Jövő szerdán kezdődik az olimpiai kvalifikációs világbajnokság, fogynak a centin a számok

Éppen egy hét múlva kezdődik a sík vízi olimpiai kvalifikációs kajakos, kenus világbajnokság a Szeged melletti Maty-éren. Az előzetes jegyvásárlásokból kiindulva az érdeklődés hatalmas minden idők talán legnagyobb nemzetközi eseményére.

Vágjuk a centit. És már csak hét egység van a mérőegységen – ennyi nap múlva kezdődik a sík vízi olimpiai kvalifikációs kajakos, kenus világbajnokság. Mindenki, szurkoló, versenyző, edző, szövetségi kapitány és elnök várja a rajtot, amely a még nem hivatalos műsorrend szerint jövő szerdán 9 órára van időzítve. A világ egyik, ha nem a legjobb pályájára a világ legjobbjai érkeznek közel száz országból. A világbajnokságon az olimpiai kvóták hetven százaléka talál gazdára, remélhetőleg minél több jut a magyar csapatnak soraiban nyolc NKM Szeged-versenyzővel. A napi programban szerdától szombatig az elő- és középfutamok, valamint A, B és C döntők mellett szerepelnek paradöntők is.

A Maty-ér felújított és mobil lelátókkal kibővített nézőterén összesen 9500 szurkoló fér majd el, és vélhetően a verseny hajrájában teljesen meg is telik – az előzetes jegyvásárlások alapján már alig van hely a szombati és vasárnapi eseményekre, de a szerdától péntekig tartó időszak is népszerű lesz a drukkerek szempontjából. A három árkategória a céltoronytól indul: a legelső az A (helyre szóló belépőkkel), amely a fedett lelátót jelenti, majd jön a B, a 200 méteres rajtvonalhoz legközelebbi pedig a C, ezek után pedig van még az állórész is.
A pályát az eddig megszokott rend szerint lehet majd megközelíteni autóval, motorral, kerékpárral a Bajai út felől a reptéri fizetős parkolással, a körforgalomtól táblák jelzik majd a haladási irányt, és a pályára ingyenes busszal bejutás lehetőségeit. A Maty-éri versenypályára Szeged belvárosából a 40C buszjárattal le­­het eljutni, amelyek naponta többször közlekednek. A járatot ingyenesen vehetik igénybe az érvényes bérlettel, napijeggyel rendelkező nézők. A buszok egészen a verseny főbejáratáig vi­­szik az utasokat, de a külső né­­zői parkolónál is megállnak, a menetrendnek érdemes utánanézni a különböző forrásokon.