Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Bajusz Huba közleménye

Dr. Bajusz Huba, a Horvátországban leszállt egyik repülőgép több ezer órát repült pilótája hazatérése után lapunk kérésére az alábbi információkat adta.
„Kedden reggelre hazaértem Szegedre, és már a műtéti programom szerint operáltam is. Repülőgépemet a horvát légügyi hatóság engedélyével sértetlenül hazaszállítottuk repülőgép-szállító tréleren.

Jelenlegi tapasztalatom szerint a balesetek pontos okának kivizsgálását a Horvát Légügyi Hatóság nagy körültekintéssel és szakmai teljességgel végzi. Tevékenységüket csak dicsérni lehet. A vizsgálat eredményeire még bizonyosan hosszasan várni kell, az a halálos katasztrófák esetén több hétig, hónapig is eltart.

Az út során a kötelék hirtelen, rendkívül rossz látási körülmények közé került. Ez bizonyosan az egyik lényeges tényező a katasztrófa létrejöttében. Én ebben a pillanatban kisoroltam a kötelékből, majd biztonságos emelkedés után a felhők felett folytattam az eredetileg engedélyezett útvonalat. Az útvonalon vészesen közeledő, villámokkal kísért, viharos időjárási helyzet alakult ki. Az újabb időjárási kockázat miatt a repülés egyéni megszakítása mellett döntöttem, és a 2004-es kiadású horvát reptérképen jelölt legközelebbi repülőtéren leszálltam. Gond nélküli, sikeres leszállás volt. Fiatal pilótajelölt utasom, jómagam és a repülőgép is sértetlen.

Bár az útvonaltól eltérő leszállás nemzetközi átrepülések során szokatlan, de időjárási vészhelyzetben megengedett eljárás. Mivel a Sibenik közelében lévő, pokrovniki repülőtér aktuálisan használaton kívül van, ezért a Horvát Légügyi Hatóság esetemben a 'kényszerleszállás' kivizsgálási eljárása szerint folytatja le a vizsgálatot."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét múlva: SZIN

Egy hét múlva megnyitja kapuit a zenei és művészeti zarándokhellyé átlényegülő Partfürdő. A Szegedi… Tovább olvasom