Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

A magyarok egyharmada rendszertelenül eszik

Szeged - A magyar felnőtt lakosság 31 százaléka rendszertelenül táplálkozik, és egyre fontosabb szerepet tölt be életünkben a meleg vacsora. Szegedieket kérdeztünk étkezési szokásaikról.
„Reggelizz úgy, mint egy király! Ebédelj, mint egy polgár! Vacsorázz úgy, mint egy koldus!" Az ismert népi bölcsesség ellenére az emberek többsége reggel elrohan otthonról, de egy falatot sem eszik. Sokaknak ebédelni sincs lehetősége, vacsora időben viszont „kifosztják" a hűtőt.

Gyorskaja a szegedi Kárász utcán. Fotó: Segesvári Csaba

– Előfordult, hogy este hétkor ettem először. Az esetek többségében négy-öt óránál korábban nincs időm ebédelni, mivel az előadások gyakran pont a déli időszakra esnek. Nem én vagyok az egyetlen, aki rendszertelenül táplálkozik, ez jellemző az egyetemistákra – érvelt a szegedi jogi karon társadalombiztosítást hallgató Paksi Tamás, aki soha nem reggelizik, mert általában korán elindul otthonról. Kistelekről jár be Szegedre. Néha „bekap" egy-egy szendvicset. Amikor tegnap délben, a Kárász utcán megszólítottuk, éppen órára rohant, és egy gyorsétteremben vásárolt sajtburgert evett. Tamás elárulta: dohányzik, ezért nem érzi annyira, ha éhes. Este, otthon, a tévé előtt, jólesik az édesanyja által készített hazai koszt.

A vacsora hizlalóbb

Azt, hogy az esti étkezés hizlalóbb, a muszlinok ramadán böjtjével kapcsolatos tapasztalatok is bizonyítják. Ők böjt idején napkeltétől napnyugtáig nem ehetnek, utána azonban bepótolhatják a kihagyott étkezéseket. Ebben az időszakban a hívők átlagosan három kilógrammot híznak – egy internetes felmérés szerint.

– Egyedül nem szeretek enni, a férjemmel pedig csak ritkán sikerül összehozni a közös ebédet, ezért egy héten kétszer-háromszor is előfordul, hogy kihagyom. Reggel péksüteménnyel és teával kezdem a napot. A nyugodtan elfogyasztott, tartalmas reggeli sokáig kitart. Egy nap három kávét iszom, és emellett rengeteg vizet, így bizonyos mértékig elnyomom az éhségérzetet – avatott be praktikáiba a szegedi Zákányi Katalin. A vállalkozó szerint a rohanó hétköznapok sem okoznának egészségünknek akkora kárt, ha – a mediterrán országokhoz hasonlóan – lennének salátabárok. Ő ugyanis nem hajlandó egészségtelen gyorskaját venni, akkor inkább koplal egy kicsit és este a saját főztjéből vacsoráznak, kellemes családi körben. Náluk nem számít, ha hizlal az étel, csak egészséges legyen. Tegnap például paradicsomos mozzarella sajtot vacsoráztak, ruccolás olasz salátával és fűszeres vajas bagettal.

Egyre többen a meleg vacsorát tartják a nap legfontosabb étkezésének – derül ki a GfK piackutató intézet felméréséből. A 2007-es jelentés szerint a magyar felnőttek 31 százaléka rendszertelenül táplálkozik és egyre többen vannak, akik naponta négyszer esznek. A legfontosabb étkezések közül még mindig az ebéd az, amit az emberek nem szívesen hagynak ki, viszont a vacsora szerepe megnőtt. Míg 2005-ben a megkérdezettek 72 százaléka az ebédet, és 28 százaléka a vacsorát tartotta fő étkezésnek, addig 2007-ben az arány 64 és 36 százalékra változott.

Olvasóink írták

  • 3. hát 2007. november 23. 12:37
    „HÁt én nem tudok reggelizni ugyanis nincs mikor időm! Reggel 8-tól este 8-ig megállás nélkül dolgozom és hogy beérjek Szegedre 4-kor kell kelnem és este 10-re érek haza! Este 10 és reggel 4 között eszek valamit ja és még nem is aludtam....”
  • 2. El Nyomottka 2007. november 23. 01:49
    „Reggeli nélkül ki nem teszem a lábam a lakásból! A gőzölgő kakaó és a kalács után mi lehetne jobb, mint egy orbitális kakálás? :D”
  • 1. Mese 2007. november 22. 15:34
    „Nem tudom,én nem tudom elképzelni a napot reggeli nélkül,ha más nem a munkába menet veszek valamit(kefír,kifli)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába kereste felesége hamvait

Szeged - Két éve kezdte el felszámolni a régen lejárt urnafülkéket a szegedi Belvárosi temető üzemeltetője. A hozzátartozókat egyenként nem értesítik. Tovább olvasom