Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

1956-os megemlékezések Csongrád megyében

Csongrád megye – Ünneplők, helyszínek, időpontok. Így emlékezik Csongrád megye az 1956-os forradalomra.
Szeged,
Széchenyi tér
9.30:
Az országzászló ünnepélyes felvonásával kezdődik a megemlékezés. Közreműködik a Pavane Táncegyüttes és a Fricsay Ferenc Városi Koncert-fúvószenekar. 10 órakor a Nagy Imre-szobornál várják koszorúzásra és díszünnepségre a közönséget. Ünnepi beszédet mond Solymos László alpolgármester. Közreműködik: Fekete Gizi Jászai Mari-díjas színművész, Rácz Tibor színművész és a Pavane Táncegyüttes, valamint Szeged Város Kórusegyesülete egyesített összkara és a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar.

Mars tér
8.30:
Emléktábla-koszorúzás a Csillag börtön falánál. Megemlékezik: Borbély István.

Honvéd tér
9.00:
A nemzetőr-emléktábla koszorúzása. Emlékezést tart: Major Attila.

Takaréktár utca
9.00:
Koszorúzás Schvarcz Lajos emléktáblájánál. Megemlékezik: Vőneki Antal.

Tisza Lajos Körút
9.30:
Danner János emléktáblájának koszorúzása. Emlékezést tart: Lázár György.

Dóm tér
10.00:
Emlékezés a magyar Pieta-szobornál. Emlékezést tart: Galiba Ferenc.
10.30: Emlékezés Kováts József szobránál. Beszédet mond: Galiba Ferenc.
18.00: Először emlékező szentmisére várják a híveket, majd emlékkoncert kezdődik a dómban. Műsor: Balassa Sándor: Október virágai, Fauré: Requiem, op. 48. Közreműködik: Somogyvári Tímea Zita – szoprán, Kelemen Zoltán – bariton, a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus. Vezényel: Gyüdi Sándor Liszt-díjas karmester.

Tápé
9.00:
Megemlékezés és koszorúzás a Tápéi Országzászló Emlékműnél. Emlékező beszédet mond: Juhász Gyula önkormányzati képviselő. Közreműködik: Taletovics Milán operaénekes. 18 órától a Heller Ödön Művelődési Házban Eperjes Károly zenés irodalmi estje, „Az igazat mondd, ne csak a valódit!" című előadás kezdődik, amelyben közreműködik Négyessy Katalin (gordonka). Összeállítást hallhatnak a XX. századi istent kereső magyar költők műveiből (Babits Mihály, Ady Endre, Pilinszky János és más költőktől).

Vértó
15.30:
A Független Városi Szövetség-Magyar Egyesület és testvérszervezetei megemlékezése. Közös rózsaültetésre várják az érdeklődőket: 57 tő rózsát ültetnek el az 56-os Szabadságharc 57. évfordulójának emlékére. Majd 16.00 órától megemlékezést tartanak.

Kiskundorozsma, Dísz tér
10.00:
Ünnepi megemlékezés és koszorúzás. Beszédet mond: Kosik Dénes. Közreműködnek: az Orczy István Általános Iskola tanulói.

Gyálarét
17.00:
A Móricz Zsigmond  Művelődési Ház Gyálaréti Művelődési Centrumában köszöntőt mond Máté-Tóth Andrásné, ezt követően levetítik Bereményi Géza Eldorádó című filmjét.

Algyő
17.00:
Ünnepi műsorral, koszorúzással, majd fáklyás megemlékezéssel tisztelegnek az országzászlónál. Ünnepi beszédet mond: Artur Prenkiewicz ferences atya. Műsort adnak az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola tanulói, közreműködik a 46. Gyalogezred Algyői Hagyományőrző Szakasza.

Csongrád
9.00:
Koszorúzással kezdődik a nap a temetői kopjafánál, majd 9.30-kor az emléktáblánál a városházán. 10 órakor Kőrösi Tibor mond beszédet, majd átadja a városi kitüntetéseket. Ünnepi műsorral készül a Csongrádi Színtársulat a Magyar Király díszteremben. 11.15-kor újabb koszorúzás következik az 56-os emlékműnél. 11.30-kor állófogadásra várják a kitüntetetteket és hozzátartozóikat, valamint az 56-os szervezetek képviselőit.

Szentes
10.00:
Zászlófelvonással kezdődik az ünnepség a Kossuth téren, majd koszorúzással folytatódik a kopjafánál. A Megyeháza Konferencia- és Kulturális Központban ünnepi beszédet mond Szirbik Imre polgármester, majd díszpolgári címet és Szentes Városért emlékérmet adományoz. Közreműködik: Búzás Csaba gitárművész, Nagy János nyugalmazott igazgató, Szentes díszpolgára, valamint a város fúvószenekara.

Mórahalom
17.00:
Szentmisére várnak mindenkit a Szent László-templomban, majd ünnepi megemlékezésre a templomkertben. Ünnepi beszédet mond B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott. A szervezők kérik, hogy egy szál virággal emlékezzenek a forradalom hőseire!

Makó
9.30:
Ünnepi zászlófelvonással kezdődik a megemlékezés. Közreműködik: a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Makói Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság; a Makói Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara és a Makói Návay Lajos Szakképző Iskola és Kollégium tanulói. 9.45 órakor emléktábla-koszorúzásra várnak mindenkit Fazekas Lajos rendőr őrnagy, Makó város díszpolgára, 1956-ban a város rendőrkapitánya tiszteletére születésének 100. évfordulóján a Teleki Lajos utcában. 10.30 órakor a Forradalmi Ifjúsági Szövetség emléktábláinál, 10.45-kor Institóris Ildikó és a makói fiatalok emléktáblájánál, 11.00 órakor az 1956-os emlékműnél koszorúznak.

Hódmezővásárhely
9.30:
Zászlófelvonással kezdődik az ünnepség a Kossuth téren. Ezt követően a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekarának vezetésével a megemlékezés résztvevői – az Oldalkosár utcán át – a Nagy Imre sétányra vonulnak, ahol 10.00 órakor Kovács László önkormányzati képviselő mond ünnepi beszédet. Az ünnepi megemlékezésen közreműködik Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, Sisák Tamás, a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákja, valamint a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara, amelyet Kovács István őrnagy vezényel. Az ünnepséget követően 11.30-tól ingyenes tárlatvezetésen tekinthetik meg az érdeklődők az Emlékpont Múzeumot. 16.30-kor a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény művésztanárai és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara ünnepi koncertet ad a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Vezényel: Vágó János igazgató és Kovács István őrnagy.

Ópusztaszer
9.00:
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a nemzeti összetartozás emlékművénél várják a közönséget, ahol egy szalaggal jelképesen újra összekötik az 1956-ban hazájuk elhagyására kényszerült magyarokat anyaországi honfitársaikkal. Az ünnepségen beszédet mond Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Kiss-Rigó László megyés püspök. Közreműködik Csurka László Jászai Mari-díjas érdemes művész, a Nemzeti Színház örökös tagja.

Röszke
16.00:
A művelődési ház parkjában tartanak szabadtéri szentmisét. Ezt követően megkoszorúzzák Nagy Imre, a forradalom mártírjának emléktábláját, majd virágot helyeznek el a nemzeti emlékmű előtt. Később a II. világháború röszkei áldozatainak emlékére gyújtanak gyertyát, ezzel tisztelegve az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a háború áldozatainak emléke előtt. Rossz idő esetén a szentmisét a templomban tartják.

Csanádpalota
8.30:
Ünnepi misével kezdődik a program, majd térzenével és a „Mindenki Keresztjének" felszentelésével folytatódik a Kegyeleti parkban. Ünnepi beszédet mond a Kelemen László Emlékparkban Mágori Józsefné országgyűlési képviselő, műsort adnak a Dér István Általános Iskola tanulói. Koszorúzások lesznek a Kelemen László Emlékparkban, a főtéri II. világháborús emlékműnél és a templom bejáratánál elhelyezett I. világháborús emléktáblánál.

Mindszent
9.00:
A városi ünnepség koszorúzással kezdődik a városháza előtt, beszédet mond Zsótér Károly polgármester. Az ünnepi műsor 9.30-kor kezdődik.

Olvasóink írták

 • 5. queenmargareth1 2013. október 23. 18:33
  „Még nem láttam azt sem, hogy habzik a szája...”
 • 4. szatyi 2013. október 23. 12:31
  „"3. queenmargareth1 2013.10.23. 10:19"

  Ha meg beszédet mondana, akkor azért habzana sokak szája! Jobb ez így!”
 • 3. queenmargareth1 2013. október 23. 10:19
  „Már Botka beszédet sem mond???Kezdek kiábrándulni belőle:(
  Székkutas kimaradt:(”
 • 2. HAJDÚKFOKOSA 2013. október 23. 09:20
  „kiváncsi vagyok hány volt komcsi kutya megy oda majd ... a válasz sook”
 • 1. HAJDÚKFOKOSA 2013. október 23. 09:19
  „kiváncsi vagyok hány volt komcsi kutya megy oda majd ... a válasz sook”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellentmondásokkal küzd a hummeres gázoló

Thomas B. R. szerint baleset, az ügyészség szerint emberölés Kenéz Imre elgázolása. Az osztrák vallomása több ponton ellentmond a helyszínen készült videónak. Tovább olvasom