Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Alulról és felülről is beázott a Somogyi-könyvtár

Eláztak a szegedi Somogyi-könyvtár legértékesebb kötetei a pénteki viharban. A tető nem bírt a nagy esővel, az alagsori kötészetbe pedig a csatornából ömlött vissza a szennyezett víz.
Fotó: Schmidt Andrea
A péntek esti felhőszakadás súlyos károkat okozott a szegedi Somogyi-könyvtárban. Már csak Szőkefalvi-Nagy Erzsébet igazgató és munkatársa tartózkodott az épületben, amikor a vihar kitört. A Tisza áradása óta túltelített csatornákból az alagsorba ömlött vissza a szennyezett esőlé. Elárasztotta a kötészetet, és befolyt a nemrég felújított liftek aknáiba.

– Mentettük, ami menthető. Az árvíz elől már felhordtuk egyszer a restauráláshoz szükséges anyagokat és vegyszereket. De mostanra visszakerültek a helyükre, így ezekben tett kárt a víz. Itt közel egymillió forintos kár keletkezett. A liftaknákban is állt a víz – tájékoztatott az igazgatónő. A tűzoltók kiszivattyúztak a szennyvizet az aknákból, de a szerelők még nem tudták felmérni a javítás költségét.

Még pénteken éjszaka, amikor bejárták az emeleteket, az is kiderült, hogy az esővíz utat talált a lapos tetőn át a harmadik emeleti raktárba. Felülről ázott be az épület, de titokzatos módon nem a legfelső, negyedik emeleten, hanem eggyel lejjebb: valószínűleg a villanyvezetékek mentén tört utat lefelé a víz.

Fotó: Schmidt Andrea
– Hasonló réseken keresztül többször beázott már a könyvtár, de most a legértékesebb köteteink károsodtak a piszkos létől. Elázott az 1664-es pergamenkötet, az úgynevezett nürnbergi Nádasdy Mausoleum. A kétmillió forint értékű kötetet lapjaira kellett szedni és nyolcszor átmosni, fertőtleníteni. Teljes restaurálásra szorul, akárcsak az 1600-as évekből származó Bonfini-történetírás – panaszolta Szőkefalvi-Nagy Erzsébet. Az álmennyezetről lecsurgó vizet fóliával terelték el hirtelen a könyvtárosok a könyvek fölül, ezért elázott a szőnyegpadló és néhány tárolószekrény is. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a víz nem néhány centiméterrel arrébb folyt be, hiszen akkor a felbecsülhetetlen értékű Somogyi-emlékszobát mosta volna el. Az ott őrzött kézzel festett könyveket nem lehetne megmenteni.

Az igazgatónő munkatársaival egész hétvégén a könyvek mentésen fáradozott. A könyvritkaságok restaurálása megközelítőleg hárommillióba, a liftek az első becslések szerint ötmillió forintba, a kötészeti és az emeleti berendezések majdnem kétmillióba kerülnek. Az önkormányzat városüzemeltetési irodája a héten becsüli fel az épület kárait. A könyvtár ma a szokott rendben várja az olvasókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Friss megyei képviselők vallottak a vagyonukról

A tizennégy megyei országgyűlési képviselőből hat most először tett vagyonnyilatkozatot. Lapunk… Tovább olvasom