Félig üres maradt a pohár: a szentesi Rébeli Máté ezüstérmes lett az Egyetemi Európa-bajnokságon

A szentesi származású Rébeli Mátéval a soraiban a Budapesti Gazdasági Egyetem vízilabdacsapata ezüstérmes lett az Egyetemi Európa-bajnokságon a szlovéniai Koperben. A döntőig meneteltek, ott viszont esélyesként a lengyelországi Lództól szenvedtek 12-9-es vereséget.

Szentesen nőtt fel, a szülei je­­lenleg is itt élnek Rébeli Máténak, aki a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) vízilabdacsapatával Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett az egyetemistáknak rendezett tornán. Egyedüli csapatként képviselték Magyarországot, miután a Magyar Egyetemi és Főiskolás Országos Ví­­zilabda Bajnokság (MEFOB) döntőjében 13–6-ra legyőzték a címvédő Debreceni Egyetemet.

– Elég nagy meglepetés volt, hogy kijutottunk az Egyetemi Eu­­rópa-bajnokságra, mert a MEFOB-nak nem voltunk esé­­lyesei. Mi sem gondoltuk, hogy nyerhetünk, de egészen simán jutottunk el a döntőig, ahol szintén magabiztos sikert arattunk a debreceniek ellen – emlékezett vissza az áprilisi magyar bajnoki címre és egyben Eb-kvalifikációra Rébeli.

A MEFOB-on csak a csapatsportágak között tizenhét döntőt rendeznek minden évben főiskolások és egyetemisták részére, míg egyéniben több mint huszonöt sportágban versenyeznek a tanulók.

A szentesi Rébeli Mátéval (első sor jobbról a második) a soraiban második lett az Eb-n a Budapesti Gazdasági Egyetem csapata. FOTÓ: BGE
A szentesi Rébeli Mátéval (első sor jobbról a második) a soraiban második lett az Eb-n a Budapesti Gazdasági Egyetem csapata. FOTÓ: BGE

– Nagyon tetszett a MEFOB légköre, kiváló kezdeményezés­nek tartom. Azt viszont sajná­lom, hogy csak kétnapos, le­­hetett volna hosszabb. A szlovéniai Európa-bajnokságot is nagyon jól megrendezték, az egyetlen dolog, ami ne­­gatív számomra, az a döntő elvesztése. Esélyesként érkeztünk a fináléba, mivel előtte nap legyőztük az ott ránk váró lengyeleket 14–11-re, másodszor viszont már nem sikerült, 12–9-es vereséget szenvedtünk. Komoly hiányérzetem van emiatt, de idővel biztosan szépen csillog majd az ezüstérmünk is – tette hozzá.
A döntő előtt négy mérkőzést játszottak, a macedónokat 32–0-ra ütötték ki Rébeliék, majd a németeket 12–10-re, a szlovéneket 10–8-ra győzték le, míg a lengyeleket 14–11-re. Mindenki játszott mindenkivel, majd a fináléban az első két csapat találkozott, ahova a magyarok veretlenül jutottak be.

Rébeli az OB I/B-s Angyalföldi Sportiskola Diáksport­egyesület csapatának játékosa, míg a BGE-n gazdálkodás és menedzsment szakon tanul.

– Komolyabb szinten már nem tudok vízilabdázni, az egyetemi tanulmányaimból még másfél év van hátra. A fő­várost megszerettem az elmúlt két és fél esztendő alatt, itt szeretnénk letelepedni – árulta el lapunknak az Eb-ezüstérmes Rébeli Máté.