Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

110 ezer tő virág pompázik Szeged közterein

Szeged - A Szeged köztereire kiültetett 110 ezer tő virág akár hétköznapi problémáinkról is elterelheti a figyelmet – mondja Kovács János, mindannyiunk „virágfelelőse".
Ageratum, begónia, senecio. Kovács Jánosnak, a környezetgazdálkodási kft. közterület-fenntartási igazgatóhelyettesének, mindannyiunk „virágfelelősének" egyik kedvence az a Széchenyi téri virágágy, melynek összeállítása hangzik így. Mint valami varázsige. A Szeged köztereire kiültetett 110 ezer tő virág akár hétköznapi problémáinkról is elterelheti a figyelmet – mondja Kovács János. Szaporodnak is a városban a zöld területek, melyekre büszkén gondol. Nemcsak a belvárosban, hanem például a Felső Tisza-parton, Tarjánban, Újszegeden.

Évente két időszakban újítják meg teljesen a már 4000 négyzetméternél is nagyobb területet meghódító ágyásokat. Most a színpompás egynyáriak uralkodnak, ősszel jönnek a kétnyáriak (mint az árvácska), és sok hagymás virágot is kihelyeznek. Az ültetést a cég állandó dolgozói végzik, hiszen az felelősségteljes szakmunka. Az igazgatóhelyettes ezt tartja az elmúlt évtizedek fő eredményének: a város által biztosított pénzügyi háttéren túl kialakult a szakértő tervezői gárda, a megvalósítást végző összeszokott csapat, a megbízható kistermelői háttér. Az őszi virágágyak pontos tervét például már most tudnia kell annak, aki a virágokat a kívánt minőségben termeli Szegednek. Vannak jól bevált fajták (kakastaréjok, begóniák, büdöskék), de minden évben újdonságokkal is előállnak a növénynemesítők. – Nem létezik csúnya egynyári növény, ezért is olyan nehéz választani a sok közül – mondja az igazgatóhelyettes.

A Dugonics téri körforgalom díszei. A jó városi virág: bármilyen terepet meghódít, hosszan virágzik, feltűnő színekben. Fotó: Frank Yvette
A Dugonics téri körforgalom díszei. A jó városi virág: bármilyen terepet meghódít,
hosszan virágzik, feltűnő színekben. Fotó: Frank Yvette

A szárazságon, viharokon túl az ember is veszélyforrás lehet. A virágtolvajokat vezérelheti anyagi érdek, de gyakori az is, hogy a kiásott, kitépett növényeket csak úgy elszórják az út szélén. Így néha hiábavaló a gondos tervezés: ha elfogytak a pótvirágpalánták, vagy lejárt az ültetési időszak, főhet a kertészek feje, mivel töltögessék fel a hiányos sorokat. Szerencsére általában csak a virágok 3-4 százalékát lovasítják meg.

Egész évben zöld

Kovács János szintén az erkélyén kertészkedik: örökzöldek és egynyáriak vegyesen vannak a ládákban, így egész évben zöld az ablaka. Kis cserjéket, futómuskátlit, futópetúniát ajánl az érdeklődő, ám kontár kiskertészeknek, bár az utóbbit csak akkor, ha meg tudjuk oldani, hogy soha ne száradjon ki.

Sok magánháznál is látni szép balkonládákat, előkerteket – így a környezettudatos magánemberek is hozzájárulnak ahhoz, hogy a város elismerő értékeléseket kapjon a Virágos Magyarország megmérettetésben. Az önkormányzati képviselők minden évben hirdetnek ingyenes virágpalánta-osztást, hogy ezzel is növeljék az ültetési kedvet. Kovács János fontosnak tartja megemlíteni, hogy bár a közvélekedés hajlamos Szegedet „faltól falig" a kft. felelősségi körébe utalni, tudatosítani kellene, hogy másoknak is (cégeknek, magánembereknek) megvan a feladatuk a város szépítésében.

Makó versenyen kívül is virágos város

A makóiak büszkék rá, hogy 2004-ben elnyerték a Magyarország Legvirágosabb Városa címet: a logó szerepelt az önkormányzati autó oldalán is, azontúl, hogy emléktábla örökítette meg a győzelmet. A diadal hosszú évek munkája volt, az önkormányzat korábban is indult a városszépítő versenyen, és mindig odafigyelt a közterekre. Ez a hozzáállás nyilván annak is köszönhető, hogy a polgármester egyik szakmája dísznövénykertész. 2004-ben közel hatvanmilliót költöttek virágokra, de azóta is jelentős, húszmilliónál több pénzt fordítanak évről évre a 120 hektárnyi zöld terület gondozására. Az Ádók Jánosné főkertész által vezetett lelkes csapat a következő évben ezüstplakettet nyert az európai versenyen Makónak, később a magyar megmérettetésen Arany Rózsa-díjat kaptak, 2006-ban pedig Ádókné lett az év főkertésze a szakma szavazata alapján. Ő erre is büszke. De arra még inkább, hogy már nem csak munkatársai szépítik tudatosan a várost: a legutóbbi, Virágos Makóért mozgalomba ötszázhúsz makói polgár nevezett be.

Olvasóink írták

 • 4. Ellenzéki 2008. július 15. 09:56
  „A virágok valóban szépek, de.
  De azért nem ártana néha napján gyomlálni is a függesztett cserépben lévő virágokat!
  A Belvárosi hídon elhelyezett - függesztett - cserepes virágok némelyikének albérlője is van - PARLAGFŰ!!!!”
 • 3. ciroka 2008. július 15. 09:13
  „Egy szavunk se lehet, a viragok tenyleg nagyon szepek.Mindenutt.
  En megis az arboc utcai volt alkotohaz parkjat siratom, evekig elhanyagoltak es elhanyagoljak, az iden meg csak egyszer vagtak gaz, mikozben a kornyeken majdnem hetente (igaz en pont a kituntetett kornyeken lakom) de mar az iden egy csomo bokrot ki kellett vagniuk, mert a hanyagsag maitt tonkrementek, most is helyenkent 180 cm gaz van. Miert lehet az, hogy annyira haragszanak erre a reszre hogy halalra itelik?Evekig boszorkanyuldoztek az alkotohazasokat es az onkormi visszakovetelte a hazat. Visszakapta, mert visszavette. A teljesen jo allagu hazat elbontottak (reform) egy infantilis otlet miatt. Az addig rendbentartott terulet, most szegyenfolt.”
 • 2. joy 2008. július 15. 06:48
  „Igaza va S.B-nének!
  Még a tér pázsitját is locsolgatták az utóbbi kánikulai napokon, bár nem ártott volna 5-10 méterrel távolabb is merészkedni a slaggal!

  Azt hiszem, nagyon kevés virágzó villamospálya található EUrópában, így ez a kuriózum méltón került a cikkbe!

  A DéMOn-DM-DV belekezdhetne "Szeged (Csongrád megye) szépségei-rejtett csodái" c. cikksorozatba, ahol fotókkal rövid szöveggel ismertetik a hely, szobor történetét!
  /A Fórumon már van pár kezdeményezés!!!!!!!!!!!!!!!/”
 • 1. Sikhegyi Béláné 2008. július 15. 06:24
  „Természetfotókat gyüjtök,Szegeden van honnan témát találnom.
  A terek virág-kompozíciói, a szinek és térhatások harmóniái nemcsak a belvárosban szemet-gyönyörködtetőek.
  A teljeség igénye nélkül: a Csillag tér Lugas utcai buszmegálló felőlit érdemes megnézni !
  Az Aradi tériről nem is beszélve !

  Séta csőre töltve----Katalin”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bordányi nővér a filippínók között

Bordány - A földkerekség másik oldalán Mária misszionáriusai között egy szál magyarként a bordányi Fábián Edit Mirjam szerzetesnővér menti az utcagyerekeket. Tovább olvasom