Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Ami messziről szép, az közelről is látványos - Jobbra: IFA-kiállítás

Szeged - Naponta több ezren nézegetik ezeket a teherautókat az M43-as autópályán érkezve Makó felől, Szegednél, a sándorfalvi lehajtónál. Kerítésen belül, arccal az autópálya felé áll a hét IFA. Mit jelent ez a szó?
Az egykori kelet-németországi Járműgyártó Iparszövetség (Industrieverband Fahrzeugbau) nevének rövidítése. A vállalat ludwigsfeldei gyára eredetileg repülőgépmotorokkal foglalkozott, majd robogókat készített. A hatvanas évek közepétől gyártott teherautókat. A legismertebb modellből, az IFA W50 teherautóból már 1965-ben több mint 800 ezer darab készült. Negyven országba exportálták, főleg a keleti blokkba. Az IFA látványa beleégett a kelet-európai emberek retinájába. „Az IFA W50-ről mindenkinek eszébe jut valamilyen élethelyzet. Ha más nem, hát az, hogy büdös, és meg kéne előzni. A kerekded vezetőfülkés, osztott szélvédős, jellegzetes hangú teherautó még jóval a rendszerváltás után is része volt a magyar utcaképnek" – írta róla az origo.hu a márka ötvenedik születésnapján.
Sorfal. Ami messziről szép, az közelről is látványos. Fotó: Török János
Sorfal. Ami messziről szép, az közelről is látványos. Fotó: Török János
Ami a Karotin Kft. telephelyén látható IFA-sorfalat illeti, mint Sáringer Sándor ügyvezetőtől tudjuk, nincs szó gyűjtőszenvedélyről, veterán korú teherkocsik iránti rajongásról, retró romantikáról. Egyszerűen itt fértek el ezek a kiszolgált járművek. Többségük már a Felszabadulás Tsz idején is járta az utakat. Most már nem használják, hamarosan el fogják adni őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatályba lépett a megszigorított szegedi zajrendelet

Hatályba lépett a megszigorított szegedi zajrendelet
Szombaton hatályba lépett a korábbinál szigorúbb szegedi zajrendelet, amely - más rendelkezések… Tovább olvasom