Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Betört kirakatok és aggodalom Szabadkán

Szabadka - Koszovó függetlenségének vasárnapi kikiáltása óta rendszeresek az atrocitások Szerbiában, illetve a Vajdaságban. Szabadkán például több albán tulajdonú üzlet, valamint a McDonalds kirakatát törték be szerb fiatalok. Rendőrök őrzik a magyar és a horvát konzulátus épületét.
– A kirakatot még nem üvegezzük újra. Megvárjuk a csütörtöki belgrádi tiltakozó nagygyűlést – mondta Krasnityi Murat albán pék, miközben mutatta az Európa pékség kitört kirakatüvegét. – Hétfő este egy rendőr vigyázott az üzletre, amikor néhányan egy kocsiból kiugrottak, és kövekkel törték be a kirakatot. Az egyik tégladarab az üvegpultot is összezúzta. Úgy megijedtünk mind a ketten, hogy mozdulni sem tudtunk.

Mire kirohantunk, ők már elszáguldottak – mesélte a történteket az albán pék. – A tulajdonos úgy döntött, hogy egyelőre nem üvegezünk, mert ezek az atrocitások minden este megismétlődhetnek – tette hozzá Murat, akinek majdnem mindegy, hogy a nagypolitikában milyen szelek fújnak: a péklapátnak pörögni kell. Így aztán néhány órával az incidens után – mintha mi sem történt volna – illatozó péksütemények kínálgatták magukat a polcokról.

Az egyik alkalmazott mutatja a kitört üvegdarabokat és a bedobált téglákat.
Fotó: Miskolczi Róbert

Az Európa pékség előtt néhány magyar beszélgetett. – Miről tehetnek ezek a szerencsétlen albánok, hogy rajtuk állnak bosszút?! – füstölgött egyikük, aki szerint Szabadkára nem jellemzőek a szélsőséges megnyilvánulások. Sőt a város éppen arról nevezetes, hogy itt 24 nemzetiség él békében együtt.

Rendőrök az utcákon

A szabadkai rendőrség hivatalos közleménye szerint hétfőn este körülbelül 300 fiatal gyűlt össze a vajdasági város főterén. Nacionalista rigmusokat skandáltak, és kövekkel dobálták meg a McDonald\'s éttermet és több albán tulajdonú üzletet. A dühös fiatalok az épülő dzsámi előtt is tiltakoztak. Szabadkán rendőrök őrzik a magyar és horvát főkonzulátust, valamint az amerikai és albán tulajdonú üzleteket és éttermeket.

Szabadka főterén két rendőr őrizte „az amerikai imperializmus szimbólumát", a McDonald\'s étteremet. A dolgozók éppen az egyik betört üveget vonták be vastag fóliával.

– Azok a fiatalok dobálták meg kövekkel a gyorséttermet, akik nap mint nap itt esznek – magyarázta a kíváncsiskodónak az egyik munkás.
„Koszovó nem eladó! Az igazság nevében és Szerbia érdekében!" – plakátolták ki a vajdasági város összes közterét a Koszovó függetlenségét ellenző feliratokkal.

Szabadkán egyébként hétezer muzulmán vallású ember él, többségük albán. A szabadkai Iszlám Közösség elnöke, Fetis Kurdali az épülő dzsámi udvarán fogadott bennünket.

– Koszovóban jöttem a világra, de már 63 éve Szabadkán élek – mondta az elnök, aki fájlalta, hogy szülőhelyére ezután csak útlevéllel utazhat. Fetis Kurdali szerint a zavargások nem tartanak sokáig. – Egymásra vagyunk utalva, az a sorsunk, hogy együtt éljünk – mondta, majd hozzátette: hálásak a rendőrségnek, jól együttműködnek velük.

Szerb rendőr nézi a szabadkai McDonalds betört ablakát. Az egyik alkalmazott mutatja a kitört üvegdarabokat és a bedobált téglákat

A dzsámival szemben két rendőr strázsált egy autóban. Mikor jeleztük nekik, hogy munkájukról milyen pozitívan vélekednek az albánok, egyikük mogorván odavetette: csak a kötelességüket teljesítik, az albánok hálája meg „le van ejtve".

– Aggodalommal tölt el bennünket, hogy csütörtökre a legjelentősebb szerb parlamenti pártok tiltakozó nagygyűlést hívtak össze Belgrádba – nyilatkozta lapunknak Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke úgy tudta: több mint félmillió ember várható a – Koszovó függetlensége elleni – demonstráción, amely jó terepe lehet a különböző szélsőséges megmozdulásoknak.

– A vajdasági magyar kisebbség tudomásul veszi Koszovó függetlenségét – tette hozzá a VMSZ elnöke. – Sajnos, a szerbek közül sokan az itteni népeknek a számlájára írják Koszovót, és nem az elmúlt 25 év helytelen politikáját okolják.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. söprű 2008. február 21. 16:20
  „*tizenakárhány millióan”
 • 21. söprű 2008. február 21. 16:19
  „Semmi, asszimilálódtok, az lesz. Mind a tizenakárhányan fölszívódunk, nyugi. Ti hamarabb.”
 • 20. hajna 2008. február 21. 13:03
  „En itt elek Szabadkan.Nem jo nezni hogy mi tortenik.A zavargasokat kozepiskolas suhancok vegzik.Azt sem tudjak szerintem hogy igazan mirol szol az egesz.Annak a peknek a kirakatat verik be,akitol par nappal ezelott a kenyeret vettek.Nem jo ez igy.Felve setalok haza estenkent...ki tudja mi lesz meg?”
 • 19. kiss zsolt 2008. február 21. 10:13
  „CS! nincs semmi baj a szerbekkel igazuk van miért akar koszovo kiválni mivel különb az a nép mint szerbia?????? mindenki kivállik nem marad semmi már szerbiából! egyébként nincs a szerbekkel semmi gond csak tudni kell őket kezelni!!”
 • 18. Marshal 2008. február 20. 20:06
  „Szörnyű dolgok sajnos”
 • 17. lecorbusier 2008. február 20. 19:48
  „Én meg tovább árnyalnám a délvidéki vérengzésekkel kapcsolatos írásokat (köztük a sajátomat is). Az újvidéki vérengzést a szerb partizánok támadásai váltották ki, a partizánok elleni harc során azonban sajnos ártatlan civilek is meghaltak, ami a magyar hadsereg örök szégyene.
  És ne felejtsük el az 1945-ös bleiburgi mészárlást se, amikor a horvát hadsereg magukat megadó katonáit és hozzátartozóit, menekülő civileket a titoista szerb hadsereg mind egy szálig megölt, mintegy 150-200 ezer embert mészároltak le a "dicső" felszabadítók.”
 • 16. Kunstár Csaba 2008. február 20. 17:07
  „Kedves Ivcsek!

  Sajnálom, hogy nem tartod elég kereknek a riportomat - én ugyanis mindent megtettem. Úgy gondolom azonban, hogy nincs igazad. Először is, a tettek beszélnek, ugyanis nem az albánok törték be saját kirakataikat. Másrészt, Koszovóval kapcsolatos plakátok elég beszédesek (Koszovó nem eladó!). Harmadszor, a megkérdezett két szerb rendör véleménye ugyancsak sokat mond.

  Szeretném ugyanakkor árnyalni a szerbekkel kapcsolatos képet. 1941-42 telén, az újvidéki vérengzés során, magyar katonák lőtték a Dunába a szerbeket és a zsidókat. Legalább annyira kegyetlenek voltak, mint a szerb partizánok.”
 • 15. radikalis 2008. február 20. 17:01
  „Dzsámi a magyar Alföldön? Jól állunk vazze”
 • 14. ivcsek 2008. február 20. 15:23
  „lecorbusier!
  A megjegyzés a cikk szerzőjéhez szolt:(
  Megtisztelő hozzászólásodhoz, meg itt, röviden:

  http://stb.freeblog.hu/archives/2008/02/20/Koszovo_alias_Rigomezo/”
 • 13. Pók 2008. február 20. 14:20
  „A szerbek a multban se tudtak és a jövőben sem tudnak
  békében együtt élni,mert agresszív barmok.”
 • 12. lecorbusier 2008. február 20. 13:53
  „Ivcsek!
  Engem ezért nem érdekel a szerbek véleménye:

  1848-1849 tele
  Zenta

  ,,...lebeszélte Trifkovics szerb őrnagyot arról a szándékáról, hogy a Szent-háromság szobrot emberfejekkel rakja körül, sőt, a már feltett öt emberfejet is levette. Az emberfejek nagy halomban álltak már a piactéren...
  A mészárlás Zentán két hétig tartott, a halálos áldozatok számát 2 000-2 800 fő közé teszik. Sokakat felakasztottak, agyonvertek, a legtöbb embert csoportokban az alsóvárosi temető táján lévő, úgynevezett dézsma-magazinum mellé vezették ki, és ott lőtték le őket. A lakosok egy részét arra kényszerítették, hogy fegyveres felügyelet mellett a megöltek fejeit levágják, és hogy a levágott fejekkel a Szent-háromság szobrot díszítsék fel...

  Ezeken kívül folyamatosan napirenden voltak a súlyos botozások. A botozások Aradszki Samu zentai lakos háza előtt történtek. Ide tömegesen hozták az embereket, és a minimális botütések száma 50-60 volt, aminek következtében sokan megnyomorodtak. Rengeteg asszonyt, leányt és leánygyermeket tömegesen megerőszakoltak..."


  1944

  ,,1944 őszén környékünkön aratott a halál. Több ezer ártatlan magyar vesztette életét. Ezek az áldozatok jeltelen tömegsírokban nyugszanak. Sírjaik egyes városokban valamely épület alatt vannak lebetonozva, hogy senki ne találjon rájuk, hogy a gaztettek ne kerüljenek napvilágra. Máshol a dögtemetőkben földelték el őket, mint az állatokat. Ide kerültek a kivégzett csurogi magyarok is, ezernél is többen. Több gödröt kellett nekik kiásni, és nagy helyet foglaltak el.

  Mivel a sintérgödröt mégsem betonozhatták le, az ötvenes évek elején még egyszer meggyalázták holtukban az áldozatokat. Egy éjjel összeszedték a csontokat, és kamionokkal a kulai bőrgyárba vitték, hogy a bűncselekmény nyomait eltakarítsák, figyelmen kívül hagyva, hogy nincs tökéletes gaztett, szemtanúk nélkül. A csurogi sintérgödör akkor is, ha a csontok nincsenek ott, édesapáink és rokonaink sírhelye...."

  ,,...szerb szabadcsapatok, fegyveres martalócok szállták meg Adorjánt, a férfiakat összeterelték, majd több mint ötvenüket a Tiszába lőtték."

  ,,Zombori úti parcellán 170 bajmoki magyart és németet, valamint pacséri, györgyéni, nagyfényi és tavankúti magyar ártatlan embereket végeztek ki. Ma az ártatlan áldozatok parcelláját Akácfának nevezik az emberek, hiszen a szörnyű tett helyét sokáig csak akácfa jelölte. Az említett 170 ártatlan polgáron kívül még egy partizán is itt fejezte be földi pályafutását. Bajmokról a következő napon még vagy 30 magyar embert vittek el Szabadkára, akiket a Zentai úti temetőben végeztek ki."

  ,,Martonoson és Horgoson 1944-ben 60 hívével együtt kivégzett Virág István plébános..."

  Csurog ,Temerin, Bácsföldvár-Becse, Martonos, Horgos, Moravica, Újvidék, Zombor, Bezdán, Szenttamás, Bajmok.... Vér és még több vér...
  És azóta is...
  Magyarverésekről hallott itt valaki?


  1991

  És 1991-92 dél-Baranya és kelet-Szlavónia...
  Szentlászló, Kórógy, a baranyai falvak...
  Baltával agyonvert emberek, megerőszakolt asszonyok, lányok, férfiak...
  Felgyújtott, kirabolt, lerombolt templomok, egész falvak...”
 • 11. Stn 2008. február 20. 13:21
  „:P </div></div></div>”
 • 10. levcsi 2008. február 20. 12:47
  „alma,

  a Karpat-medenceben evszazadok ota keveredve elnek a nepek, csak a XIX. szazadig nem volt jelen a nacionalizmus, ami folkavarta az allovizet es sokak ep eszet elvette. Peldaul a magyaroket is, pl: Eotvos oktatasi torvenye 1868bol ma is megallna a helyet - aztan nezd me a magyar vezetesu megyek vegrehajtasi gyakorlatat: az is megallna a helyet - a Balkanon.

  Szal nem a keveredessel van a gond, hanem a szembenallassal, a folosleges ellensegeskedessel, a nacionalista politikusok altal keltett feszultseggel.

  Tokminegy, hogy hol szulettel, a multtal ugyanugy szembe kell nezned, ugyanugy oszinten es ugyanugy elfogulatlanul. Es azutan a jelenben kell elned, es a jelen problemait kell megoldanod. Ebben viszont sokan segit az elobbi.”
 • 9. ejha 2008. február 20. 12:17
  „deszki:

  hogy lehet így gondolkodni, nem ez lenne a véleményed ha anyád szülei ott lennének, és most terorizálnák őket!

  GONDOLKODJ EL EGY KICSIT!”
 • 8. ivcsek 2008. február 20. 11:51
  „Kitűnő tényfeltáró miniriport, csupán a szerb vélemény megszólaltatása hiánycikk:(”
 • 7. alma 2008. február 20. 10:28
  „deszki!

  Ha téged csatoltak volna el akaratod ellenére Erdélybe akkor is ez volna a véleményed?
  Erdélynek nincs kevesebb joga függetlennek lenni mint Koszovónak!!!
  Pontosan azért van ennyi etnikai háború mert összekeveredtek a nemzetiségek más államok kénye-kedve szerint!!!”
 • 6. zsolt 2008. február 20. 09:53
  „ja és most szeretném kifejezni amerika iránt érzett gyűlöletem!!!
  ennyire egy undorítóan "békefenntartó" országot!!
  ő mindenhol csak a békét akarja elérni azzal h kiirtja az ellenfelet!! ez végül is az ő szempontjukból jó módszer!! köszönjük nekik!!”
 • 5. zsolt 2008. február 20. 09:49
  „lehet h nekik nincs mivel gondolkozniuk de legalább összetartóak( egy pár néppel ellentétben) és és megérem őket h a legősibb földjüket nem akrják kiadni a kezeik közül hiszen innen származnak...!
  a népírtásról meg annyit h tényleg szemét dolog volt amit csináltak de az egy más rendszer volt egy más vezetővel aki meg is halt!”
 • 4. deszki 2008. február 20. 08:47
  „És akik 89 év után is "Erdély vissza" feliratok alatt masíroznak és hőzöngenek ?
  Egy maroknyi ember képes bárhol provokatív módon viselkedni. Akkor van baj, ha ezt a "többség nevében" támogatják és a média "ráerősít". Ha a politika ezt hivatalossá teszi, akkor jobb elővenni az útlevelet és elhúzni, mert jön az öldöklés. Bárhol, bármikor így működik ez.”
 • 3. X 2008. február 20. 07:48
  „2-es hez:
  Igaz! Csak elég megnézni a habitusukat.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családtagok körében gyógyulnak a sífelvonóból kiesett diákok

Szeged - Véletlen baleset történt azzal a két szegedi, ötödik osztályos diákkal, aki hétfő délelőtt esett ki egy sífelvonóból – az osztrák rendőrség szerint. Tovább olvasom