Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Az ezredforduló óta nem volt fehér karácsonyunk

Szeged - Az ezredforduló óta nem volt fehér karácsony Szegeden és környékén: a hagyomány idén sem szakad meg. A táj utoljára 1999-ben volt igazán havas, nyolccentis volt a hótakaró.
Hogy miért volt különleges 1963 karácsonya? A huszadik század elejétől napjainkig tartó időszak alatt ekkor borította Szegedet a legvastagabb hótakaró. Elképzelnünk is nehéz az akkor mért 29 centis hóréteget.

Adatokat kértünk az Országos Meteorológiai Szolgálat regionális képviselőjétől, Szudár Bélától: mikor volt havas, hideg, vagy meleg, locsogós, vagy kopogós a karácsony a Dél-Alföldön.


Kettőezer óta nem volt igazi fehér karácsonyunk, s a mostani adatok szerint idén sem számíthatunk erre. December 24-éig már nem várható havazás, a mostani pár centis hóréteg pedig kilyukadozik szentestére. Mikor gyönyörködhettünk utoljára teljesen fehér tájban az ünnepek alatt? 1999-ben, amikor nyolc- centis havat mértek Szegeden.

Még hófoltos karácsonyokban sem bővelkedünk a közelmúltból: az elmúlt hét évben csak 2000-ben és 2002-ben lehetett látni ilyet. Két éve karácsony reggel még egycentis hó volt a városban, de délre már ez is elolvadt. Tavaly télen viszont egyáltalán nem volt hó. A meteorológus szerint ilyen hó nélküli télre húsz-huszonöt évenként lehet számítani.

Minden idők leghidegebb karácsonyát azonban nem kell a messzi távolban keresnünk: hat éve Szegeden mínusz 19,1 fokot mértek. A legmelegebb pedig 1958-ban volt, amikor a hőmérő higanyszála 14,7 fokig kúszott fel. Az ezredforduló óta 2004-ben volt „melegünk": plusz tíz fok volt a városban.

Mire számíthatunk idén? A leghidegebb hajnalon már túlvagyunk: mínusz 11 fokot mértek tegnap Szegeden. A karácsonyi ünnepek végéig marad a zúzmarás ködös idő, számottevő csapadék nem várható. Az éjjeli mínusz hét fokról nappalra plusz két-három fokra melegszik a levegő az ünnepnapok alatt. Csapadék a jelenlegi adatok szerint jövő csütörtökre várható, de az is eső lesz.

Az ezredforduló óta nem volt fehér karácsonyunk. Fotó: Segesvári Csaba

– Hogy a tél későbbi szakaszaiban mikor lesz havazás, azt még nem lehet megmondani. Mindenesetre nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy január és február hó nélkül teljen el – adott előrejelzést a szakember.

Háromból kettő

Katalin kopog, karácsony locsog – tartja a mondás. Mennyire helytálló a népi bölcsesség? A meteorológiai szolgálat adatai szerint 2000 óta háromszor volt fagy november 25-én, Katalin napján. Ebből kétszer locsogós, azaz vizes lett a karácsony.

Olvasóink írták

 • 9. 043468 2007. december 21. 12:50
  „Gondolja valaki, kogy karácsonyig elolvad ez a 4-6 cm.-es hó ami van Szeged vonzáskörzetében, Zsombó, Bordány stb. településeken. Szerintem "Fehér Karácsony" lesz.”
 • 8. egal 2007. december 20. 22:37
  „Netán bűnösek vagyunk így kollektíve, amiért nem esik a hó???”
 • 7. piroshó 2007. december 20. 22:01
  „azOrbánviktor miatt nem láttunk havat, bezzeg a möszöpö visszahozta”
 • 6. sevenof9 2007. december 20. 18:51
  „globalis felmelegedes. vagy csak diszkriminativ volt a ho a fehersegevel. :) jovore fekete majd sarga ho fog esni. azutan jon a meleg ho (amit a magyarok-hibasan-esonek csufolnak). lesz meg narancsszinu es kek szinu ho is a politikai korrektseg jegyeben.”
 • 5. TELSTAR 2007. december 20. 16:27
  „Czegus, igazad van, 2001-ben is fehér volt a karácsony.
  És micsoda farkasordító hideg is volt...
  Egyébként most is totál be van borulva, és ilyesmi időt jósolnak a következő napokra is. Szóval semmi csüggedés!!! :-)))”
 • 4. Naca 2007. december 20. 16:05
  „Gyűjtöm a téli, havas képeket, mert lassan a gyerekeimnek és majdani unokáimnak csak képről tudom a havat megmutatni. Pedig még a hangulat is más, ha gyönyörű fehér a táj!”
 • 3. czegus 2007. december 20. 15:55
  „Bocsi, de mintha 2001-ben fehér lett volna a karácsony, de lehet hogy a Szilveszterrel keverem. Hoppá!! De 2002. január 12-én hajnalban zuhogott. Boldog karácsonyi ünnepeket és Békés új esztendőt mindenkinek. Szép napot.”
 • 2. .suhym. 2007. december 20. 10:43
  „Nekünk ez a fél centis fehérség smafu,
  DE
  mondja a fiam pár napja, mikor strandolni indult a családjával: "Úgy irigyellek, hogy a Gyevi temetőben itt - ott látsz legalább egy kis hófoltot.":))”
 • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. december 20. 10:17
  „Azt hiszem a "Fehér Karácsonyra" még sokáig várnunk kell sajnos.
  Talán az égiek haragját is kivívtuk azóta?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra gázoltak egy kerékpárost a 43-as főúton

Deszk - Klárafalva és Deszk között a 43-as főúton szerdán 17.45-kor egy kamiont előző, Szeged felől… Tovább olvasom