Délmagyar logó

2019. 06. 15. szombat - Jolán, Vid 21°C | 33°C Még több cikk.

Zöld fényre vár Pitvaros

Pitvaros – három másik, közeli faluval együtt – még mindig várja, hogy támogatást kapjon a szennyvíztisztítás helyi megoldására. Egyedi módszert szorgalmaznak.
Egyelőre várunk, mást nem tehetünk – mondja Radó Tibor, Pitvaros polgármestere azzal kapcsolatban, hogy miközben a Makói járás falvai közül szinte mindegyikben megoldódott a múlt év végére a szennyvízkezelés, náluk még nem. Tavaly megírtuk: az 1400 lelkes község vezetékek fektetése és tisztítómű építése helyett egyedi tisztítórendszereket gondolt telepíteni a falu házaihoz, erre az elképzelésre azonban nem kapott sem hivatalos engedélyt, sem pályázati támogatást.

Pedig a Nyugat-Európában sokfelé bevett módszernek több előnye van. Megőrzi a vízháztartás egyensúlyát, mert a gyűjtőtartályokból a baktériumok által megtisztított vizet a kertbe szivárogtatja vissza, és mivel nem kell hozzá csatornázni, útfelbontásra sincs hozzá szükség. Becslések szerint háztartásonként 700-800 ezer forintba kerülne a megvalósítás, aminek a nagy részét, ugyanúgy, mint csatornázás esetén, pályázati pénzből fedeznék. Ezenkívül csak egy-egy adag baktériumot kellene megvenni 400 forintért havonta – a szennyvízcsatorna-szolgáltatás díját eleve megspórolnák a lakók.

Mint megtudtuk, Pitvaros a korábbi elutasítások ellenére ragaszkodik eredeti elképzeléséhez, amit magáévá tett Ambrózfalva, Csanádalberti és Nagyér vezetése. Késésben egyelőre nincsenek, mert még csak az 2000 főnél népesebb településeknek írták elő a szennyvízkezelés rendezését. A 2014–2020-as ciklus pályázati lehetőségei egyelőre nem ismertek. Radó Tibor a környezetkímélő megoldások lelkes híve – most is szerelnek fel napelemeket a falu négy intézményére –, ezért bízik abban, hogy az általuk kidolgozott eljárás most zöld utat fog kapni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak az államnak lóg – 8,2 milliárddal

Az államnak 8,2 milliárddal tartozik, magánszemélynek, cégnek azonban nincs követelése az apátfalvi Meat-eximp Kft.-vel szemben. Tovább olvasom