Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Adják-veszik az ajánlószelvényt?

Szeged - A kopogtatócédulákkal való visszaélésről beszél a Fidesz és a Jobbik is. A pártokhoz állítólag érkeznek a bejelentések, de hivatalosan senki nem lép, csupán sajtóközlemények szólnak arról, hogy ajánlószelvényeket lopnak, vásárolnak ismeretlenek.
„Pénzért vásárolnak kopogtatócédulákat. A visszaélések mögött feltételezésünk szerint az MDF és az MSZP állhat" – olvasható abban a sajtóközleményben, amelyet Varga Antal, a Jobbik szegedi alelnöke, kampányfőnök küldött hétfőn szerkesztőségünknek.

Molnár Áron jobbikos egyéni képviselőjelölt a párt szombati sajtótájékoztatóján is beszélt arról, amikor Zsombón gyűjtöttek ajánlószelvényeket, valaki megpróbálta eladni nekik a cédulát. 2 ezer forintot kért érte, és azt állította, többet is tud szerezni. A Fidesz szegedi szervezete arra figyelmeztetett, hogy ismeretlenek a párt aktivistáinak adták ki magukat, és kicsalták a cédulákat több embertől.

Megpróbáltuk megkeresni azokat, akiket becsaptak, akiktől megvették, és akik árulják a kopogtatócédulákat, de abban sem a Fidesz, sem a Jobbik nem tudott segíteni, hogy eljussunk hozzájuk. A Fidesz azt mondta, a náluk jelentkező választók nem akarnak nyilatkozni, a Jobbik pedig két zsombói utcát nevezett meg – az egyikben találkoztak azzal, aki pénzt kért volna a szelvényért.

Illusztráció: Frank Yvette
A Jobbik szerint Ruzsán eladók a szelvények.
Illusztráció: Frank Yvette

Kopogtatócédulák Zsombón

Lapunk február 16-i számában Adják-veszik az ajánlószelvényt? Énekes színésznek is gyűjtött az egyik párt címmel cikk jelent meg, amelyben megpróbáltunk utánajárni a Jobbik sajtóközleményében megfogalmazott vádnak: „pénzért vásárolnak kopogtatócédulát". A Jobbik két zsombói utcát nevezett meg, ahol szerintük a visszaélések történtek, de – mint a cikkben megírtuk – mi nem találtuk ennek nyomát. Bátki Fazekas Zoltán szegedi operaénekes – aki a 3-as választókerületben, ahova Zsombó is tartozik, indul az országgyűlési választásokon – kérésére közöljük: a Délmagyarországnak nincs tudomása arról, hogy pénzért gyűjtöttek volna kopogtatócédulát.

A megadott utcákban érdeklődtünk, de nem találtunk olyat, aki hallott az esetről. – Valami színész-énekesnek gyűjtöttek kopogtatócédulát, de nem mondták, hogy melyik párttól – lepett meg egy zsombói hölgy. Kérésünkre megpróbált visszaemlékezni, hogy ki lehet az a jelölt, aki egyben előadóművész is, majd kissé bizonytalanul azt mondta, hogy talán Torgyán József.

A Jobbik a közleményében arról is írt, hogy az ajánlószelvényeket ismeretlenek kilopják a postaládákból. Összehoztak egy szemtanúval, aki egyben az aktivistájuk is. A férfi név nélkül nyilatkozott: Kiskundorozsmán szerdán egy „csőpostaládából" vett ki valaki egy borítékot – feltehetően az értesítőt és a szelvényt tartalmazót –, majd továbbsétált.

Kovalcsik Andrea, a területi választási iroda vezetője érdeklődésünkre elmondta: a jelölési eljárás szabályait megszegi, aki anyagi juttatásért szerez ajánlást vagy aláírást. Aki ilyet tesz, akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz, a területi választási bizottsághoz és a szegedi rendőrséghez sem érkezett egyébként ilyen tartalmú bejelentés.

A Vörös Szegfű nem jobbikos

Vörös László, a deszki Vörös Szegfű cukrászda tulajdonosának közleményét a szegedi Fidesztől kaptuk meg. Ebben az áll, hogy olyan szórólapot terjesztenek, amelyen a cukrászdát a Jobbik kopogtatócédula-gyűjtő helyeként nevezik meg. Vörös László azonban kijelenti, hogy a jobbikos megkeresést „a leghatározottabban és legegyértelműbben" visszautasította.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. scatman 2010. február 19. 10:48
  „Az enyém is eladó!!Ki ad többet érte!!”
 • 38. Nahát! 2010. február 18. 11:41
  „szegedpolgár,

  nem bízom benne, hogy bármikor megzavarnának a tények vagy a logika.

  Hogy a fenébe ne akarna a Fidesz 2/3-ot? Hát az ellenségeit szereti?
  És ehhez a mai viszonyok között a legjobb kampány az, ha nem, vagy alig kampányol.”
 • 37. szegedpolgar 2010. február 18. 10:01
  „Hogy van Edike?”
 • 36. xcbcr 2010. február 17. 19:42
  „35. :D:D:D”
 • 35. AzIgaziFlexsnake 2010. február 17. 15:33
  „Választópolgárként esetleg kérhetünk annyit, hogy Zagyva Gyula György képviselőjelölt úr tegye fel valahová az internetre az érettségi bizonyítványának a másolatát?
  Köszönettel!”
 • 34. szegedpolgar 2010. február 17. 14:14
  „Igen?!
  A Fidesz már korábban is megtette ,hogy adott át kopogtató cédulát. Pl:2009-es Ferencvárosi időközi választáson!Csak szerencsére kibukott a szög a zsákból. A Fidesz nyugodtan már átadni mivel nem szemmel láthatólag nem érdeke a 2/3-ados többség.(mert akkor kéne is valamit csinálni, Nógrádi meg már eljátszotta magát Tiszaszigeten) Más részt én is voltam több helyek kopogtatót gyűjteni és közölték,hogy már eladták.”
 • 33. lidocain 2010. február 17. 11:34
  „"Óriási érdeklődés közepette gyűjtött február 16-án, kedden ajánlószelvényeket Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke, kormányfő-jelöltje Budapest két legforgalmasabb aluljárójában, a Blaha Lujza téren és a Nyugati téren.
  Az akció hihetetlen nagy sikert hozott, három óra alatt közel 1000 darab kopogtatócédula gyűlt össze."

  ehhez nem is kell semmit hozzáfűzni! :)))
  Szebb Jövőt!!!! Hajrá Jobbik!!!”
 • 32. ClarkGriswald 2010. február 17. 11:33
  „31: aha, <moderálva>
  Nyilván nem háttérpaktumok miatt nem találtak terhelő bizonyítékokat. Nyilván nem.”
 • 31. bummbumm 2010. február 17. 11:14
  „Yossarian, <moderálva>

  Nem hallottad, hogy a Géczi-bizottság előtt, független szemlélők szerint
  Orbán Viktor a vagyonosodását firtatókkal felmosta a padlót?

  Arról se hallottál, hogy 8 év alatt, sok ellenséges vizsgálat sem tudott egyetlen Fidesz-közeli emberre terhelő bizonyítékot találni?
  ...”
 • 30. ClarkGriswald 2010. február 17. 11:07
  „Teljesen egyszerű a képlet. A Jobbik (mint ahogyan mindig) most is hangulatot gerjeszt egy olyan ügyben, aminek egyrészt jelentősége sincsen, másrészt bizonyítékuk sincsen rá.”
 • 29. Nahát! 2010. február 17. 11:02
  „Üdv, szegedpolgar!

  Gratulálok a csúcsteljesítményedhez! Ritkán olvasni ekkora idétlenséget!
  Hogy a francba adná át a kisebb ellenfeleinek a cédulákat a Fidesz?
  Minden törpe párt, ha bejut, jobban csökkenti a Fidesz 2/3-hoz való esélyét,
  mintha a két (15% körüli?) "nagyobb"-nak adná!”
 • 28. valakiiii 2010. február 17. 11:01
  „Sokba került nekünk Gyurcsány Ferenc.

  Nemhiába bökött kifordított üres zsebeire első fellépései egyikén. Nincs pénz, mutatta a népnek, mintha egy miniszterelnöknek a zsebében kellene hordania az államháztartási kassza bevételét. Lehet, hogy később oda is került? Az őszödi hazugságbeszéd után több mint száz magánszemély pert indított a kormányfő ellen, a közvélemény nem megfelelő tájékoztatása, vagyis adatok eltitkolása és ezáltal károkozás miatt. Abban a paprikás hangulatú 2006-os esztendőben kevesen gondoltak arra, hogy a beperelt kormányfőt közpénzen, vagyis a mi zsebünkből fogják védeni.
  Eddig nyolcmillió-negyvenhatezer forintba került az őszödi perben Gyurcsány Ferenc védelme. Azonban ő nem csak miniszterelnökként tartott igényt arra, hogy az adófizetők pénzéből fizessék a hazudozásainak és trükközéseinek védelmét elvállaló ügyvédi irodát. Még akkor is közpénzen védette magát ebben a perben, amikor már nem is volt kormányfő. Tavaly áprilisi bukása óta július 31-ig, tehát csaknem négy hónapon át még mindig velünk fizettették meg az ügyvédeit. Nem ám akármilyen díjazásért: akik Gyurcsányt védték, 45 ezer forintos órabérért dolgoznak. Vajon hány szerencsétlen, félrevezetett, még mindig az MSZP-re szavazó nyugdíjas él havonta negyvenötezerből?

  Miért nem kaphattunk választ arra, hogy most ki fizeti Gyurcsány ügyvédeit? Itt is van titokszoba, mint a BKV-nál? S ha Gyurcsányt tavaly már nem mint kormányfőt védte a busásan fizetett ügyvédi iroda, akkor a kancellária hogyan fizethette őket közpénzből közel négy hónapon át? Miként szólhatott az indoklásuk? Próbálom kitalálni. Talán azt mondták: Hát már nem kormányfő, ez igaz. De ő a szociáldemokrácia Houdinije. A Nagy Mágus. Erkölcsi kötelékekből egy perc alatt kiszabadul. Bármikor eltűnhet, és bárhol föltűnhet. Miniszterként megy be a parlamentbe, és két hónap múlva ugyanabban az öltönyben kormányfőként jön ki az oroszlános kapun. Harrach Péter házelnök szavai közben elcseni a szónoki pulpitust, vízszintesre állítja, belefekszik, kettéfűrészelteti magát, és nem folyik vér, nincsen sikoly. Egyik oldalon Bajnai Gordon, a másikon Gyurcsány Ferenc lép ki sértetlenül a faragott dobozból. A Miniszterelnöki Hivatal a szocialisták idején vezette be, hogy minden munkát, amelyet nem volt kedve elvégezni, kiszervezett ismerős cégeknek, haveroknak. Miért pont a kormányfő védelmét bonyolította volna le saját jogi végzettségű embereivel? Kerestek egy ügyvédi irodát, kérjetek, fiúk, amennyit akartok, a számlát a sztrájkoló magyar nép állja úgyis, tudjátok, azok, akiket a szintén általuk fizetett rendőrséggel nemzeti ünnepükön véresre lehet veretni, és akik a tüntetést egyszer úgyis megunják.

  Az elmúlt nyolc évre úgy fogunk visszagondolni, hogy ez volt az az időszak, amikor minden mocskos ügyön valaki mindig nyert, kivéve az állampolgárokat. Ők folyamatosan vesztettek. Munkahelyet, fizetést, adókedvezményt, lakást, tanyát, hitelfedezetet, terményt a kiskertből, biztonságot, bizalmat, rezsitámogatást, derűlátást. Elképesztően gazdagok lehetünk, ha mind e veszteségeink ellenére a mi pénzünkből védték óránként 45 ezerért Gyurcsány Ferencet a bíróságon. S az MSZP-nek még mindig megéri, hogy futtassák a bukott kormányfőt. Gyurcsány ott díszeleg a szocialisták választási listájának negyedik helyén. Április 1-jén eregessenek piros szegfűs léggömböket a magasba ezzel a felirattal: ,,Ihaj-csuhaj, sose újulunk meg!"”
 • 27. flexsnake 2010. február 17. 10:32
  „,,A pártokhoz állítólag érkeznek a bejelentések, de hivatalosan senki nem lép"
  Ez nem igaz, a fidesz megtette a feljelentést.”
 • 26. szegedpolgar 2010. február 17. 09:30
  „A Fidesz nem fog tenni semmit! Sőt inkább átadja olyan törpe pártoknak a kopogtató cédulát mint a Miép vagy a Munkáspárt,hogy az konkurenseit gyengítse. Más részt meg sokkal többet gyűjt be mint amennyire szüksége volna ,hogy a többi pártnak megnehezítse a dolgát!”
 • 25. Nahát! 2010. február 17. 08:08
  „Ez a cédulagyűjtési visszaélés-sorozat egyetlen módon szüntethető meg.

  Ha a Fidesz-kormány majd átalakítja a választási rendszert.
  Még egy ok a bizalomra.”
 • 24. tuskóhopkins 2010. február 17. 07:52
  „"Másfél kiló ajánlószelvény eladó"”
 • 23. seawasp 2010. február 17. 04:58
  „22.
  Apollo!

  Te rokona vagy Orbánnak? Az csak két pofont ígért a Gárdának, és nehogy Ti kerüljetek a szorítóba? Kedvelem az ilyen elvadult fideszest, aki azt sem látja, mit tehetett volna a Fidesz, a baloldal ámokfutása ellen? Inkább, leült a Fidesz, és kivárta a váltást! Szép munka volt, ellenzék! :-(
  Ugye, a LIKUD ezt kérte Orbántól, és nem is lesz semmi elszámoltatás, mert arra nem kapott eligazítást!

  A Jobbikot ne számold le, mert még okozhat meglepetést! Ha bejutnak a Parlamentbe, költözöl az országból?
  :-D”
 • 22. Apollo 2010. február 16. 23:04
  „"nagy567"

  Ne aggódj a FIDESZ fog győzni, a jobbik, pedig Vonával együtt eltűnik a süllyesztőbe.”
 • 21. nagy567 2010. február 16. 22:42
  „ha az Mszp fog győzni én ki költözzök Amerikába a lányomhoz elegem van a komcsikből!!! Ha az mszp fog győzni ne nyafogjatok a sorsotokért vállaljátok azt akire fogtok szavazni elvttársak!! Remélem hogy hogy az mszp nyúgdijt sem fog adni nektek!!”
 • 20. Yossarian 2010. február 16. 22:21
  „18.
  te hol élsz?
  már régen kiderült, hogy az ominózus székházeladásból befolyt lóvé az orbán, és a kövér családnál landolt.
  egyébbként pedig miből is tudta volna megvenni a bányákat a Gánti Dolomitbányák Szvövetkezet egykori pártitkára, a kedves de rendkívül csóró orbán papa?!?
  a többi mutyit reggelig lehetne még sorolni, de minek? ugysem tudnád felfogni. neked, meg a hozzád hasonlóknak isten a viktorka. ezért aztán vakok vagytok, és süketek. jobb esetben <moderálva>”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint száz szerelmespár versenyben a wellness hétvégéért

Több mint száz boldog pár jelentkezett eddig a delmagyar.hu Ki lesz a megye párja? játékára. Tovább olvasom