Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

A roma holokauszt áldozataiért gyújtottak mécsest

Szeged - Azért kell emlékezni, hogy a történelem ne ismételje önmagát - hangzott el pénteken a Roma Tanodánál, ahol a második világháború cigány áldozataira emlékeztek.
– Emlékezni és emlékeztetni jöttünk. Az ártatlanul elhurcoltakra, a koncentrációs táborokba zártakra, a legyilkoltakra. Gyermekekre, férfiakra és nőkre, fiatalokra és idősekre, akiknek egyetlen bűnük volt: cigánynak születtek – fogalmazott a Roma Tanodánál tavaly felavatott emléktáblánál Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Felidézte, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjel Auschwitz-Birkenauban felszámolták a cigánytábort, s néhány óra alatt több mint 3000 romát gyilkoltak meg.
A roma holokauszt áldozataiért gyújtottak mécsest. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA


A porajmosra, azaz a roma holokausztra sokáig nem emlékeztek, el sem ismerték az etnikai tisztogatás tényét, majd a Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata döntött arról, hogy augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja lesz. Az Európai Parlament 2015. április közepén tartott plenáris ülésén határozatban mondta ki a második világháború alatti roma holokauszt történelmi tényét.

Nagy Mihály megjegyezte, a romák néha úgy érzik, a történelem mintha ismételné önmagát, hiszen Európa számos országában kirekesztik a cigányokat, s olyan törvényeket készülnek alkotni, amelyek származásuk miatt megkülönböztetik őket. – A mi feladatunk, hogy megakadályozzuk ezeket a szégyenteljes történéseket – hangsúlyozta.

A megemlékezés végén mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére, közben John Williams szerzeménye, a Schindler listája című film főcímzenéje csendült fel hegedűn, így emlékeztek a második világháború zsidó áldozataira.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordot döntött a használtautó-piac: a Fonógyári úton nincs dízelpánik, importban már több a benzines

Rekordot döntött a használtautó-piac: a Fonógyári úton nincs dízelpánik, importban már több a benzines
Újabb és újabb rekordot dönt a magyarországi használtautó- piac, érződik rajta, hogy az új személygépkocsiknál is nőttek az eladások. Szegeden is élénkült a forgalom. Tovább olvasom