Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

A jogász ,,sikerdíja" felől érdeklődik A polgármesteri hivatal - Új jegyzőt és alpolgármestert kér Szabó Bálint

Mentse föl a címzetes főjegyzőt, és a helyére olyan embert nevezzen ki, akinek tisztességéhez nem fér kétség, továbbá hívja vissza a szintén a vádlottak padján ülő alpolgármestert - kérte Botka László polgármestertől Szabó Bálint az egy éve tartó VIP-parkolóper kapcsán.
– Tarthatatlan, hogy a szegedi városvezetés egyes tagjai többet ülnek a vádlottak padján, mint amennyit a hivatalukban töltenek – mondta Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a városháza előtt tartott keddi sajtótájékoztatóján. Azt kérte, Botka László polgármester mentse fel Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, s nevezzen ki olyan személyt a helyére, aki nem keveredett bűncselekménybe, és nincs akadályoztatva napi munkájának a végzésében. Szerinte Solymos Lászlónak is távoznia kell hivatalából, az alpolgármesteri tisztséggel ugyanis összeférhetetlen, hogy közéleti munkájával kapcsolatos ügyben vádolták meg. Hozzátette, mivel egyéni körzetben lett választott önkormányzati képviselő Solymos, időközi választást kellene kiírni Szegeden.

Egy éve indult a Gyulai Járásbíróságon a szegedi VIP-parkolóbotrány néven emlegetett eljárás. Az ügyészség szerint több mint 40 millió forint kárt okoztak a vádlottak azzal, hogy 2008 és 2012 között 307 ingyenes városi parkolóbérleteket osztottak szét. Az első- és másodrendű vádlottak az SZKT volt vezetői, a harmadrendű a parkolási üzletágat irányította – az ügyészség őket társtettesként elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja. A negyed-, ötöd- és hatodrendű vádlottak, azaz Mózes Ervin, Solymos László és Kalmár Gábor kabinetfőnök pedig felbujtóként szerepel az ügyben.

Szabó Bálint megjegyezte, szerinte az ügy politikai felelőse Botka László, és nem az embereinek kellene elvinniük helyette a balhét.

Szabó Bálintot Lázár János fizeti – reagált a polgármesteri hivatal a sajtótájékoztatón elhangzottakra. Arra szólítottak fel, Szabó és Lázár tegye nyilvánossá, hogy hány százmillió forintot kap a jogász, hiszen „sikerdíját" szerintük a magyar költségvetés fizeti a Szeviép-károsultak állami kártalanításából. Azt, hogy miből tartja el magát, a sajtótájékoztatón is megkérdezték tőle – erre azt mondta, hogy cégének bevételeiből él, amelynek mérlegadatai nyilvánosak.
Szokásjog
Egy korábbi tárgyalási napon a vádlottak szokásjogról beszéltek, s leszögezték, nem érkezett semmiféle törvényességi kifogás az ingyenbérletek osztogatása miatt. Tavaly júniusban Botkát tanúként hallgatták meg az ügyben, aki a bíró kérdésére elmondta, 2002-es megválasztása után szembesült azzal, hogy díszpolgárok, országgyűlési és önkormányzati képviselők, valamint a hivatal azon dolgozói, akiknek szüksége volt rá, kaptak parkolóbérleteket. Tudomása szerint ez megfelelt az országos gyakorlatnak és az akkori szabályoknak, és ez a rendszer a mai napig működik Szegeden.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A víz után a színpadon is vállalta a kihívást: rockerként debütált Fodor Rajmund A Nagy Duettben

A víz után a színpadon is vállalta a kihívást: rockerként debütált Fodor Rajmund A Nagy Duettben
Szegedi olimpikon is mikrofont ragadott vasárnap a TV2 A Nagy Duett című műsorában. Fodor Rajmund Wolf Katival az oldalán igyekszik hétről hétre bizonyítani, hogy nem csak vízilabdázóként tudott küzdeni a győzelemért. Tovább olvasom