ha nem térnek vissza a szülőhelyükre. Pitvaroson egy zenészhallgatótól fellépést kérnek cserébe, Székkutason társadalmi munkát, ami véradással is kiváltható.
– A tavalyihoz képest duplájára emeltük az ösztöndíj egy főre jutó összegét – jelentette be nemrég Radó Tibor, Pitvaros polgármestere. Pitvaroson azóta lehet Bursa Hungarica-ösztöndíjra pályázni, amióta országosan elindították a programot. – Az előző években havonta 5 ezer forinttal segítettük a pályázati kritériumoknak megfelelő fiatalokat. Képviselő-testületünk úgy döntött, ettől a félévtől kezdve már 10 ezer forint az összeg.

Pitvaroson évente 6-8 fiatal pályázik az ösztöndíjra. Volt olyan családunk, ahol egyszerre három gyermek járt egyetemre. Náluk is jól jött a támogatás – sorolta a településvezető. Néveri Bence tehetséges furulyaművész. Szerepelt a Virtuózok tehetségkutatóban, és nemzetközi versenyeken is bizonyított. – Vele külön szerződést kötött az önkormányzat. A támogatásért cserébe azt kértük, évi két-három alkalommal lépjen fel a rendezvényeinken. Büszkék vagyunk a tehetségeinkre, akik példaképei lehetnek a kisebbeknek – tette hozzá Radó Tibor. Azt is elmondta, céljuk, hogy minél több olyan munkahely létesüljön Pitvaroson, ahol a diplomás fiatalok tudására van szükség.

Derekegyháztól havi 5 ezer forintot kapnak a Bursa Hungarica-ösztöndíjprogramban részt vevő főiskolások, egyetemisták. – Legutóbb 6 hátrányos helyzetű fiatalt támogattunk, 300 ezer forintos az éves keretünk – mondta Szabó István polgármester. – Örülünk, hogy vannak továbbtanuló fiataljaink. Több egyetemistát is szívesen támogatnánk, hiszen ők is öregbítik a település jó hírét.

Székkutason az önkormányzat idén saját ösztöndíjat alapított. – A keretünk egymillió forint. Ebből a jelenlegi elképzelés szerint tíz hallgatót támogatnánk – tudtuk meg Szél István polgármestertől. – Várjuk a jelentkezőket.

Hogy hány székkutasi fiatal tanul főiskolán, egyetemen, nem tudjuk, nincs ilyen nyilvántartás. Ha több mint tízen jelentkeznek, és mindenki megfelel a kritériumoknak, akkor megvizsgáljuk, mit tehetünk. Esetleg csökkentjük az egy főre jutó összeget, vagy megemeljük a támogatási keretet. A kibővített szociális bizottság bírálja majd el a kérelmeket. Lehet, hogy a 3-as, 4-es tanuló is kap támogatást, mert elképzelhető, hogy azért nem jobb az eredménye, mivel délutánonként dolgozik, hogy egyetemre járhasson. Cserébe öt nap társadalmi munkát kérünk a közösségért. Ez kiváltható két véradással is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem nagy baj, ha kikiáltják a választó nevét

Tudomásul vette Török Miklós makói önkormányzati képviselő a Nemzeti Választási Bizottság őt elmarasztaló határozatát. Tovább olvasom