Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Bajnai Gordon: mindenki a szegedi lézerért lobbizik

Szeged - Pénzügyi garanciát vállal az európai szuperlézer szegedi helyszínének megépítésére a magyar kormány – jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök szombaton az öthalmi laktanyában. Csütörtökön Prágában előzetes döntés várható a 100 milliárd forintos beruházás helyszínéről. Szabó Gábor rektor 3 literes pezsgőt bont, ha összejön.

– Nemcsak Szegednek, Magyarországnak is óriási jelentőségű ez a projekt. Ezért támogatja a kormány. A teljes magyar diplomáciai kar azon dolgozik, hogy a szegedi és prágai helyszínnel beadott közös pályázat sikeres legyen – fogalmazott Bajnai Gordon miniszterelnök szombaton az öthalmi egykori szovjet laktanyában tartott sajtótájékoztatón.

Emlékeztetőül: Cseh- és Magyarország közösen pályázik az Európai Unió egyik gigaberuházására, a világon jelenleg épülő berendezéseknél ezerszer nagyobb teljesítménysűrűségű szuperlézer, az Extreme Light Infrastructure (ELI) kutatóközpont létrehozására. 200 PetaWattos átlagteljesítménye a Paksi Atomerőmű teljesítményének 200 milliószorosa lesz (persze utóbbi folyamatosan üzemel, a lézerimpulzusok óriásteljesítménye pedig csak néhány percenként jön létre).

A miniszterelnök azért jött, hogy szemügyre vegye a 100 milliárd forintos beruházás tervezett magyar helyszínét. A látogatás az ELI megépítésére alakult nemzetközi konzorcium csütörtöki, prágai ülését előzi meg, ahol a tanács a közös magyar–cseh–román pályázatról tárgyal – és előzetes döntést hozhat. Ha ez pozitív lesz, a projekt mintegy 40 százaléka, közel 200 millió eurónyi beruházás Szegedre kerülhet.

Bajnai Gordon: A teljes magyar diplomáciai kar azon dolgozik, a pályázat sikeres legyen. Ebben bízik Botka László és Szabó Gábor is. Fotó: Karnok Csaba
Bajnai Gordon: A teljes magyar diplomáciai kar azon dolgozik, a pályázat sikeres legyen.
Ebben bízik Botka László és Szabó Gábor is. Fotó: Karnok Csaba

– Van otthon egy 3 literes pezsgőspalackom. Ha a lézerközpont Szegedre kerül, kinyitom, megisszuk rá az áldomást – mondta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, köszöntve a miniszterelnököt, Botka László polgármestert, Lippényi Tivadart, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnökhelyettesét, Ujhelyi István államtitkárt és az egyetem számos magas rangú tisztségviselőjét.

– Hogy Szeged helyszíne lehet egy ilyen beruházásnak, a szegedi egyetem kiváló tudósainak, munkatársainak, továbbá a város és a kormány határozott támogatásának köszönhető – fogalmazott a rektor. – Ha Szegedre kerül a lézerközpont, ez lesz a következő évek legfontosabb városfejlesztési beruházása – hangsúlyozta Botka László, hozzátéve: a létesítmény több száz munkahelyet teremt.

Mire jó?

Az ELI segítségével létrejövő kutatási eredményeket közvetlenül lehetne hasznosítani az izotópgyártásban, orvosi gyógykezelésekben (például agydaganatok és más rákbetegségek gyógyításában), a mainál lényegesen hatékonyabb sugárterápiás módszerek kidolgozásában, gyógyszerkutatásban, génszerkezet-vizsgálatokban, energetikai kutatásokban, szuperpontos navigációs rendszerek fejlesztésében, nukleáris hulladékok ártalmatlanításában, részecskegyorsításban.

Szabó Gábor fizikus, akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Fizikus Tanszékcsoportjának vezetője rámutatott: csütörtökön előzetes döntés születik. Ha a tanács nem tud megállapodni a helyszínben, egy-két hónapon belül újabb ülést kell összehívni. – Hónapok óta azt igyekszem megértetni a németekkel, franciákkal: ez a szavazás az ELI sorsáról szól. Ha nem épül meg a cseh–magyar pályázattal, 6–8 évig egyáltalán nem is fog – mondta. Az idő szorít: szerinte a központ építéséről és a helyszínről még idén döntést kell hozni, mert mindkét ország számít az EU strukturális alapjaira. A szuperlézer 2015-től működhetne. Prágában és Szegeden is épülne egy-egy kutatóközpont. A professzor kiemelte: 10 évig sehol a világon nem lehet majd hasonló kutatásokat végezni, mint a szuperlézerrel.

A Prága–Szeged–Bukarest-tengely

A beruházás 3 nagy tudományos célt szolgál: egyrészt a beamline rendszer előállítását, amely – a hagyományos lézerekkel ellentétben – óriási teljesítménye mellett másodpercenként akár tízszer is képes lenne lőni. Ez épülne Prágában. A fejlesztések másik iránya, hogy a kutatók extrém időtartamokban tudjanak ultrarövid fényimpulzusokat előállítani. Ilyen attoszekundumos lézer kerülne Szegedre. A harmadik cél egy minden eddiginél nagyobb teljesítményű lézerrendszer megépítése, amely a fizika legalapvetőbb kérdéseinek vizsgálata felé nyitna utat. Ennek fejlesztései mind a két helyszínen zajlanának. Bukarestben pedig egy fotonukleáris kutatóközpont épülne, a nagy teljesítményű lézerek magfizikai alkalmazásainak vizsgálatára. Szegeden mintegy 120 állandó és 150 vendégkutató az attoszekundumos lézerekkel foglalkozna, egy ezer négyzetméteres központi térben.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. török 2009. október 05. 10:20
  „rodeziai
  Azért nem akarják a szegediek, mert fáj nekik, hogy Botka (mint a bukott MSZP polgármestere) sokat tud tenni a városért. Illetve mivel megbukott az MSZP, ezért ha Bajnai csinál valamit, az szintén egyből rossz. Nem értem, miért kell valakit csak a párt alapján megítélni, amikor a polgármesternél a személye sokkal fontosabb. Én sem fogok az MSZP-re szavazni áprilisban, de Botkát támogatni fogom októberben, mert jól lobbizik, sokat pályázik (rengeteg pénzt szerez a városnak), és kiáll a megígért projektek megvalósulása mellett (lásd M43).”
 • 49. rodeziai 2009. október 01. 15:53
  „Nem értem, hogy miért kell "libajnaizni, kurvaanyázni".
  Örülni kéne, hogy Szeged közel áll egy ilyen lehetőséghez, melytől-valljuk be- semmi hátránya,kára nem származhat. Ezeknek a politikusoknak már annyi tőkéjük van, hogy nem egy ilyen projekten akarnak meggazdagodni. Bajnai, ha jól tudom, a környéken nőtt fel, vagy élt, tehát elvileg érzelmileg is kötődhet Szegedhez( Bár nem tartozom a hívei közé, de azért őt is megilleti az ártatlanság vélelme).
  Szeged jó hely. Ugyan nem vagyok szegedi, de egyáltalán nem tartom egy "koszos kis porfészeknek" aminek egy előttem szóló tituálta, inkább Pestre aggatnék ilyen jelzőket. A kérdésem az, hogy miért nem akarják a szegediek ezt az egészet, mert ezt kellett leszűrnöm azokból a gondolatokból,melyeket az imént olvastam.
  Én nem vagyok szegedi és mégis örülök neki.
  Reményeim szerint a pályázat elnyerése után előtérbe kerülne egy újabb Tisza híd építése, melyet igencsak nem akarnak megépíteni( déli híd?) pedig véleményem szerint jól jönne a városnak.
  Az a baj, hogy eddig is túl sok pénzt pazaroltak Budapestre és ennek ellenére nem látszik rajta. Fejleszteni kell a vidéket is esélyt kell adni a fejlődésére.”
 • 48. IVY 2009. szeptember 30. 13:55
  „47. N.P.
  Most mellészabtál a nagybőgőnek, mert a JOBBIK-ra! :) :)”
 • 47. N.P. 2009. szeptember 29. 13:16
  „IVY 2009.09.29. 12:57
  Remélem a gyomrod akkor is ennyire kényes lesz, ha a FIDESZ fog kormányozni!”
 • 46. IVY 2009. szeptember 29. 12:57
  „Nekem meg a belem fordul ki a libástól és mindenkitől, aki őt és ezt a rendszert dicsőíti!!!!”
 • 45. Boytronic 2009. szeptember 29. 08:05
  „Csak súgom:-még a legnagyobb formátumu beruházás is kétséges erkölcsű ott ahol munkabérre sem jut avagy ugy gondoljátok hogy majd a professzorok mütét után pelenkázzák a betegeket,takaritják a mütőket,és szállitják a műtötteket egyik klinikai helyről a másikra::)))???Vészhelyzet van!!!És a lézer arra is jó hogy erről elfeledkezzünk!!!Sajna sikerrel!!!!”
 • 44. Szodabikarbona18 2009. szeptember 29. 06:42
  „gerbera,mennek a levesbe! legujabb folyosoi hir,elfogadjak a költségvetést aztan bedobják a törölközöt. miért is?mert jövöre már nem lenne meg az 5 % uk se!”
 • 43. N.P. 2009. szeptember 29. 05:31
  „helyesen: citátum”
 • 42. N.P. 2009. szeptember 29. 05:29
  „turulvedo 2009.09.28. 21:15
  Tehát magyarul: Azt próbáltam kérni achilleustól, hogy ne adjon szellemi muníciót olyanoknak akik ezzel a beruházással pusztán azért nem értenek egyet mert ezt is a piszok "komenisták" gründolják és persze le fogják nyúlni. Persze achilleus pontosan tudja, hogy azért mert valami idézet azért még nem feltétlenül igaz és valaminek az igazolására citárumot találni olyan könnyű mint annak az ellenkezőjére.”
 • 41. Virtuozo 2009. szeptember 29. 05:23
  „4. hozzászólás Celtis 2009.09.28. 11:00

  Köszönöm. Mindig hülye voltam fizikából, de így már értem. :)”
 • 40. gerbera 2009. szeptember 28. 23:03
  „Képet nézve,libás nagy markolásra tartja a kezét,vagy lendületben van a pannon-puma???:)))
  Libásnak jót tesz a miniszterség ,pofásodik mint kölyök gólya.:))))Kezdetén elmondta ,nem akart miniszter lenni,,hát Istenem jobb állás az öszödi husosfazék mellett,mint a több száz cégben részesnek lenni és csődbe vinni,,,,,országot csődbe vinni, következmények nélküli állás, sürün se kell pislogni.
  Kommunizmus tankönyvében viselkedési forma is fellelhető,szinészkedni,hazudni ,játszani ,szinpad az országház ,sokszor látható volt ,mikor a szocik görcsösen röhögtek viháncoltak a saját maguk butaságán , közben a nép felé gyülölet izzik a szemükben ,mohóságuk mértéktelen.”
 • 39. turulvedo 2009. szeptember 28. 22:59
  „gyarfast félretolták amikor jött a blohin. az is jo wolt )”
 • 38. comet 2009. szeptember 28. 22:23
  „nem tom mért, de nekem a foci eb rendezéséért lobbizó Gyárfás Tom arca ugrott be, mármint a sírós.
  Annyira nyerők voltunk ott is, hogy szinte csak formaság volt a kiutazás, mert annyira profi volt a pályázat meg mindenki... Aztán úgy vesztettünk hogy, szinte senki sem szavazott ránk, azaz az utolsó helyen.
  Gyárfás Tom szálya bizony nem vágott egy nyomba, és utólag egyre többen rájöttek hogy nem is baj.
  Mert a zárt ajtók mögött a titkos megbeszélésen valaki elsuttogott két kérdést, amire nálunk nem gondoltak: Miből és mire. Mert nálunk ugye pályák sem voltak, meg utak se, meg szállodák se, meg nézők se ... na jó azok jöttek volna 2 hétig, meg ezer más dolog volt amire inkább kellet volna a pénz mint pályákra, mert az csak a láncolat végén volt.
  Ha ez a két kérdés rendben lett volna, foci eb is lett volna...”
 • 37. Rozsdás 2009. szeptember 28. 22:12
  „Több szempontból is jónak találom "ha létrejön"!!
  Először is Magyarország presztisét növeli a világban.
  Másodszor egy félig használaton kívüli objektum kihasználását segíti elő.
  Harmadszor azért valamennyi munkahelyet teremt a város értelmisége és más dolgozók számára,ha nem is oldja meg a város munkanélküliségi gondjait.”
 • 36. turulvedo 2009. szeptember 28. 21:15
  „np homályos amit irsz,magyarul nem lehetne?”
 • 35. Lúdasmatyi 2009. szeptember 28. 20:50
  „Ha libajnai és csapata ezen lobbizik akkor ott bűzlik valami,talán pénzlenyúlás.Teljesen hiteltelen az egész banda!”
 • 34. achilleus 2009. szeptember 28. 20:29
  „32. hozzászólás N.P. 2009.09.28. 20:00
  Egyetértünk. Csak megmaradjon addig az egyetem. Vagy majd jönnek a "Rotschildok" és megveszik az egész lerohasztott intézményt szarért-húgyért. Elvégre már úgyis beszálltak egyszer, ugye Logi?”
 • 33. Logaritmus 2009. szeptember 28. 20:17
  „"..ide telepítették az egyetemet, ami azóta is meghatározza a város arculatát.."

  Nemrég olvastam, hogy a Dóm téri egyetemi projektet óriási pénzekkel támogatta az amerikai Rothschild Foundation. Erre valamiért soha nem emlékezik senki, pedig illene. :)”
 • 32. N.P. 2009. szeptember 28. 20:00
  „achilleus 2009.09.28. 18:43
  Az, hogy turulvedo annyit tud amennyit az a Te felelősségedet nem csökkenti. Mert persze Te pontosan tudod, hogy az ország és a város a mostaninál sokkal rosszabb helyzetben volt amikor egy vesztes világháború, az ország megcsonkítása után mertek a jövőbe beruházni - ide telepítették az egyetemet, ami azóta is meghatározza a város arculatát. Most tegyünk meg mindent ezért a beruházásért - turulvedo meg röptesse a galambokat.”
 • 31. turulvedo 2009. szeptember 28. 19:54
  „annak viszont szivböl örülök hogy komcsi hüjebérencek eltüntek innen. Kezd tisztulni a dm. vagy csak a moderator dolgozik rendesen? :D”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes verseny a Kereskedő közben

A rendőrök is állandó látogatói, ennek ellenére még mindig szerveződnek illegális gyorsulási versenyek a Kereskedő közben. Tovább olvasom