Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Biennále a szegedi REÖK-ben

Szeged - Tizenkettedik alkalommal rendezték meg Szeged legnagyobb hagyománnyal rendelkező képzőművészeti seregszemléjét, a táblakép-festészeti biennálét, amelynek először ad otthont a felújított Reök-palota.
Hosszú szünet után újra méltó helyen rendezheti meg Szeged a hatvanas évek elején Alföldi Tárlatként indult, és 1983 óta táblaképfestészeti biennáleként futó országos képzőművészeti seregszemét – ezzel köszöntötte Herczeg Tamás, a REÖK igazgatója a szombati verniszázs résztvevőit. Szentgyörgyi Pál alpolgármester azt hangsúlyozta, az előző biennáléhoz képest három dolog is változott: új a helyszín, a Reök-palota két szintjén ötvennel több alkotást tudnak elhelyezni, az önkormányzat helyett a REÖK csapata vette át a szervezést, és nem júliusban, hanem két hónappal korábban nyílik a tárlat.

A biennále negyedszázados múltja lehetővé teszi, hogy összegzés készüljön – mondta a tárlatot megnyitó Nátyi Róbert művészettörténész, aki szerint a korábbinál összehasonlíthatatlanul jobb technikai feltételek között, szellősebb kiállítást tudtak rendezni. Mérföldkő a tárlathoz készült 120 oldalas reprezentatív katalógus is. A REÖK művészeti vezetője arról is beszélt: a jövőben nem biztos, hogy ugyanebben a rendszerben (szabad beadás és zsűrizés) érdemes megrendezni a biennálét. Idén közel négyszáz művet adtak be a kortárs magyar festészet képviselői, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus által delegált szakértők – Aranyi Sándor, Bráda Tibor, Varga Amár László festőművész, Nátyi Róbert művészettörténész és Prókai Gábor, a lektorátus osztályvezetője – válogatták ki azt a százötven alkotást, amely végül a falakra került. A legjobbnak ítélt munkákat jelölték a korábbinál jelentősebb összegű a díjakra.

A Reök-palota méltó otthont nyújt a szegedi biennálénak. Fotó: Frank Yvette
A Reök-palota méltó otthont nyújt a szegedi biennálénak. Fotó: Frank Yvette

A július 13-áig nyitva tartó kiállítás hagyományteremtőnek szánt újítása: Szeged egyik testvérvárosából, Temesvárról meghívtak öt művészt összesen tíz képpel – a jövőben a többi testvérváros is sorra kerülhet.

Díjeső a festőművészeknek

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium díját Atlasz Gábor kapta, Fischer Balázs a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete díját nyerte el, Lányi Adrienn a Szeged önkormányzatának díját vehette át, Székhelyi Edith alkotásait a Szegedi Szefo Zrt. tartotta díjra érdemesnek, Véssey Gábor kapta a Duna–Tisza Regionális Fejlesztési Zrt. díját. Dréher Jánost a Szegedi Hőszolgáltató Kft. részesítette elismerésben, Kótai Tamást pedig a Dél-magyarországi MÉH Zrt. díjazta. A Szilánk Cégcsoport díját Halla Tibor vehette át. Az év képzőművészének járó Vinkler László-díjat idén Kéri László festőművész kapta. A tárlat végén két közönségdíjat is kiosztanak a látogatók körében legnépszerűbb két művész számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 ezret csaltak ki álrendőrök egy bácsitól

Szeged - Csaknem kétszázezer forintot csaltak ki egy idős embertől magukat rendőrnek kiadó férfiak… Tovább olvasom