Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Elhunyt a szegedi gólvágó, Kun Lajos

Elhunyt a szegedi gólvágó, Kun LajosKun Lajos (balról a negyedik) a szegedi szurkolók előtt.
Hatvanegy éves korában Békésen váratlanul elhunyt a SZEOL AK és a Szeged SC egykori labdarúgója, a közönség egyik kedvence, Kun Lajos.
A nyolcvanas évek szegedi labdarúgásának legveszélyesebb támadója 81 NB I-es mérkőzésen 30, 205 NB II-es meccsen pedig 73 gólt szerzett – nagyon érezte a kaput.

Kun Lajos névjegye
Születési éve, helye: 1958. 06.02., Békés
Posztja: csatár
Klubjai: Békés (1974-től 1978-ig), Szegedi Dózsa (1978-tól 1980-ig), SZEOL AK és Szeged SC (1980-tól 1990-ig, majd 1991-től 1992-ig) 1990 májusától 1991 tavaszáig alacsonyabb osztályú belga csapatban játszott.
Mérkőzéseinek száma: 81 NB I-es és 205 NB II-es.
Góljai: 30 találat az első osztályban, 73 a második vonalban.

Hatvanegy éves korában Békésen váratlanul elhunyt a SZEOL AK és a Szeged SC egykori támadója, a közönség egyik kedvence, Kun Lajos. A nyolcvanas évek szegedi labdarúgásának legveszélyesebb támadója 81 NB I-es mérkőzésen 30, 205 NB II-es meccsen pedig 73 gólt szerzett – nagyon érezte a kaput.

Szülővárosában, Békésen kezdte a labdarúgást. 1978 és 1980 között a Szegedi Dózsa labdarúgója volt. 1980 és 1990 között a SZEOL AK játékosa volt. Az élvonalban 1981. augusztus 15-én mutatkozott be az Újpesti Dózsa ellen. Sorkatonai szolgálata alatt kölcsönben szerepelt az 1982–83-as idényben a mezőtúri H. Szabó Lajos SE, az 1983–84-es idényben a Bp. Honvéd csapatában. Utóbbiban egy élvonalbeli mérkőzésen lépett pályára, és ezzel tagja volt a bajnokcsapatnak. 1990 májusa és 1991 tavasza között egy alacsonyabb osztályú belga csapatban szerepelt. Az 1991–92-es idényre visszatért Szegedre. Az élvonalban összesen 81 alkalommal szerepelt és 30 gólt szerzett. Az NB II-ben 205 mérkőzésen 73 gólt ért el. 1992 és 1997 között még játszott a Szegedi VSE, a Kübekháza és a Ferencszállás csapataiban mielőtt végleg befejezte az aktív labdarúgást.

– Három évvel ezelőtt a Dózsa-pályán láttam őt utoljára – mondta a támadóról egykori csapattársa, a hatszoros válogatott védő Kutasi László (69). – Egyszerre kerültünk a SZEOL-hoz, ő a Szegedi Dózsától, én pedig Diósgyőrből. Nagyon kedveltem mint játékostárs, hiszen gyors, technikás volt, jól fejelt, és nagyon érezte, hogyan kell megelőzni a védőket. Pozitív mentalitású, jó szándékú emberként könnyen elcsábítható volt, sok mindent megéltem vele... Ha nincs az az öt éves eligazolási eltiltása, amit azért kapott, mert két helyre, Debrecenbe és Újpestre is egyszerre aláírt, válogatott lehetett volna.

Megemlékezés róla:

Elhunyt Tündér Lala

Szerencsés korosztályhoz tartozom. Én is meccsre járó ember voltam. Nekünk szent volt a hétvége: ha itthon játszott a SZEOL AK, akkor mi mentünk. Előbb a SZEOL-pályára, majd az SZVSE-re. Szurkolni, buzdítani a kék-feketéket. Egész héten erre készültünk, vágtuk cetlikre a Népsportot, a Délmagyart, pénztárgépszalagot kunyeráltunk az újszegedi ABC-ben. A nagypapám által varrt kék-fekete zászlónkat mindig kisimítottuk. Hasonlóan tett több ezer szegedi, mert nagyon sokszor megtelt a két említett stadion, vagy inkább pálya.
És ebben az időben Kun Lajos volt a kedvenc. A csatár, a mi gólvágónk. Otthon, lent a pályán mindig mindenki ő akart lenni. Mert úgy futballoztunk, hogy játékost választottunk, belebújtunk a bőrébe. Kun lőtt, Kun fejelt, Kun sprintelt. „Tündér Lala" – zengte többször a tábor. Zengtünk mi is! Kedvenc volt ő.
A mai futballban mekkora kincs lenne, hiszen a kapu előtt életveszélyt jelentett. Akkor még más világ volt. Nem voltak közösségi oldalak, nem voltak honlapok, sportcsatornák, így ő Szeged kedvence volt, és az is maradt. Örökre! A Honvéd elleni mesterhármasa legendássá vált. Még ma is emlegetik. 4-3-ra nyertünk a Détári fémjelezte nagy Honvéd ellen. 10 ezren tomboltak a Vasutas-stadionban. „Tündér Lala!" – ordította 10 ezer szegedi.
61 éves távozott közülünk a kék-feketék csodacsatára. A futball után nem találta az életét, talán ott fent, most boldog lesz, olyan, mint mi voltunk az ő játéka láttán. Szombaton biztos, hogy felveszem a kék-fekete mezem, és elmegyek a gyerekekkel focizni, és Kun Lajos leszek. Utoljára.
Süli Róbert

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tornagyőztes a PICK Szeged

Tornagyőztes a PICK Szeged
A PICK Szeged az elmúlt szombaton az újszegedi sportcsarnokban rendezte meg a 2018-19-es idény… Tovább olvasom