Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A magyar olvasó a Habos pitét szereti

Szeged - Átlagosan fejenként 6200, összesen pedig 61,6 milliárd forint költöttek könyvekre a magyarok 2010-ben a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének adatai szerint.
Legjobban a közoktatási tankönyvek és a nyelvkönyvek fogytak: összesen 16,6 milliárd forint értékben. A szépirodalmi művek forgalma közel 13 milliárdos volt, ez a teljes könyvpiac 20,6 százaléka, ami nemzetközi összehasonlításban is ritkaságszámba menően jelentős részesedést jelentett – olvasható a KSH könykiadásról szóló júniusi jelentésében.

2010-ben Magyarországon összesen 13 ezer 948 nyomtatott mű jelent meg 35 millió példányban. A tankönyvek példányszáma volt a legnagyobb, ezt követte az ismeretterjesztő-, az ifjúsági- és gyermekirodalom. Az utóbbi két évben a művek 28 százaléka külföldi szerzőktől származott, elsősorban amerikai, angol és német íróktól.
A hazai szerzők műveit jellemzően kisebb, átlagosan 2381 példányszámban adták ki, ami 940-nel maradt el a külföldi írókétól.

A nagy múltú kiadók közül a Nemzeti Tankönyvkiadó, az Akadémiai Kiadó, az Európa és a Móra még mindig jelentős súlyt képvisel a könyvkiadásban. A szerzői kiadások száma viszont elenyésző, alig haladja meg az összes kiadvány egy százalékát.

Átlagosan fejenként 6200, összesen pedig 61,6 milliárd forint költöttek könyvekre a magyarok 2010-ben. Fotó: girlfromthehills.wordpress.com
 Összesen  61,6 milliárd forint költöttek könyvekre a magyarok 2010-ben.
Fotó: girlfromthehills.wordpress.com

– Három-ötezer példány már jónak mondható a szótárak esetében. A legnépszerűbb az angol; a német kezd háttérbe szorulni. Az olaszt, még inkább a spanyolt viszont egyre többen vásárolják – mondta a delmagyar.hu-nak a szegedi Grimm Kiadó marketing vezetője, Piszeczki Ilona. A cég honlapja szerint a kiadó 1996 óta működik, Magyarország egyetlen magyar tulajdonú szótárkiadójaként. Hat Kiváló Magyar Szótár Díjat kaptak a MTA Szótári Munkabizottságától, és három szótársorozatukat ismerték el Magyar Termék Nagydíjjal.

Az Országos Széchenyi Könyvtár felméréséből kiderül: a regényektől az emberek leginkább fordulatos cselekményt várnak, és arra vágynak, hogy magával ragadja őket a szöveg. A kiadási sikerlistákat ennek megfelelően 2010-ben Rejtő Jenő, Lőrincz L. László, Vavyen Fable és Paolo Coelho vezette – olvasható a KSH összefoglalójában.

Ebben az évben sem változott a helyzet, a Libri és az Alexandra aktuális sikerlistáján Vavyan Fable az első Habospite című könyvével, és mindkét könyváruháznál Leslie L. Lawrence-től A villogó fények kolostora I-II. a második.

A Libri top-listáján Ugron Zsolna első regénye, az Úrilányok Erdélyben a bronzérmes, az Alexandránál George R.R. Martin: Trónok harca - A tűz és jég dala I. a harmadik.

Az Ünnepi Könyvhétre megjelent kiadványok közül Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész, az SZTE Modern Magyar Irodalmi Tanszékének munkatársa olvasóinknak valami egészen mást ajánlott: a Kosztolányi kritikai kiadás két új kötetét.

– Egy fontos életmű fontos szövegkiadásairól van szó. Régóta váratott magára a sorozat, négy kötete jelent meg eddig. Az idei könyvhétre az Esti Kornél kritikai kiadása Tóth-Czifra Júlia és Veres András szerkesztésében, és a Spanyol műfordítások, Végh Dániel sajtó alá rendezésében. Az előbbi számos új szövegvariánssal bővíti a korpuszt, az utóbbi pedig új szövegekkel is, mert Dani talált új fordításokat. Az Esti Kornél jelenleg az életmű fő művének tekintett kötet. A műfordítások pedig Kosztolányi európai - és világirodalmi -  tájékozottságát, a felvállalt irodalmi közvetítő szerepet mutatják.

Olvasóink írták

 • 7. gumikacsa111 2011. június 08. 16:54
  „Maradok a pacalnál:DD”
 • 6. Wacky 2011. június 08. 16:19
  „3. zoltanszabo 2011.06.08. 11:05

  Inkább interneten olvasok, és kinyitom a szemem a világ fele, hogy ne rázzanak át, mint hogy egy könyvet elolvassak aminek sok haszna nincs a jövőmet illetően!!”
 • 5. queenmargareth 2011. június 08. 15:10
  „drága.
  régen nem így volt, de ezért biztos rovást kapok....”
 • 4. Kaccat 2011. június 08. 12:47
  „Ez mind szép és jó, de - amennyiben - a cikk írója a Vavyan Fable Habospite című könyvére céloz a címben, akkor megsúgom neki, hogy kb egy hónapja jelent meg, ergo tavaly még nem olvashatta senki, max az írónő...
  (hozzáteszem én idén sem fogom olvasni, mert már évekkel ezelőtt kiábrándultam a könyveiből)

  Aki pedig olvasni szeretne nyugodtan fedezze fel a könyvtárat, nem kell feltétlenül minden könyvet megvásárolni.”
 • 3. zoltanszabo 2011. június 08. 11:05
  „Szerintem sokkal több fogyna ha nem volna ilyen írgalmatlan drága a könyv. Sajnos a fiatalok nem is igen szeretnek olvasni / tisztelet a kívételnek ! / Ott a TV, Internet inkább ott ülnek órákat mint olvasnának.
  Míg egy szép képes mesekönyv 4-5 000.-Ft is van , mert ugye olvasásra szoktatni 1-2 osztályos gyereket lehet leghamarabb. De egy regény is 2-3 000:-Ft kostál. Sajnos ma luxuscikknak számít . Mire a giga rezsit kifizetik az emberek, alig marad kajára, könyvre meg már szinte semmi.
  Kúltúrát --a mai kormány nem támogatja !Nem kell a művelt elme--mert az gondolkodik..és esetleg cselekszik is !!!!!”
 • 2. Wacky 2011. június 08. 08:36
  „Ha ebben benne vannak a sulis, vagy sulin kívül kötelező megvenni pluszba féle könyvek is, akkor stimmel, amúgy nem hinném...”
 • 1. seawasp 2011. június 08. 05:36
  „Erről jut eszembe, anno, kötelező volt az iskolában megrendelni a Szovjetunió lapot, mert csak ott tudták kötelezővé tenni a fogyasztását!
  Amit igyekeztem a kazánban elégeti - nagy körültekintés után! -, de az sem sikerült! Az agyonra fényezett papír még ott sem égett el! -(

  A rendszer poraiban sem létezik, de lapok még mindig lehetnek valahol! :-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zákányszéki nyugdíjasok sikere

Zákányszék - A Kéknefelejcs Nyugdíjasklub képviselte a települést június elején a békési III.… Tovább olvasom