Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Új-zélandi rögbiválogatott látogatóban a Fit World Gorilláknál

Már a 3-4 évesek is az All Blacks meccseit bámulják a tévében, az országban mindenkit érdekel a csapat szereplése – fogalmazott Royce Willis, aki 12 alkalommal lépett pályára az új-zélandi rögbiválogatottban. A sportoló szegedi menyasszonyával a hetekben a városban vendégeskedik. Lapunknak a Fit World Gorillák rögbicsapatánál tett látogatásakor nyilatkozott.
Új-Zélandon a rögbi nemzeti sport. Ha nem is az egyetlen, de mindenképpen az első számú a 4,4 milliós szigetországban. A válogatott az eddigi hét világbajnokságból kettőt megnyert: rögtön az elsőt 1987-ben, majd a legutóbbit 2011-ben, hazai pályán. Aki ebben a csapatban pályára lép, nemzeti hősnek számít. Ilyen Royce Willis is, aki 12-szer szerepelt az All Blacks becenevű csapatban, ebből ötször az 1999-es világbajnokságon, ahol negyedikként zártak. A sportoló szegedi menyasszonya, Márta révén a hetekben itt vendégeskedik.

– Érdekes történet a miénk. Pályafutásom utolsó hat évében Japánban, a Kobe Steelersben játszottam, majd amikor hazatértem, Új-Zélandon megismerkedtem egy magyar lánnyal, aki masszázsterapeutaként dolgozott kint. Azóta a menyasszonyom lett, jelenleg az ő családjánál vagyunk látogatóban – árulta el lapunknak Willis, aki a szegedi Fit World SE Hungarosun Gorillák RC meghívásának eleget téve megtekintette a csapat egyik edzését.

Royce Willis Szegeden. Jól áll a rögbilabda a kezében. Fotó: Frank Yvette
Royce Willis Szegeden. Jól áll a rögbilabda a kezében. Fotó: Frank Yvette

Hazánkban, sőt Szegeden is népszerű a sportág, igaz, a nemzetközi porondon akad még lemaradásunk. Kíváncsiak voltunk, hogy Willis mit tud hazánk rögbijéről.

– Nem láttam még magyar rögbimeccset, de sokat hallottam róla. Tudom, hogy megpróbálják fiatal korban elkezdeni az oktatást, ami remek dolog. Sokkal könnyebb a sportágat gyerekként elkezdeni, mert így bátrabbá válik az ember, és az alapképességek is könnyebben fejlődnek. A genetikájuk megvan a magyaroknak, technikailag kell fejlődniük – fogalmazott Willis, aki szintén nem panaszkodhat a genetikára: 197 centiméteres magasságához 120 kilogramm társul.

 Maori tánccal hangolnak

Az új-zélandi rögbiválogatott 1884 óta minden nemzetközi meccse előtt előad egy hakát, egy tradicionális maori harci táncot. A Wikipédia szerint ugyanezt a szokást átvette más új-zélandi sportcsapat is, mint a rögbi ligaválogatott és a férfi kosárlabda-válogatott. Az év nagy részében a Ka mate-hakának nevezett táncot adják elő, ám 2005 óta időnként egy új hakát, a Kapa o Pangót is bemutatják.

Mit jelent a rögbi az új-zélandiaknak? Erre a cseppet sem egyszerű kérdésre kerestük a választ a válogatott sportolóval, akit a haka nevű táncról (lásd keretesünket) is faggattunk.

– Már 3-4 évesek is az All Blacks meccseit bámulják a tévében, az országban mindenkit érdekel a csapat szereplése. Biztos vagyok benne, hogy többen nézték nálunk a rögbimeccseket, mint mondjuk a futball-vb-t. A vérünkben van a rögbi, a nemzeti kultúra része – ahogy hallom, önöknél ehhez hasonló a kajak-kenu. A haka is ezt erősíti bennünk. Amikor valaki bekerül a válogatottba, mielőtt pályára lép, egyedül is be kell mutatnia a táncot az idősebb játékosok előtt – ők döntenek arról, hogy ezután játszhat-e a csapatban. A kluboknál különböző verziók léteznek, főleg attól függően, hogy melyik maori törzshöz tartoznak a legtöbben – tette hozzá Royce Willis, aki 2009-es visszavonulása után egyetemre jelentkezett, majd miután végzett, Taurangában kezdett dolgozni fizioterapeutaként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Péter: napi két kemény súlyemelőedzés

Nagy Péter, a Szegedi Lelkesedés SK olimpikon súlyemelője napi két edzéssel készül a versenyekre. Tovább olvasom