Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Makói csatornapénz: nem biztos, hogy visszajár

Makó és térsége - Portánként 20 ezer forint visszajár a makói csatornaberuházás árából az embereknek – mondta egy ellenzéki képviselő a makói testületi ülésen. A hivatalos tájékoztatás szerint csak ezután derül ki, tényleg maradt-e pénz, ha igen, megnézik, ez hogyan osztható vissza a lakosságnak.
Makón, valamint Apátfalván, Földeákon, Kiszomboron, Magyarcsanádon és Maroslelén 14 milliárd 116 millió forintból újítottak fel és építettek szennyvízcsatornát az elmúlt években. A munkák elkészültek, de az elszámolás még tart. A beruházás önerejében a lakosság által befizetett érdekeltségi hozzájárulás is benne van.

A város és a községek lakói előre gyűjtötték a pénzt, lakástakarék-pénztári megtakarítással. A mintegy 14 ezer porta tulajdonosait is összefogó Makó és Térsége Szennyvízcsatornázási Társulatnak most elkezdődött a végelszámolása. Erről beszélt a legutóbbi makói képviselő-testületi ülésen Török Miklós (DK). Azt mondta, hogy több pénze maradt a társulatnak, mint amennyibe a beruházás kerül, így tudomása szerint bekötésenként mintegy 20 ezer forint jár vissza az embereknek. Farkas Éva Erzsébet polgármester ezt nem erősítette meg, azt mondta, a társulat közgyűlése után lehet erről információt kapni.

Arról, hogy visszajár-e valamennyi pénz, Nagy Lajost, a társulat leköszönt elnökét is kérdezgetik a makóiak. Lapunknak Nagy Lajos azt mondta, amíg ő irányította a társulatot, kollégái precíz könyvelést vezettek, de azt akkor még nem számolták ki, jár-e vissza pénz. Most pedig már a végelszámoló az információk birtokosa. Barna Gábor önkormányzati kabinetvezető azt mondja, hogy a csatornaberuházás utolsó részletét még most fizetik ki. Csak ezután lehet biztosat tudni arról, keletkezett-e maradványösszeg. „Amennyiben igen, az önkormányzat keresni fogja a jogi megoldási lehetőségét annak, hogy ez visszaosztható-e a lakosság felé, és ha igen, hogyan" – írta a kabinetvezető.

Beszéltünk Török Miklóssal, aki azt mondta, nem hivatalos információi vannak arról, hogy igenis maradt pénz, a 20 ezer forint kalkulált összeg. Ő az informátoraitól úgy tudja, hogy mindez azért fordulhatott elő, mert a beruházás a tervezettnél később kezdődött el, és a lakossági megtakarítás tovább kamatozott.

A mi informátorunk szerint a kabinetvezető válasza pontos, mert amíg egyeztetnek az utolsó munkák díjának kifizetéséről, és viták lehetnek, tényleg nem mondható meg biztosan, mennyi pénz marad. Ám ami marad, az kisebb részben tényleg a kamatoknak köszönhető, nagyobb arányban viszont annak, hogy menet közben változtak a csatornázás finanszírozási feltételei. „A második évtől gyakorlatilag önerő nélkül tudott menni a projekt" – fogalmazott a mi forrásunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Inkább fecskeházat, mint ingyentelket

Az utóbbi időben nem volt túl sikeres a makói fiatalokat támogató ingyentelekprogram. Tovább olvasom