Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Vincze Viktória: Otthonról haza

Újabb korosztályos válogatott játékossal erősített a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapata. A 21 éves, 189 centi magas Vincze Viktória a BSE-től szerződött a bajnoki bronzérmeshez.
A családnév ismerősen csenghet a megyei kosárlabdabarátok fülében, Viktória édesapja, Vincze Tibor ugyanis hosszú éveken át szerepelt a Szeol AK és a Hódmezővásárhely csapatában. Ahogy az lenni szokott, az alma nem esett messze a fájától, mert a papához hasonlóan Viki is a palánk közelében, azaz a négyes és ötös poszton mozog igazán otthonosan.

– Ha választani lehet, inkább a négyes pozícióban érzem jól magam, az ötöshöz hiányzik a magasság, úgy látszik, apu sajnálta tőlem azt a plusz tíz centit – kezdte a beszélgetést nevetve az edzésből hazaérkező kosaras. – Édesapám egyébként az edzőim mellett azon kevesek közé tartozik, akiktől elfogadom a kritikát. Sokszor unásig beszélgetünk a kosárlabdáról. Előfordulhat, hogy nem minden tanácsát fogadom meg elsőre, de tudom, hogy ért a játékhoz, tisztában van a képességeimmel, és jót akar, többnyire hallgatok rá.

Vincze Viktória a 2004-es pozsonyi Eb-n bronzérmet szerzett az U18-as válogatottal, majd két évvel később tagja volt annak az U20-as nemzeti csapatnak, amely Sopronban az oroszok mögött második lett a kontinenstornán. A jeles eredménysort a tavalyi moszkvai U21-es vb-n elért hetedik hely teszi teljessé.

Vincze Viktória (hátul) az új évadban ismét ellenfélként találkozhat majd a Pécsre szerződött Török Szilviával (7). Fotó: Segesvári Csaba
Vincze Viktória (hátul) az új évadban ismét ellenfélként találkozhat majd a Pécsre szerződött Török Szilviával (7). Fotó: Segesvári Csaba

– A soproni Eb valamennyiünknek páratlan élményt jelentett, az akkori csapattársakkal úgy tekintünk egymásra, mintha testvérek lennénk – folytatta a vásárhelyi születésű tehetség. – Azóta öten már a felnőtt válogatott keretébe is bekerültek, nekem sem lehet más célom, mint hogy kövessem a többieket, és újra összeálljon a korábbi csapat.
Az idei nyár hosszú ideje az első, amikor Vikinek nem akad válogatottbeli elfoglaltsága, és kizárólag a klubjára kell koncentrálnia.

– Folyamatosan dolgozom, végzem a Szeviéptől kapott programot. Nagyon várom a felkészülés kezdetét, végre nem edzőtáborból vagy valamilyen tornáról esem be az alapozás kezdetére. Az előző idény rosszul kezdődött, egy bokaszalag-szakadás után Achilles-sérülés nehezítette a helyzetemet, ennek megfelelően a BSE-ben a reméltnél kevesebb játéklehetőséget kaptam. A szegediek már tavaly is kerestek, de akkor még az iskolai kötelezettségeim miatt nem mertem váltani. Most utolsó éves leszek kommunikáció szakon, és az ajánlatukban az is benne volt, hogy az átjelentkezésemben segítenek. Később igyekszem egy másoddiplomát is szerezni, mert a pályafutásom befejezése után szívesen dolgoznék sportpszichológusként.

Viki az új kihívások előtt elsősorban sérülésmentes idényt kíván magának, emellett szeretné gyorsan igazolni, hogy az általa a bajnoki döntőre is esélyesnek tartott Szeviép jó vásárt csinált vele. A nagyszülei jelenleg is Szegeden élnek, és természetesen izgatottan várják a „kis unoka" Tisza-parti karrierjét.

– Tizenöt évig voltunk vásárhelyi lakosok, ott és Szegeden is nagyon sok barátom van. Nem tagadom, Budapest a kedvenc városom, imádok itt élni, és kíváncsi vagyok, milyen lesz otthonról kiszakadni. Persze Szeged is olyan, mintha hazamennék. Mondhatni otthonról megyek haza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Malatinszki Irakban járt

A szegedi Malatinszki Tamás, az
IFSA Hungarian Sport erős emberek országos bajnokságának… Tovább olvasom