Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Arab sakkozót vertek meg Szegeden

Megverték az Egyesült Arab Emirátusok sakkszövetségének egyik tagját Szegeden, a férfi súlyos sérüléseket szenvedett - közölte a The National című, Abu Dzabiban működő lap híre alapján a hvg.hu. A férfi az ország 18 éves nagymesterét kísérte el Magyarországra, hogy Lékó Péterrel készülhessen az augusztusi junior sakk-világbajnokságra.

- A két arab férfi rendőrök ellen tett feljelentést - tudtuk meg Szanka Ferenctől, Csongrád Megyei Főügyészség szóvivőjétől. A sportolók azt mondták: a rendőri intézkedés során szerezte sérüléseit a kísérő, három rendőr verte meg.

Szanka Ferenc elmondta: rendőri intézkedés valóban történt a két arab férfival szemben a Belvárosi híd újszegedi lábánál. Azt hogy közben mi történt, jelenleg is vizsgálják. - Az ügyet immár a Szegedi Nyomozó Ügyészség vizsgálja, akiknek 3 napjuk van kideríteni, mi történt pontosan péntek este.

A sérült állapotáról érdeklődtünk a szegedi traumatológián, de nem kaptunk semmiféle érdemleges információt.

Korábban írtuk:

Szaúd Mohamed Al-Marzúki, az ermirátusok sakkszövetségének rangidős tagja a közel-keleti ország 18 éves sakk-nagymesterével, Szalim Abdulrahmannal vacsorázott Szegeden péntek este, ekkor történt a támadás - írja a hvg.hu, illetve a The National című lap a sakkszövetség titkárára hivatkozva.

Miután a két sakkozó befejezte a vacsorát, az étteremből kifelé jövet három magyarul beszélő férfi állította meg őket. A magukat határrendésznek mondó támadók megpróbálták megfélemlíteni a két férfit, akik menekülni kezdtek. A három magyar két háztömbnyi távolságban üldözte őket, Al-Marzúkit elkapták és megverték - tette hozzá a lap.

A sakkszövetség titkára szerint a férfi a fején és a testén sérült meg. Kórházba szállították, ahol az orvosok szerint várhatóan két hetet kell majd töltenie. Nem lehet légi úton szállítani, mert az komplikációkat okozhat - tette hozzá a titkár. A 18 éves Abdulrahman nem sérült meg a támadásban, de társa mellett maradt a kórházban.

A két sakkozó szombaton tért volna haza, a pénteki lett volna az utolsó napjuk Magyarországon - tette hozzá a lap, amely szerint az utazás célja az volt, hogy Abdulrahmant felkészítsék az augusztusi, Athénban tartandó junior sakk-világbajnokságra. Az emirátusokbeli nagymester a vébére Szegeden Lékó Péterrel készült fel, aki a támadás után együttérzéséről és támogatásáról biztosította két sporttársát.

A The National szerint az emirátusok külügyminisztériuma vizsgálatot kezdeményezett és az ország bécsi nagykövetsége - amely a magyarországi ügyekért is felelős - Magyarországra küldi képviselőit, hogy találkozzanak Al-Marzúkival és megszervezzék a szállítását. A sakkszövetség elnöke, Seik Szaúd Al-Mualla is Magyarországra utazott volna, de a bécsi követség munkatársai tájékoztatták a két áldozat állapotáról.

Az ügyben kerestük a szegedi rendőröket, akik a helyi ügyézséghez irányították a delmagyar.hu-t. Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője egy kis türelmet kért és későbbre ígért részleteket.

Olvasóink írták

155 hozzászólás
 • 155. Morpheus_RexXx 2012. június 07. 15:20
  „Hmm.. nem értem miért tűnt el a legutóbbi hozzászólásom.. pedig nem vétett sem a szabályzat ellen, se nem sértettem meg benne senkit, csak saját tapasztalatokat (is) osztottam meg benne.. :S”
 • 154. SP 2012. június 06. 23:29
  „155. gthomek 2012.06.06. 21:44"" töki a NATO szerinted mi ?""

  Na, töki blöki !
  Mifelénk ez a NATO:
  Katonai szövetségesek, a nem ellenség. Közös azonosítóval felszerelve.

  Keresd meg
  a barátaidat közte. Én nem találom.

  Észak-atlanti Szerződés Szervezete a NATO.
  A hidegháborús fegyverkezési verseny egyik közvetlen eredménye. Amibe a Szovjetunió beleroppant és felbomlott.

  North Atlantic Treaty Organisation,
  rövidítve NATO, tagállamok minden politikai és katonai eszközt igénybe vesznek a tagországok szabadságának és a biztonságának megőrzése érdekében.

  Alapító tagok (1949)

  Amerikai Egyesült Államok
  Belgium
  Dánia
  Egyesült Királyság
  Franciaország
  Hollandia
  Izland
  Kanada
  Luxemburg
  Norvégia
  Olaszország
  Portugália
  Később csatlakozott államok
  1952 - Török Törökország, Görög Görögország
  1955 - Német Német Szövetségi Köztársaság
  1982 - Spanyol Spanyolország
  1999 - Cseh Csehország, Lengyel Lengyelország, Magyar Magyarország
  2004 - Bolgár Bulgária, Észt Észtország, Lett Lettország, Litván Litvánia, Román Románia, Szlovák Szlovákia, Szlovén Szlovénia
  2009 - Horvát Horvátország, Albán Albáni”
 • 153. gthomek 2012. június 06. 21:44
  „"113. vélemény 2012.06.04. 21:59
  112. SP
  Elég sok dolog a Dohány utcában dől el."

  jobberke tényleg csak ennyire futja ?

  "Izraeli katonai gépek
  Budapest polgári reptérre járnak katonai célú gyakorlatra NATO országokon keresztül mintha otthon lennének."

  töki a NATO szerinted mi ?”
 • 152. gthomek 2012. június 06. 21:42
  „"113. vélemény 2012.06.04. 21:59
  112. SP
  Elég sok dolog a Dohány utcában dől el."

  jobberke tényleg csak ennyire futja ?

  "Izraeli katonai gépek
  Budapest polgári reptérre járnak katonai célú gyakorlatra NATO országokon keresztül mintha otthon lennének."

  töki a NATO szerinted mi ?”
 • 151. czindi 2012. június 06. 10:49
  „152. levendula69 nem éltem külföldön, és nem is akarok. Aki becsülettel dolgozik, az itthon is megél, ha nem is olyan szinten, mint "nyugati" kollégája. De sokat jártam külföldön. A lényeget próbáld megérteni - tudom, nem könnyű - soha ne fuss el a rendőri intézkedés elől. mindegy, milyen a színed, milyen nyelven beszélsz, stb. ENNYI. MOST SZINTE "KÜLFÖLDÖN" élek, olyan településen, ahol a magyar a legkevesebb. Tiszteljük egymás kutúráját, de nem kényszerítjük rá a másikra. A TÖRVÉNY, AZ MÁS DOLOG. Azt rá kell kényszeríteni arra, aki nem akarja betartani. És képzeld: arab orvosunk van. És senki nem karja bántani, tisztelik és szeretik.
  145. biszmillah : nem értelek. Szegeden - és sok más településen élnek arabok, feketék, stb. és semmi bántódásuk nincs. Val. ők nem futnak el a rendőr elől. Az egyetemen számtalan fekete, arab, vietnámi évfolyamtársam volt, abszolut jól megvoltunk, mindenhová együtt jártunk.
  Azt kellene megérteni, hogy idióta, hülye, rasszista emberek mindig és mindenütt vannak, DE NEM LEHET ÁLTALÁNOSÍTANI!!! Senki ne mondja azt, hogy a magyarok rasszisták, fasiszták, stb. mint ahogy mi sem mondjuk, hogy az arabok terroristák, a cigányok bűnözők, a zsidók akasztani valók. A bűnösöket NÉVEN kell nevezni, és nem általánosítani kell!!!”
 • 150. levendula69 2012. június 05. 20:16
  „Czindikem,te mirol beszelsz?????????Mikor es meddig eltel kulfoldon??????Fogalmod sincs hogy mit jelent az hogy mas nyelven beszelo emberekkel dolgozni es mas borszinu emberek kulturajaval megismerkedni es azt tisztelni!!!!!!!!Nem a magyar nep es nyelv a vilag kozpontja.Gondolkozzunk el rajta!!!!!!!”
 • 149. Belváros 2012. június 05. 17:02
  „Szerintem ez az egész KAMU, valamiről el akarják terelni a figyelmet!”
 • 148. Poppy 2012. június 05. 15:37
  „biszmillah,en azert nem gondolom hogy szeged annyira rasszista lenne hogy ne lehetne ott elni.Bameszkodok meg korlatolt agyuak mindig voltak es lesznek is de ez mindenutt igy van. En 2 evig eltem Szegeden afrikai ferjemel es altalanossagban elvoltunk,aki megismerte megkedvelte,magyarul is kicsit megtanult,de munka nem akadt.Minden csoda 3 napig tart.Ez engem sosem tartana vissza hogy hazamenjunk,elvegre Szeged nem egy kis falu ahol szines embereket csak a Gyokerekben lattak.
  Ha kulfoldihez mentel ferjhez, fel kell vallalni a massagot.Nem konnyu, lehet mellozni a kivancsiskodo bameszkodokat.
  Otthon azert nezik meg az embert mert hogy kerult ossze egy afrikaival?Itt Angliaban meg azert mert a hulye keleteuropai gyorsan osszeall ezzel azzal.Igaz en mar 12 eve vagyok hazassagban parommal,es egy harmadik orszagban talalkoztunk.”
 • 147. Lámpion 2012. június 05. 13:44
  „Jó lenne egy olyan írással találkozni, amelyikből megtudjuk, hogy valójában mi történt.”
 • 146. cselac 2012. június 05. 12:53
  „Azért nem szerencsés ez a fajta hozzáállás, mert én nyugodtan mondhatnám azt erre, hogy hallva a híreket, azt gondolom innen, hogy az arabok terroristák...”
 • 145. SP 2012. június 05. 12:53
  „""109. Mignon 2012.06.04. 21:41Nem titok az, hogy Izrael atombombaval rendelkezik, csak ök nem ismerik be.
  De a nemzetközi becslesek szerint kb. 250 atombombaval rendelkezik.""

  ""Izrael atomfegyverrel szereli fel Németországból származó tengeralattjáróit
  Ehud Barak izraeli védelmi miniszter pedig úgy nyilatkozott, Németország ,,büszke lehet, hogy sok évre biztosította Izrael fennmaradását" - írta a Der Spiegel. Izrael a kilencvenes évek vége óta szerez be tengeralattjárókat Németországtól.""
  http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/fegyverek/hadihajok/izrael_atomfegyverrel_szereli_fel_nemetorszagbol_szarmazo_tengeralattjaroit/”
 • 144. cselac 2012. június 05. 12:35
  „biszmillah: nem akarok vitába szállni, de tényleg általánosítasz.”
 • 143. biszmillah 2012. június 05. 12:16
  „Egyebkent nem is akarok semmifele vitaba belemenni. Egyszeruen elszomorit, hogy en meg soha soha semmi jot nem hallottam otthonrol. Eszembe jutott, hogy ez a rengetek konfliktus talan tenyleg okkal tortenik, es tenyleg ideje lenne valtoztatni. Gondolok itt az arabokat vero, vagy lanyokat megeroszakolo, drogot csempesz stb rendor ugyekre. Az is lehet, hogy otthon rengetek a veletlen egybeeses. Nem mondom azt, hogy altalanositok, avagy minden renor ugyanaz. Abszolut nem. De teny, hogy Szegeden utja van a korruptsagnak es a rasszizmusnak egyarant.”
 • 142. harcsabajusz 2012. június 05. 12:11
  „140. biszmillah 2012.06.05. 11:49
  138. Poppy 2012.06.05. 11:49
  Értelmes megjegyzéseket írtok.
  Amúgy kicsit túlzás hogy Szeged visszataszítóan rasszista. Legalábbis nem jobban rasszista mint más magyar illetve közép európai város. Igaz, hogy itt is van egy jó adag látens rasszizmus, és egy kisebb nagyhangú kör akik nyíltan hirdetik mindezt. Az is igaz, hogy a rasszizmus (a szélsőjobb térnyerésével) egyre nő, egyre nyíltabb. De eddig nyugodtan ki lehetett menni az utcára, ha valaki nem kereste a bajt, nem hiszem hogy különösebb problémái lettek volna. Nekem is volt szinesbőrű párom Szegeden, néha panaszkodott az ostobaság miatt, de a téli hideg komolyabb problémát jelentett neki. Ugyanakkor exotikus megjelenése miatt sokan szimpátiával vették körül, ami jóval gyakoribb volt mint a rasszista elutasítás.
  Ez a helyzet viszont úgy látszik változik. Ha már a rendőrök esnek neki az idegeneknek mindenféle ok nélkül, akkor mit lehet várni a nyíltan rasszista csoportoktól?”
 • 141. biszmillah 2012. június 05. 12:10
  „Kedves Cselac, nekem is voltak arab ismeroseim mielott kijottem, de konkretan egyikuk sem dolgozott, bar volt akinek sajat uzlete volt. Ez azt jelenti a barataid nagyon szerencsesek, hogy munkat kaptak Szegeden. Csak orulni tudok. Lattal egyetlenegy muszlimat valaha is dolgozni Szegeden?”
 • 140. Naívolvasó 2012. június 05. 12:02
  „Ezek csakis valami külföldi rendőrök lehettek...”
 • 139. cselac 2012. június 05. 11:57
  „biszmillah: azt nem értem, hogy hogy van, hogy nekem több arab Barátom is minden konfliktus nélkül képes Szegeden élni, nem félnek, csak szitkozódnak, ha sportszeletbe harapnak :D.”
 • 138. biszmillah 2012. június 05. 11:49
  „Kedves Czindi!

  Te mondod Poppynak,hogy hulyesegeket ir? Akkor miert nem tudok hazamenni, es nincs is ra eselyem??? Konkretan gyonyoru hazassagban elek kulfoldon ferjemmel, akit it mindenki tisztel es ertekel. Mivel arab ezert eselyunk nincs SZEGEDEN elni. Se o, se en nem kapunk munkat, semmit. Visszataszitoan rasszista Szeged. A varos hianyzik minden oramban, a felfogasotok nem!
  Koszi
  Ui: Te mit ereznel, ha a gyereked nem merned egyedul hazaengedni, hogy lassa a nagyszuleit??”
 • 137. Poppy 2012. június 05. 11:49
  „Czindi,nem beszelek hulyesegeket,csak azt irtam amit tapasztalok.Orulok hogy Te nem a korlatoltak taboraba tartozol es remelem ez a tobbseg.Mint irtam altalanossagban jo emlekeim vannak amit otthon toltottem a ferjemmel,de sajnos letezik az a reteg ami rossz fenyt vet rank.Mert mi most mar ugynevezett uniosok vagyunk de hat azert meg sokat kell tanulni,Igazad van mi mindenkit befogadunk (jo vagy rossz nem tudom eldonteni) de az a regi magyarsag mas volt, buszke nep voltunk mostansag nincs sok minden amire buszkelkedhetunk.De azert altalanositani sem szabad.Csak az kifordult agyu reteg nem tesz jot a nepszerusegunknek.Mint irtam azt mondom amit latok.En buszke vagyok magyarsagomra annak ellenere hogy engem is le-keleteuropaznak sokszor es hulye kerdeseket tesznek fel es egy kalap ala vesznek az atlaggal.
  Amugy en is csak azt tudom amit a cikk irt ,reszleteket nem ,tehat nem lehet egyertelmue velemenyt nyilvanitani.
  Nem huszoneves vagyok,lattam mar egy s mast az evek folyaman.”
 • 136. Poppy 2012. június 05. 11:49
  „Czindi,nem beszelek hulyesegeket,csak azt irtam amit tapasztalok.Orulok hogy Te nem a korlatoltak taboraba tartozol es remelem ez a tobbseg.Mint irtam altalanossagban jo emlekeim vannak amit otthon toltottem a ferjemmel,de sajnos letezik az a reteg ami rossz fenyt vet rank.Mert mi most mar ugynevezett uniosok vagyunk de hat azert meg sokat kell tanulni,Igazad van mi mindenkit befogadunk (jo vagy rossz nem tudom eldonteni) de az a regi magyarsag mas volt, buszke nep voltunk mostansag nincs sok minden amire buszkelkedhetunk.De azert altalanositani sem szabad.Csak az kifordult agyu reteg nem tesz jot a nepszerusegunknek.Mint irtam azt mondom amit latok.En buszke vagyok magyarsagomra annak ellenere hogy engem is le-keleteuropaznak sokszor es hulye kerdeseket tesznek fel es egy kalap ala vesznek az atlaggal.
  Amugy en is csak azt tudom amit a cikk irt ,reszleteket nem ,tehat nem lehet egyertelmue velemenyt nyilvanitani.
  Nem huszoneves vagyok,lattam mar egy s mast az evek folyaman.”
155 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sört lopott, pedig nem volt már szomjas

Mintegy liternyi pálinkát fogyasztott el vasárnap éjszaka az a 42 éves tiszaszigeti férfi, aki úgy érezte, nem maradhat otthon tétlenül. Tovább olvasom