Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Az ausztrálok kiderítették: nem hatásos a homeopátia

Ausztrália vezető egészségügyi szervezete kutatási eredményekre alapozva kijelentette: a homeopátia nem hatásos. Ugyanezt mondja évek óta egy szegedi professzor is, aki szerint nem véletlen, hogy az orvosi elit elítéli az alternatív terápiákat.
Olvasóink véleménye
Olvasóinkat is megkérdeztük Facebookon a homeopátiáról. Legtöbben humbugnak titulálták.
Paulik Robert: Csak annyira hatásos, mint a varázsigék.
Lipták József: Pénzlehúzás.
Tóth Tiborné: Olcsó és mellékhatásmentes, de aki keveset tud róla, előfordulhat, hogy helytelenül használja.
Lászlai Ágota : kislányom fogzásánál váltak be az ilyen készítmények.

A homeopátia nem hatásos semmilyen egészségügyi állapot kezelésében – állapította meg az ausztrál National Health and Medical Research Council. Ausztrália vezető egészségügyi szervezete 225 kutatási dokumentációt nézett át alaposan, hogy hitelt érdemlő megállapításokkal tudják bizonyítani a gyógymód hatástalanságát. „Azok, akik ezt a gyógymódot választják, kockáztatják az egészségüket azzal, hogy elutasítják vagy későn veszik igénybe a bizonyítottan hatékony és biztonságos kezeléseket" – szögezi le a jelentés.

A homeopátia hívei elsősorban a gyógyszerek alternatívájaként alkalmazzák a golyócskákat. A homeopaták a szervezet áthangolásával, harmonizálásával próbálják leküzdeni a betegségeket. A homeopátiás szer feladata az öngyógyító folyamatok beindítása, segítése.

Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének vezető professzora évek óta hangoztatja ugyanazt az álláspontot, amelyet most az ausztrálok is: tudományos bizonyítottság híján szerinte a homeopátia áltudomány.

– Ez a tény most ismét megerősödött. Ami hülyeség, az hülyeség – fogalmazott a professzor, aki felhívta a figyelmet: évek óta vannak már ilyen tudományos eredmények, csak a felélénkült hazai médiaérdeklődés miatt most kapták fel ezeket. – Az orvosi elit elítéli az alternatív orvoslást, de sokan nem emelik fel a szavukat ellene, mert a placebohatást fontosnak tartják. Ennek szerepét azonban túlértékelik. Másrészt viszont azt állítani valamiről, amiben nincs hatóanyag, hogy az hatásos – egyszerűen etikátlan.
Aki a gyakorlatban is alkalmazza ezeket a szereket, azt mondja: nem kérdés, hogy hatékonyak.

Sokan viszik a homeopátiás szereket, bár az orvosi elit nem hisz a hatékonyságában. Fotó: Frank Yvette
Sokan viszik a homeopátiás szereket, bár az orvosi elit nem hisz a hatékonyságában. Fotó: Frank Yvette

– Több mint 20 éve használom ezeket a napi praxisomban. Még véletlenül sem placebohatás, amit kiváltanak – mondta Ágoston Katalin. A hódmezővásárhelyi házi gyermekgyógyász szakfőorvos a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület tagja. Szerinte akik kritizálják ezt a gyógymódot, nem is tudnak róla semmit. Épen ezért nem is foglalkozik ezekkel a véleményekkel.

– Megfázástól a gombás betegségeken át az influenza megelőzéséig szinte mindenre van hatékony homeopátiás szer. A legfontosabb, hogy nincsenek melléhatásaik, mint a gyógyszereknek. Elég elolvasni a gyógyszereken a betegtájékoztatót: borsózik tőle az ember háta. Persze nem mindig lehet kikerülni a patikai szereket, de ha nem muszáj, a homeopátiának köszönhetően nem kell ilyesmivel terhelni a szervezetet.
Egy szegedi patika felmérése szerint a homeopátiás készítményeket a 30–40 év közötti nők vásárolják legnagyobb arányban, a készítményeket pedig 70 százalékban gyermekeknek viszik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi szelfi koreai és tajvani módra

Olcsó, nyugodt, tiszta, lerobbant, finom és nagyszerű – ezekkel a jelzőkkel illették Szegedet és a hagyományos magyar ételeket a városban a napokban vendégeskedett fiatalok. Tovább olvasom