Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Rendben találta a fürdőépítést a hatóság

Makó - Lezárult a makói fürdő ügyében indított vizsgálat, megint folyósítják a támogatást az építkezésre. Nem talált szabálytalanságot a hatóság, miután a város megváltoztatta a beruházás finanszírozásának technikáját.
A makói fürdő ügyében szeptemberben indított vizsgálatot a fejlesztési ügynökség, amely az uniós támogatások fizetését intézi. Azt vizsgálták, szabályos-e az, hogy a makói önkormányzat létrehozott egy fürdőfejlesztő kft.-t, és ennek adja át az építkezés önerejét, 2 milliárd forintot, tagi kölcsönként. Ezt azért tette a város, hogy az áfát vissza tudja igényelni. Ezzel a szándékkal az ügynökség szerint önmagában nem volt gond, a tagi kölcsön mint megoldás azonban nem biztos, hogy megfelel az uniós elveknek. A város szakértőire hivatkozva állította, ez így szabályos, de a 3,6 milliárdos beruházás folytatása érdekében változtatott. Az új megoldást elfogadta a fejlesztési ügynökség, alá is írták a szerződést, most pedig a hatóság hivatalos levélben tájékoztatta a makói önkormányzatot arról, hogy a vizsgálat lezárult, és minden rendben.

Folytatódhat a munka. Fotó: DM/DV
Folytatódhat a munka.
Fotó: DM/DV

A város ezt tegnap reggel közleményben tudatta a www.mako.hu internetes oldalon. Eszerint „az irányító hatóság által javasolt finanszírozási módot - nevezetesen, hogy a támogatott konzorciumban Makó önkormányzata lépjen a fürdőfejlesztő kft. mellé - elfogadtuk, ennek jogi, pénzügyi hátterét megtestesítő előterjesztéseket januárban a képviselő-testület elfogadta; így minden akadály elhárult a fürdő megépülése elől. (...) A szerződésmódosítással az irányító hatóság szerint még a gyanúja is megszűnt a szabályellenes támogatáshalmozódásnak". Kiss Imre, a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója lapunk kérdésére azt mondta, ezzel együtt a támogatás kifizetése újból folytatódik, az ügynökség várja a számlákat.

A vizsgálat még az önkormányzati választás előtt kezdődött, ez lett a kampány egyik fő témája is. Buzás Péter polgármester nem kommentálta a vizsgálat folyamatát, ez most is így volt.

Amikor a támogatás kifizetését leállította az ügynökség, a Keviép Kft. úgy döntött, nem hagyja félbe az építést, mert többe kerülne újból elkezdeni. Így, bár egyes anyagbeszerzéseket el kellett halasztani, az elvégezhető munkákat saját pénzből tovább finanszírozta. Mostanáig félmilliárd forintra rúgott ez az összeg – halljuk Sztermen Pétertől, aki a vállalat termelésiigazgató-helyettese. Megkönnyebbülés számukra is, hogy a vizsgálat befejeződött, és fel sem merült, hogy kártérítést kérjenek.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Black&Red 2011. február 16. 18:15
  „"A GDF SUEZ látja el földgázzal a volt EMFESZ-fogyasztókat"
  Ez a cikk is csípi a szemem, hogy a "címlapon" nagyon el van bújtatva! Egy idézet onnan a hozzászólásaimból:

  "Jól elbújtatták ezt a cikket! Amúgy az EMFESZ is folyamatosan biztosította a gáz ellátást! A volt EMFESZ ügyfelek mikor kapják kézhez az új szerződést és mikor lehet online bemondani az elfogyasztott m3-t?? Mert, hogy Én annyit akarok fizetni amennyit ténylegesen elhasználtam és nem azt az összeget amit a GDF a hasára ütve kér!!

  "A stabil földgázellátás biztosításán túl a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. mindig nagy figyelmet fordít a magas szintű ügyfélkiszolgálásra és szolgáltatásainak folyamatos fejlesztésére." Ha az EMFESZ tudta 8%-l olcsóbban adni a gázt, akkor a többi szolgáltató miért nem??"

  "Ne feledjék, a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. a jövőben is stabil, folyamatos gázellátást biztosít fogyasztóinak, és kiszámítható partnerként biztosítja ügyfelei és családjuk mindennapi nyugalmát."

  Az EMFESZ is biztosította ugyan ezt!! És remélem a jövőben is így lesz! Alig várom, hogy leteljen a 3 hónap!!"

  "Azért nagypappa mert így több pénzt tudnak beszedni. Az EMFESZ számla átláthatóbb volt és tudtam, hogy miért mennyit fizetek! Ez a MJ-s mérés nagyon sántít valahol..."”
 • 30. nagyi8 2011. február 16. 16:42
  „29. saturnus 2011.02.16. 15:27
  Köszönöm. Beleolvastam.
  Jómagam még várok.
  A privát nyugdíjpénztárak államosítása csak 1-2 évre oldja meg az állam lecsúszását.
  Struktúrális váltaztotások kellenek az országos felemelkedéshez,
  politikailag, gazdaságilag és szociálisan is.
  Ezekbe még nem vágott bele a Fidesz.
  A következő 2 évben meglátjuk, mit tudnak és mernek cselekedni.

  "Itt lenn, a kisemberek szintjén" mi még nem éreztünk semmi változást.
  Talán az is eljön egyszer.
  .”
 • 29. saturnus 2011. február 16. 15:27
  „http://www.portfolio.hu/gazdasag/kiderult_fontos_celt_bukhatott_a_kormany.145521.html
  nagyi8 azt olvasd el.”
 • 28. nagyi8 2011. február 16. 15:08
  „A fürdő 2008-ban nyereségesre lett deklarálva az akkori Megvalósíthatósági Tanulmány szerint.
  Azt szavazta meg a makói közgyűlés és indították el a projektet.

  2009-re már nem lehetett tagadni, hogy veszteséges lesz az új fürdő.
  Az újabb Megvalósíthatósági Tanulmány már mást közölt, mint egy évvel hamarabb.
  Ezt zárták el - jogellenesen - a lakosságtól. Nos, a ... önkormányzat vesztett a Szegedi Bíróságon 2010-ben. A makói ... baloldal - MSZP (volt MSZMP), volt SZDSZ - csak az érvényes bírósági ítéletre adta ki az iratokat. ... Közel 6´000 makói írta alá a petíciót egy ,,sokkal olcsóbb makói fürdő" ügyében. ...

  Buzás (MSZP) összefogott a Fidesszel, s a Mágoriné, Dr.Orbán Imre, Nagy-György J. is támogatták 2009.11.04.-én a 3 milliárdos veszteség megszavazását ELŐRE a közgyűlésen, az építési költségen FELÜL (3.5 milliárd). E nélkül nem kapta volna meg az EU támogatást a projekt. Tudni kell még, hogy az egész Fidesz vonal akarja ezt a fürdőt: Dr. Kerényi, Kubatov országos igazgató és maga Orbán Viktor is. A fürdő veszteségeihez számolhatjuk még a deviza veszteséget is. A CHF / HUF deviza veszteség ma kb. 1.4 milliárd! Az évi kamat kb. 300 milliót tesz ki, amihez a veszteség is hozzájárul majd és a banki tartozás visszafizetése. Ma már fideszesek beszélnek évi min. 800 millió városi teherről. További veszteséget jelent az építési késedelem, amit. pl. a mostani EU kifizetési késedelem is okoz, de további más késések is léphetnek fel az építkezés után. Ha csak az előzőeket összegezzük, akkor az eredeti 3.5 milliárdos fürdő már 10 milliárdos nagyságba kerül a következő években a makói adófizetőknek. Ennek pedig adóemelés lesz a vége, mint tudjuk előre. ,,Köszönet" az MSZP, PSZM(régi SZDSZ, Marosvári, dr. Siket) és a Fidesznek (Mágorinéék). ... először NAPI 1´000 fürdővendégről beszélt, utána NAPI 2´000-ről, míg végül a mufti NAPI .. 4´000-ről. Én nem hiszem el egyiket sem!

  Úgy gondolom, a Fidesz országosan számtalan pozitív lépést tett a demokrácia építése érdekében. Köszönet érte. Sajnos Makón nem ez a helyzet. A Mágoriné helyi választásában a fideszesek kétszer, 11-1 és 11-2 arányban elutasították. Orbánák V.-ék ennek ellenére kinevezték. A 2010-es önkormányzati választáson is vesztett ... Mágoriné. A fürdőnél hasonló a helyzet. Közel 6´000 lakos aláírta a ,,sokkal olcsóbb fürdő rekonstrukciót". Nem csak az MSZP, a Buzás-félék, PSZM, hanem a Fidesz is sz@k a lakosság véleményére. A vörös-erőszakot felváltotta a narancssárga-erőszak. Ma már oda süllyedt a Makói Fidesz, hogy volt MSZMP-esek ülnek az önkormányzatban is. Szóval ma a baloldalon és a jobboldalon is volt kommunisták ülnek az önkormányzatban. Csoda, hogy a város nem fejlődik?

  Tény, hogy a fürdő ügyben nem volt társadalmi egyeztetés Makón. Gyakorlatilag (demokratikusss) diktatúrában élünk.

  Az ellenzék behódolt a nagy fazék mellé. Együtt leveseznek.... Nincs ellenzék Makón és a Kistérségben.

  A fenti erőszak árnyékéban szűntek meg Makón és Kistérségben az elmúlt évtizedekben a munkahelyek tízezres nagyságrendben. De ezzel nem foglalkozott a milliárdossá vált vörös báró.
  A lényeg neki, hogy csak a saját zsebét tömte - még nem tele-. Mert a zsebekeit sosem lehet ,,tele tömni", ugye?!

  A makói fürdő építkezés megmutatja azt, ami az egész országban folyik: gátlástalan politikai erőszak a bal- és jobboldal játszmájában, pénzpocsékolás - közpénz - , egy kis holdudvar anyagi érdekeltté tétele. A legrosszabb az, hogy ezek a pancserek megfosztották Makót és a Kistérséget a múltjától, jelenétől és a jövőjétől. A demokráciától távolodunk sajnos.

  Azt se felejtsük el, hogy szerintem itt az MSZP-Fidesz távolabbi célja - a tönkrement fürdő eladásával - a termálvíz tulajdonjogának átjátszása a nemzetközi imperialisták kezébe. Az energiahordozókat is elveszik tőlünk.

  ************************************************
  ******************************************************

  Sukorói és Makói MILLIÁRDOK, a Fidesz kettős mércéje
  ********************************************* ************************

  Előjáték-1____országosan:
  **********************
  A Fidesz okos módon számolta ki a Sukorónál történt telekspekulációval előállott, veszteségek összegét.

  Előjáték-2_____országosan:
  ***********************
  Ezen előjáték kapcsán - okos módon - kiszámolták veszteségeket a sukorói maffia által Magyarországnak okozott és a KÖVETKEZŐ 10-20 évben OKOZNA.

  Fő aktus______országosan:
  ***********************
  Az ügyészség hivatalosan eljárást indított (a sukorói-maffia ellen) ismeretlen tettes ellen, a közigazgatásban elkövetett bűntett gyanúja miatt. Mondván, hogy Magyarország kárára milliárdos veszteséget okozhattak.

  A csúcspont_______országosan
  *****************************************
  Az lenne - nem az, amit sokan gondolnak...... -, hogy elítélik felelősöket és megbüntetik. Ezt várnánk.

  Személyesen én is ezt várnám (a bíróságtól).

  **********************************************************************
  **********************************************************************

  Előjáték-1____Makón:
  Sunyi módon, Makón NEM SZÁMOLTÁK KI a fürdő veszteségét.

  Előjáték-2_____Makón:
  ***********************
  Ezen előjáték kapcsán - sunyi módon - NEM SZÁMOLTÁK KI veszteségeket a makói- fürdő ügyében okozott és a KÖVETKEZŐ 10-20 évben OKOZNA.

  Fő aktus______Makón:
  ***********************
  AZ MSZP (elődje az MSZSMP volt), az SZDSZ, a Fidesz, JME, a ,,függetlenek", meg a többiek összefogtak abban, hogy ELHALLGATJÁK a vörös báró által a fürdővel okozott tízmilliárdos nagyságrendű kárt. Mert embereket a jóság összetarthat, vagy anyagi érdek, vagy a munka, vagy éppen fürdő veszteség, vagy hobby is. De bűn is összetarthat embereket. De éppen gyávaság is összetarthat. De, ne legyünk egyoldalúak, okosság is összetarthat.

  A ,,fő aktus" résztvevőit - a nálam okosabb szakemberek szerint is - a ,,társadalmi karakter" tartja össze.

  A csúcspont _______Makón
  **********************************
  Az lenne - nem az, amit sokan gondolnak...... -, hogy elítélik felelősöket és megbüntetik. Ezt várnánk.

  Személyesen én is ezt várnám (a bíróságtól).

  ************************************************
  Tehát a Fidesz kettős mércéje - országosan vs. Makó - sajnos nekünk, makóiaknak nem hasznos, sőt, káros is. A Fidesz a passzivitásával segíti nálunk a milliárdos vörös bárót a veszteség kitermelésében.
  .

  Ezért is ekkora a nyomor Makón. Munkanélküliség, kilátástalanság, elvándorlások.
  .<...moderálva>”
 • 27. nagyi8 2011. február 16. 15:01
  „Nagy Magyarok
  *************

  Ismét a tv-ben a Nagy Magyar @.
  Mert ő már a ,,jobboldal" kirakat egyénisége lett.
  Elmondja ismét az Echo tv-ben a véleményét.

  Az orgázmikussss, bocsánat az orgánikus építészet legnagyobb élő magyar alakja.
  Orgázmikus a kora után sem lehet az építési stílus, legfeljebb orgánikus.

  Boldog, hogy több országban épülnek a templomok a névjegyét jellemző stílussal.
  Tornyok és sok fa.
  De jelenleg a Makón épülő fürdő a legnagyobb és legszebb.
  Mert Makón - mondja - van egy nagy MSZP-s Nagy Magyar, aki az építkezés lelke.
  Mert az MSZP-ben is vannak Nagy Magyarok, mondja.

  Ennyit a Nagy Magyarokról.

  Az Orgánikus csak Makón több száz milliót keresett. Sajnos. Mert eddig új munkahelyek nem születtek evvel. Csak ő, az Organikus és a Nagy Magyar lettek multimilliomosk és milliárdosok. A városban pedig ez alatt nőtt a nyomor, de ez nem érdekli őket. Ők már a milliárdos vagyonokkal elhagyták a Nagy Makói Nyomort.

  Ilyenek miatt tart itt az ország, a megye és Makói is. Ilyenek miatt, akik a Magyar Nép Többsége ellen politizálnak és tömik tele a zsebeiket.

  De ne adjuk fel. Tudjuk, hogy kik a felelősek és miért.
  .”
 • 26. nagyi8 2011. február 16. 14:59
  „Én 99%-ban biztos voltam, hogy a"fürdő-műbalhé"-t elsimítják.
  Sajnos nem csalódtam.
  A Fidesz-MSZP milliárdos fürdőveszteség megépül.
  A szegény makói lakosság fogja fizetni.
  .
  Az elúszott 700 milliós ÁFA- veszteséget is mi, lakosok fogjuk fizetni.
  .”
 • 25. nagyi8 2011. február 16. 14:56
  „Én 99%-ban biztos voltam, hogy a"fürdő-műbalhé"-t elsimítják.
  Sajnos nem csalódtam.
  A Fidesz-MSZP milliárdos fürdőveszteség megépül.
  A szegény makói lakosság fogja fizetni.
  .
  Az elúszott 700 milliós ÁFA- veszteséget is mi, lakosok fogjuk fizetni.
  .”
 • 24. SzaboImkác 2011. február 16. 13:50
  „Na mi van Tony? Nem írsz be:) <moderálva>”
 • 23. cucusz 2011. február 16. 13:45
  „22.! Ha bírja fizetni a szolgáltatást a lakosság!”
 • 22. mackósajt 2011. február 16. 11:50
  „21!Tök mindegy, csak elkészüljön! De az tényleg igaz,hogy rohadt drága lesz. De én úgy fogom fel,hogy ezzel is legalább tisztábbá tehetjük környezetünket. A szennyvíz nem a földbe fog elszivárogni, hanem meglesz tisztítva és csak azután kerül vissza természetbe.”
 • 21. imre321 2011. február 16. 10:17
  „18as A vízmű társulásnál megvan az ütemterv a vertántelep az utolsó ütemben van.
  Addigjó mig nincs csatorna úgy járunkvele mint a gázzal elszalad az ára.”
 • 20. deszkás 2011. február 16. 10:13
  „Mágoriné fel van adva a labda, merre is mit is hogy is?”
 • 19. saturnus 2011. február 16. 09:36
  „BUDAPEST - Tilosban, a mozgássérültek számára fenntartott parkolóhelyen állt meg Audijával kedden délelőtt Lázár János fideszes frakcióvezető. Egy olvasó-riporterünk kapta lencsevégre a Jászi Mari tér mellett, a Képviselői Irodaház parkolójában, s ezért jár a fotósnak a tízezer forint.


  Lázár már csak pár napig használja a szolgálati kocsit, amivel a mozgássérültek helyén parkolt

  Kapcsolódó cikkek
  Lázár inkább leszedte traffipax blokkolóját
  Parlamenti képviselők lennének az országutak rémei?

  Leadja szolgálati gépkocsiját Lázár János
  Audi csúcsmodellel jár Lázár Az Audi A8-as csodakocsi éppen a mozgássérülteknek fenntartott parkolóban áll, ezt egyébként a hely elé a betonra felfestett szimbólum egyértelműen jelzi is.

  Lázár 30 millió forintos kocsiját bevallása szerint havi 600 ezer forintért bérli a Fidesz-frakció és a hódmezővásárhelyi önkormányzat. A politikus a múlt héten bejelentette: két héten belül visszaadja a luxusautót, és nem vesz igénybe a jövőben szolgálati gépkocsit. Az autóra szerelt lézer-blokkoló berendezést egyébként azóta leszedték.

  Blikk-információ”
 • 18. mackósajt 2011. február 16. 07:11
  „Nyáron kezdődo egyébként a csatorna beruházás és ,ha jól tudom 4, vagy 5 ütembe fog lezajlani. Az első rész a város Maros-part felöli része lesz, aztán a Vertán telep Szép utca, és így tovább-”
 • 17. mackósajt 2011. február 16. 07:08
  „Szerintem minden normális gondolkodású makói tudja, hogy ,-ha már mi nem is akartunk ezt a Makocecz- agymenést a városközepére-azért jobb,ha felépül,mintha nem folyósítják a támogatást és lenne egy fél kész Makovecz-agymenés a város közepén.
  A fürdő kétségtelenül szokatlan és egyedi kinézetű lesz, de nagyon félek, hogy sok gon lesz vele. A sok kupola annyi hiba lehetőség. Nem értem, hogy Gyopároson és Szegeden és még számos fürdőnek megfeleltek egyszerűbb és olcsóbb megoldások. Szerintem többre mentünk volna 1-2 medencével többel, mint a kupolákkal.
  Úgyse fogok mondjuk sokat járni a fürdőbe, szóval nem érdekel! Csak az érdekel,hogy a későbbiekben ne kelljen nekem ,meg a vállalkozásomnak azért több adót, mert valakik túl vállalták a beruházást a város anyagi erejéhez képest. De ha mégis,akkor elviszem más telephelyre a vállalkozásomat.”
 • 16. Egyolvasó 2011. február 16. 05:51
  „15. Black&Red 2011.02.15. 22:48

  Letelt az öt év három hónap! Be van fizetve a csatornázásra szánt pénz! Mikor kezdik az építését, Én erre lennék kíváncsi de nagyon! Erről kérek cikket

  Milyen cikket szeretnél, nézd meg a szerződést, 2010 decemberében kész lett a csatornázás, és a szennyvíz kezelés megkezdődött makón.”
 • 15. Black&Red 2011. február 15. 22:48
  „Letelt az öt év három hónap! Be van fizetve a csatornázásra szánt pénz! Mikor kezdik az építését, Én erre lennék kíváncsi de nagyon! Erről kérek cikket!”
 • 14. Pipacs50 2011. február 15. 21:45
  „Egyetlen szóval sem írták le, hogy ilyen felállásban az ÁFA-t visszakapják-e? Ezért alakították a ktf-t!!! Mellette az önkormányzat??? Nem kérheti az ÁFA visszatérítést! Most hogyan van ez? Valószínűleg növeli a veszteséget.”
 • 13. Egyolvasó 2011. február 15. 20:52
  „Valaki, valakik megint jól jártak, tele lett a zsebük.”
 • 12. makovaros 2011. február 15. 20:36
  „:D hát ilyen oktatási ötletek ami a kormány akar az után biztos nem xdxd”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még üres a csanádpalotai rendőrőrs

Csanádpalota - Tavaly még biztosnak látszott, hogy 2011. január elsején Románia csatlakozik a… Tovább olvasom