Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Rácsokon túl a remény rabjai

Nagyarcsanád - Hogyan alakult a sorsa a magyarcsanádi Gán fivéreknek? Milyen az élete annak az apának és fiának, akiről 6 év után derült ki, hogy nem követett el semmit? Arra voltunk kíváncsiak húsvét előtt: az élet kárpótolja-e azokat az embereket, akiket ártatlanul büntetve dugtak rács mögé?

– Akárcsak egy siralomház vagy egy szellemtanya. Villanyoltás után a felnőtt férfiak úgy zokogtak az ágyukban, mint a gyerekek. Az egész börtön jajgatástól és keserű sóhajoktól volt hangos – emlékezett vissza szegedi börtönéveire ifjabb Burka Ferenc, aki édesapjával együtt 6 évet húzott le a rácsok mögött – ártatlanul. – Még most is kiráz a hideg, ha visszaemlékszem – tette hozzá a 30 éves férfi.

Apa és fia a siralomházban

A két újszentmargitai roma férfit 1999-ben tartóztatták le gyilkosság vádjával. A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság mindkettőjük bűnösségét megállapította társtettesként, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében. A fiút 15 év, az apát 13 év fegyházra ítélték. 2003-ban a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság ítéletét. Végül 2005-ben Debrecenben a megyei bíróság felmentő ítéletet hozott, és a két férfi kiszabadulhatott a börtönből.

Idősebb Burka Ferenc 20 millió, fia pedig 25 millió forint kárpótlásban részesült. Ez a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítás indokolatlan előzetes letartóztatás miatt.

– Egyszer voltam csak 21 éves, és nincs az a pénz, ami kárpótolná ezeket az éveket – mondta ifjabb Burka, akit amíg bent volt, elhagyott a párja, és gyerekeivel is teljesen elhidegült a kapcsolata. – Volt, aki nem bírta feldolgozni azt, hogy hátat fordított neki a családja. A debreceni börtönben egyik ismerősöm egy éjszaka fölkötötte magát – idézte föl a fiatalember, aki apjával együtt soha nem adta föl a reményt, hitték, hogy egyszer kiderül az igazság.

Idősebb Burka Újszentmargitán maradt. Lányával együtt egy élelmiszerboltot nyitottak Budapesten. Fia – a rossz nyelvek és emlékek miatt – elköltözött a faluból. Polgáron házat vett, és elindította hegesztővállalkozását. Második feleségével nyárra várják gyereküket.

Miklós mellett a család

A magyarcsanádi Gán testvérek (Miklós és Zoltán) nyereségvágyból elkövetett emberölés vádjával több mint 15 hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban, míg 2002 áprilisában a bíróság jogerősen fel nem mentette őket. A bíróság összesen két és fél millió forintot ítélt meg a testvérpárnak. Gán Miklósné azért is perelte az államot, mert tizenöt hónapig férjével nem élhetett házaséletet.

Gán Zoltánt megtalálta a szerelem: élettársával szépen, békében élnek. Fotó: Segesvári Csaba
Gán Zoltánt megtalálta a szerelem: élettársával szépen, békében élnek.
Fotó: Segesvári Csaba

– Nagyon jó a házasságom, és a gyerekeim jól tanulnak – válaszolta érdeklődésünkre Gán Miklós, aki hozzátette: bár az elmaradt házasélet pénzbeli kárpótlása elsikkadt, de az elszenvedett sérelmeket az élet kárpótolta. A 40 éves férfi nagyon büszke 3 gyerekére. Az 1,2 millió forint felét a házra költötték: kifestettek, gáztűzhelyt vettek, és kicsinosították lakóhelyüket. A 40 éves Miklós és felesége, Magdi alkalmi munkákból élnek.

Ottjártunkkor a legidősebb lány – a 18 éves Magdi – éppen a szomszéd gyerekeire vigyázott. – Pénztáros szeretnék lenni – közölte mosolyogva, miközben egy kicsit tartott a kezében. – Aki ismerte apát, az mind tudta, hogy ártatlan. Soha nem szégyelltem őt – mondta Magdi, akiben ma is elevenen él az a kép, amikor apját beszélőre hozták le, és a plasztik-
üveg mögött elsírta magát, mert még megölelni sem tudta gyerekeit.

Az utcában jó véleménnyel vannak Gánékról. – Soha nem volt velük semmi gond – mondta egy idős asszony, aki hozzátette, hogy a népes család miatt nagy a forgalom náluk, meg szeretik a muzsikát is hangosan hallgatni, de azért rendes emberek. – Ami meg a gyilkosságot illeti, azt senki nem hozza szóba. Ahogy azt sem gondolja senki, hogy primitívek lennének, ahogy azt a bíróságon mondták az okosok – tette hozzá az idős nő.

Etelka regulái

A másik Gán fiú sorsa is jól alakult. A 44 éves Zoltán 2004 januárjában megismerte Etelkát. A férfit korábban felesége elhagyta, és három gyerekét intézetbe adta.

– Az első dolgunk az volt, hogy felkutattuk a gyerekeket. A 15 éves Erikát hódmezővásárhelyi nevelőszülőknél találtuk meg – mesélte Etelka, miközben kávét főzött Zoltánnak. – Amióta együtt vagyunk, Zoli nem iszik, mert én nem tűröm meg magam mellett a részeges embert – jelentette ki határozottan a 37 éves asszony, aki korábbi élettársát éppen az ital miatt hagyta ott. – Meg aztán borotválkozni is kell neki naponta, mert egy torzonborz embernek nem adnak munkát – sorolta a házi regulát Etelka.

Aki ismerte apát, tudta, hogy ártatlan – mondja Gán Miklós lánya. Magdi ottjártunkkor a szomszéd gyerekeire vigyázott. Fotó: Segesvári Csaba
Aki ismerte apát, tudta, hogy ártatlan – mondja Gán Miklós lánya. Magdi ottjártunkkor a szomszéd gyerekeire vigyázott. Fotó: Segesvári Csaba

Gán Zoltán a több mint egymilliós kárpótlásából megvette a szülői ház testvéreire eső részét, és apránként elkezdték felújítani. – Tavaly cseréltük ki a konyhabútort. Vettünk egy új asztalt és székeket is – számolt be Etelka. – Jöjjön, főnök, megmutatom magának, hol lesz a fürdőszoba – vágott közbe Zoltán, majd benyitott egy szobába, és egy nagy dobozra mutatott, amiben egy tusolófülke részei voltak.

– Mind a ketten munkanélküliek vagyunk, így van időm arra, hogy magam csináljam meg az új fürdőt – mondta a 44 éves férfi, aki miközben kikísért bennünket, büszkén mutogatta, hogy az ősszel gyümölcsfákat ültetett a ház elé. – Főnök, nekem az fontos, hogy aki az utcán elmegy, azt mondja: ebben a házban rendes emberek élnek – mondta, majd búcsút intett.

Évente százmilliók kártalanításokra

Az igazságügyi tárca évente 350-400 úgynevezett „aktív", folyamatban lévő kártalanítási perben jár el – tájékoztatta lapunkat a minisztérium. A törvény értelmében az állam köteles kártalanítást fizetni, ha valakit előzetes letartóztatásba helyeznek, de később jogerősen felmentették. Kártalanítás jár akkor is, ha valaki egy jogerős ítélet alapján kitölti büntetését, de később, például egy perújítás alkalmával enyhébb büntetésre ítélik. A sor meghökkentő: 2004-ben összesen 169 millió 253 ezer 959 forint (130 ügy); 2005-ben összesen 133 millió 255 ezer 709 forint (80 ügy); 2006-ban összesen 216 millió 899 ezer 832 forint (120 ügy); tavaly összesen 166 millió 203 ezer 967 forint (90 ügy).

Olvasóink írták

 • 18. Gán anett: Gán Miklós lánya 2008. október 26. 14:43
  „na ti ne pattogjatok mert apám az tud olvasni tanuljanak meg a magyarok olvasni meg tanuljanak meg takarítani is azok akik így beszólnak !!!!!szerezzetek jogsit ti meg új kocsit is mint apám ja és tisztességes módon oké???????ha nem vagytok tisztában a dolgokkal akkor ne szóljatok be másoknak ? oké , A cigányok is ugyanolyan emberek mint a magyarok!!! sőőőőt!! apám az nagyon is tiszta ember sok magyar elbújhat mellette!!! oké????”
 • 17. egy magyar csaj 2008. szeptember 07. 18:14
  „Aki cigány az már analfabéta? Ugyan már...Ugyan olyan emberek mint mi magyarok...Nem kellene ki közősíteni őket...próbáljátok meg, és minden megoldódik”
 • 16. egy magyar csaj 2008. szeptember 07. 18:14
  „Aki cigány az már analfabéta? Ugyan már...Ugyan olyan emberek mint mi magyarok...Nem kellene ki közősíteni őket...próbáljátok meg, és minden megoldódik”
 • 15. Szandi baby 2008. július 23. 20:30
  „Igen ártatlanak voltak de te is az voltál nagybátyám”
 • 14. CITROM 2008. március 29. 19:41
  „Az a baj ,hogy amikor segélyért megy akkor magyarnak mondja magát,ha pedig egy vendéglátó egységbe megy és kitessékelnék ,mert ocsmány módon viselkedik akkor meg azt mondja cigány vagyok azért nem akartok kiszolgálni stb”
 • 13. Egy makói 2008. március 29. 10:04
  „Annyit még hozzátennék, hogy tisztelet a kivételnek, mert van. Igaz ritka, mint a fehér holló, de én ismerek egyet. De csak egyet. :)”
 • 12. Egy makói 2008. március 29. 10:01
  „Hát az a helyzet, hogy meg kellene tanulniuk a "tisztelt" roma állampolgároknak együttélni, ami azt is jelenti, hogy egyenrangú állampolgárként ugyanúgy el kell menni dolgozni, nem pedig bűnözésből élni. Ha megtehették azt, hogy anno rendőrt vertek az IQ kocsma előtt, akkor lehet, hogy nekünk meg fegyvert kellene tartanunk, hogy térden lőhessük őket. Túl sok a joga a cigánynak, kötelessége meg semmi lásd Muki.”
 • 11. ÉN" 2008. március 28. 21:55
  „Hát igen,mindent megtehetnek...de meg is tesznek..gátlástalan cigók!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 10. CITROM 2008. március 27. 20:07
  „Nem bizony ,ugyanis bármit tesznek megélhetési bűnözés a neve:-( nekik lehet bezzeg ha én tenném ajaj”
 • 9. szamár 2008. március 25. 22:08
  „Tudomásom szerint, Etelka szokta árulni a t....t, lehet, hogy abból is jol keresnek.
  Bár ha ránézek, nem biztos, hogy sok a kuncsaft!!!:)”
 • 8. ÉN" 2008. március 25. 21:26
  „VALÓBAN CSAK RÁJUK KELL NÉZNI,HÁT KÉTSÉGEIM AZOK VANNAK! úJ AUTÓ,JOGOSÍTVÁNY HOGY LETT OLVASNI SEM TUDNAK,EGYÉBKÉNT IS EZT MONDJÁK ÁLLTALÁBAN. DE AKKOR HOGY LETT JOGSI...? PERSZE LEHET MÁR VENNI,Ő RÁJUK NEM VONATKOZIK A TÖRVÉNY SEMMIBEN!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 7. dodó 2008. március 25. 19:52
  „Ebben az ügyben talán ártatlanok. Egyébként? Nézzetek rájuk!”
 • 6. bubi 2008. március 25. 15:31
  „Németh Pál!Nem a nevelt fia volt,hanem a testvére fia!”
 • 5. Németh Pál nyugalmazott mérnök, Makó 2008. március 24. 19:18
  „Tisztelt Olvasók!

  Dühítő az újságcikkben felvetett probléma!

  A fizetéssel nincs megoldva a dolog. A szabadságvesztést, az elvett életet nem lehet pénzzel kiegyenlíteni.

  A másik, amiről hallgat úgy az újságíró, mint még jobban az arrogáns hatalom, hogy mi van a tettesekkel? Miért nem vonják kérdőre a bírókat, ügyészeket stb. stb.

  A hatalom kiszolgálói a bírók, ügyészek, akik hatalmas pénzért, a fizetésükért, sokszor fuserálnak. Ártatlan szegényeket lezárnak évekre, évtizedekre, sőt életfogytiglan is! Mert ugye a szegények nem tudják fizetni a horribilis védő ügyvédi költségeket. Ezek a ,,szakemberek" egyszerűen bűnösök, mert ártatlanokat börtönbe zárnak. S azok a politikusok is bűnösek, akik nem vonják kérdőre a kiderült téves ítéletek után a ,,tetteseket".

  A Käusert is életfogytiglanra leültették ügyészek, bírók! S mintegy 8-10 év börtön után véletlenül kiderült, ott sem volt a móri mészárlásnál. Szóval így állunk.

  S így volt ez 10 éve is, 30 éve is és 50 éve is, sőt évszázadokkal ezelőtt is.

  De újra és újra fel kell emelni a hangunkat és tiltakozni az igazságszolgáltatásban folyó fuserálás ellen!

  Ja igen, a Tóth Kása nevelt fiát is előzetes börtönben tartották kb. 1.5 évig a makói kettős gyilkosság kapcsán. Azután pedig szabadlábra helyezték, mert semmi (!) bizonyítékot nem tudtak ellene felhozni.

  Üdvözlettel”
 • 4. makói 2008. március 23. 19:36
  „Hajaj ezekután még azért is pénzt kérnek ,ha rosszul nézünk rájuk.”
 • 3. húsvét 2008. március 23. 16:02
  „Meg kellet volna kérdezni Etelkát, hogy az Ö saját 3 gyermekei hol vannak???
  Mert ugyanis 2-3 évvel ezelöt a 10-11 éves fia olvasni, meg írni sem tudott!!!
  Nem egy szentlélek az Etelka az biztos!
  Szép napot!”
 • 2. monikalia 2008. március 22. 17:18
  „Nagyon sajnálnám a Gánfivéreket ha volna miért soha életükben nem dolgoztak talán mégjót is tettnekik egy kis elzárás .A faluban biztos nem hiányolták .”
 • 1. CITROM 2008. március 22. 17:18
  „Lehet,hogy rendes ember,de kérdem én ha nem analfabéta akkor,hogy lehet,hogy nem bírja leírni valaki a saját nevét?Talán mert primitív.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrök szívesen átadnák a traffipaxot Makón

Makó - A makói önkormányzatot is érdekli a lehetőség: traffipaxot üzemeltetni a város területén. Tovább olvasom