Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Ha kellett, gereblyét fogott a kezébe

Kovács Ferenc egyike azon hat magyar labdarúgóedzőnek, akik magyar klub trénereként Európa-kupa-döntőt vívtak. A Videoton 1985-ös sikercsapatának mestere közel tizenöt éves önkéntes száműzetés után ismét munkát vállalt egy felnőtt együttesnél, ő lett a FC Fehérvár tiszteletbeli társadalmi elnöke.
A korábban Szegeden is dolgozó 74 esztendős szakember hívásunk pillanatában egy orvosi rendelőből lépett ki.

– Csak nincs valami baj?
– Dehogyis, minden leletem a legjobb, kétévente találkozom az orvosommal. A jogosítvány meghosszabbításához kellett néhány papír.

_%Kovács Ferenc%_ vissztért a magyar futballba Foto: Nemzeti Sport

– A jelenlegi magyar futballközeg korántsem szanatórium. Sokat gondolkodott, míg elfogadta a fehérváriak ajánlatát?
– A vezetők karácsony előtt hívtak, én pedig annyit kértem, hogy az ünnepek után térjünk vissza a kérdésre. Bevallom, nagyobb elfoglaltsággal járó feladatra nemet mondtam volna, mert ahhoz, hogy egy csapat hétköznapjaiba beleszóljak, már nincsenek idegeim. Dr. Mezey György, Bérczy Balázs és a vezetőedző Disztl László személye garancia lehet a sikeres munkára, én pedig mondtam nekik: amiben tudok, segítek, de ne várják, hogy én jelentkezem és beleavatkozom valamibe.

– Jó húsz éve Mezey György a válogatottal, _%Kovács Ferenc%_ pedig a Videotonnal végigverte Európát. Nem kellett volna ennek a párosnak hamarabb létrejönnie?
– A hatvanadik születésnapom után tudatosan kivonultam a futballból. Amikor abbahagytam, nyolc NB I-es klub járt másfél évig a nyakamra, hogy legyek én az edző. Csakhogy azt megelőzően 25 évig szinte egyetlen nap szabadságom nem volt, nem csoda, hogy elegem lett. Ráadásul akkoriban jöttek az új mecénások, akik mindenáron bele akartak szólni a szakmai munkába, és úgy éreztem, abban a légkörben nem tudok alkotni.

– Nehezen képzelhető el, hogy egyetlen percig sem hiányzott a foci.
– Ne vicceljen, benne voltam én a labdarúgásban! A feleségemmel nap mint nap vívtam a szócsatákat, hogy már megint meccset nézünk a tévében. Nem titkolom, a magyar mérkőzéseket jóval ritkábban néztem, mert még a bajnokcsapataink játéka sem elégített ki.

– A Szegeden eltöltött évre, a 89/90-es idényre hogyan emlékszik vissza?
– Nagyon szerettem ott dolgozni, és a siker sem maradt el, hiszen rajt-cél győzelmet arattunk a másodosztályban. Sajnáltam, hogy az élő szerződésem ellenére el kellett jönnöm, de a feleségem betegsége Budapesthez kötött. Végül az Újpest lett a befutó.

1990-ben Kováccsal aranyérmes lett az NB II-ben a Szeged Fotó: Gyenes Kálmán

– Fel tudná sorolni az akkori Szeged játékosait?
– Hogyne! Leboniczky volt a kapus. A kis jobbszélsőből, Hegyeshalmiból jobbhátvédet faragtam, aztán ott volt Bogdán István, Szabó Gyula, akit magammal vittem Újpestre. Nálam még játszott Kun Lajos és dr. Kováts Gábor, de említhetném Barnát vagy Takácsot is. Nagyon jó és összetartó közösség volt. Előfordult, hogy együtt tettük rendbe a pályát, és senkinek eszébe sem jutott, hogy kihúzza magát a munka alól. Látták, hogy a mester is tolja a nyírógépet, fogja a gereblyét, és ők is beálltak a sorba.

– Tudna említeni egy igazán emlékezetes mérkőzést?
– Érdekes, Szegeddel kapcsolatban egy olyan meccs ugrik be, amikor a következő idényben már az Újpest edzője voltam. A bajnokság elején összesorsoltak bennünket, és 4–0-ra nyertünk a Tisza-parton. A kötődésem még erősebb volt a korábbi csapatom felé, így örülni sem tudtam rendesen, de bosszankodni sem volt okom. Egy edzőnek ilyenkor a fellegekben kellene járnia, de bennem csatáztak az érzelmek.

– Járhat-e a fellegekben a FC Fehérvár társadalmi elnökeként?
– Minden feltétel, így a szakmai háttér is adott. Szeretnénk olyan csapatot építeni, amely rövid időn belül a csúcsra jut, és nem csak magyar viszonylatban kell számolni vele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel százan indulnak a Ferroép-kupán

Ötödik alkalommal rendezi meg az újszegedi teke- és bowlingcentrumban a Szegedi Tekézők Egyesülete,… Tovább olvasom