Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

A dorozsmaiak szeme mindent lát

Szeged - A szomszéd szeme mindent lát – erre alapoz a Dorozsmán negyedik éve működő civil hírlánc. Szomszédok Egymásért Mozgalom a neve, a SZEM megelőzött már lopást, betörést.
Utcakapitánynak hívják Vásárhelyen a rendőrök és polgárőrök civil segítőit, akik külterületi utcákban és tanyán élnek. Hasonló civil hírlánc Szegeden is működik, igaz, nem ennyire hangzatos a neve. Dorozsmán 2005-ben találták ki a polgárőrök a Szomszédok Egymásért Mozgalmat (SZEM) egy tanyasi rablógyilkosság-sorozat után, hogy a helybelieket is mozgósítsák saját védelmükre. Tóth Sándor, a belvárosi rendőrőrs parancsnoka elmondta, szakmai tanácsokkal is segítségükre sietnek. A jelzőrendszer pénzbe nem kerül, szervezés kérdése az egész.

– A szomszédok egyébként is mindent látnak és hallanak. Ha tudatosan figyelik a ténfergő idegeneket vagy ismeretlen autósokat, az segíthet. Előnye, hogy nem félnek az egyedül lakók, sokszor elriasztják a betolakodókat, de van, hogy minket értesítenek – tudtuk meg Tímár Lajos dorozsmai polgárőrvezetőtől. Jelenleg a 10 ezer 600 lakosú városrészben, ahol sok a tanya, az üdülő, és ott a forgalmas nagybani piac, 35 utcában találni ilyen bizalmi „szemet". Egy utcában átlagosan 6-8 családot mozgatnak. Nem is kell sűrűbben, mert ők rálátnak egymás portájára. Mobiltelefonja mindenkinek van, összeállítottak nekik egy híváslistát. A névsorban szerepel a többi figyelő száma, és hívható a rendőrség meg a polgárőrök vonala.

– Legtöbb gondunk a házalókkal adódik mostanság. Magánházas övezetben sokan próbálkoznak, és mindig sikerül valakit átverniük. Bekéredzkednek, és megesik, hogy lopnak vagy esetleg kifigyelik az értékeket, hogy később visszatérjenek kifosztani a házat – mondta a polgárőrparancsnok. Megelőztünk már számtalan falopást, betörést, csalást, és fogtunk hamis 20 ezrest. Éjjel is éberen figyel a SZEM, Tímár Lajosékat is megvédte. Nem voltak otthon és az utcabeliek riasztották, hogy már harmadszor nyitja náluk valaki a kaput. Hozzá is be akartak törni.

Olvasóink írták

  • 2. Zsoltee0716 2009. március 03. 11:06
    „Lehet picit nagyobb rendőri jelenlétre lenne szűkség.”
  • 1. babuja 2009. március 02. 19:26
    „Ezt nem osztom, én dorozsmai vagyok és nap mint nap több és több betörésről hallani. A probléma az, hogy nem is jelentik az emberek, mert MINEK.... 2 hónappal ezelőtt az utcánkban házról házra jártak a betörők utánna a rendőrök...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villamos és fakivágás ellen tiltakoztak Szegeden

Szeged - Szegeden, a Rókusi körútra tervezett új 2-es villamos és az útjába eső fák kivágása ellen tiltakoztak a környékbeliek. A demonstráción megjelent Szabó László fideszes és Haág Zalán KDNP-s képviselő is. Tovább olvasom