Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Üres házak százai állnak a megyei falvakban

Csanádpalotán több mint háromszáz ház áll üresen, de hasonló a helyzet más falvak esetében is. Egyedül a város közeli, vagy jobb adottságú települések jelentenek kivételt. Az üres házakat a falusi turizmus révén lehetne hasznosítani – legalábbis ebben a megoldásban bíznak az önkormányzatok. Van olyan falu, ahol háromszázezerért már házat lehet venni: a városokban ennyiért garázst sem adnak.
A Makó környéki falvak számos utcájában már csak néhányan laknak. Fotó: DV
A háromezer lelkes Csanádpalota házainak csaknem harmada üresen áll. Több mint háromszáz ingatlant nem tudnak értékesíteni tulajdonosaik évek óta, olyan is akad, amelyik csaknem egy évtizede vár vevőre. Az egykor hatezres falu lélekszáma a rendszerváltást követően a felére csappant, de hasonló tendencia jellemzi a legtöbb, Makó kistérségében lévő falut, községet. Bár az értékesítésre vagy a hasznosításra sok erőfeszítés történt, jelentős előrelépést az utóbbi időben nem sikerült ezen a fronton elérni – mondja Perneki László palotai polgármester.

– Mindenekelőtt nyilvánosságra, összehangolt kampányra lenne szükség, hiszen van kiút az elnéptelenedés csapdájából, ugyanis az utóbbi időben többen is jelentkeztek, hogy hétvégi háznak is vennének ingatlant a faluban. De csak kevés adásvétel köttetett – foglalta össze a polgármester.

Csanádpalota mellett Kövegyen és Királyhegyesen is elképesztően alacsonyak az ingatlanárak: bármelyik faluban már akár háromszázezer forintért komplett ház vásárolható, amihez akár félholdnyi kert is jár. Elgondolkodtató: Makón vagy Szegeden ennek a duplájáért sem adnak egyetlen egyállásos garázst sem. Kövegyen – mint azt az önkormányzattól megtudtuk – egymillióért már nagy alapterületű, jó állapotú lakóház vásárolható.

– Nem jellemző, hogy hazánk más részéről, vagy a határon túlról vásárolnának házakat a faluban – mondta a kövegyi polgármesteri hivatalban dolgozó Csontos Lászlóné. – Arra pedig szintén alig van példa, hogy hobbiteleknek, vagy nyaraló céljából vennének itt ingatlant. Az már inkább előfordul, hogy a városból kiköltözők telepednek itt le, olcsóbb életet remélve.

A község természetesen szívesen bekapcsolódna a falusi turizmusba, ám a szükséges források előteremtése csak pályázati úton oldható meg. Ötvenkilenc házuk áll üresen. Hasonló cipőben jár Királyhegyes is, igaz, itt csak közel tucatnyi ingatlan vár új gazdára.

A nagyobb város közelsége, vagy a szerencsés demográfiai mutatók azonban ellenpéldát is eredményeznek: Kiszomborra például nem jellemző, hogy elnéptelenedne. Nagyéren pedig gyakorlatilag nincs üresen árválkodó lakóház, mondta lapunknak Lőrincz Tibor polgármester.

A falvak jövőjéért aggódók szerint az egész térség számára vonzó turisztikai perspektívát jelenthetne, ha ki tudnák használni Gyopárosfürdő és Gyula közelségét, nem is beszélve az alig 80 kilométernyire, a határ romániai oldalán fekvő világosi hegyekről. Nem igaz tehát, hogy természeti kincsekben hiány lenne a közelben. Igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a turisták számára még vonzóbbé tehessék a környezetüket – ha már azok, akik itt születtek, és nem találták meg a számításukat a környéken, elköltöztek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A makói tévé százmilliós tervei

Már élőben közvetítette a legutóbbi képviselő-testületi ülést a makói városi televízió, mely további… Tovább olvasom