Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Boldogtalan hold a Pinceszínházban

Kancsár Orsolya rendezésében O’Neill önéletrajzi ihletésű drámáját, a Boldogtalan holdat pénteken 19.30-kor mutatja be a Szegedi Pinceszínház társulata. Ebben a tanévben is folytathatják a drámapedagógiai foglalkozásokat az iskolákban.
A 2009 decembere óta a Dugonics tér 2. udvaráról nyíló, felújított pincerendszerben játszó Szegedi Pinceszínház csapata pénteken tartja az év első premierjét: Kancsár Orsolya rendezésében Eugene O’Neill drámáját, a Boldogtalan holdat mutatja be. A 60 éve elhunyt Nobel-díjas amerikai drámaíró születésének 125. évfordulójáról is idén emlékezik meg a világ, így a jubileum is apropót ad a bemutatónak.

Drámapedagógia az iskolákban

A Pinceszínház ebben a tanévben is folytathatja drámapedagógiai foglalkozásait. Már 12 oktatási intézmény kapcsolódott be a projektbe: szegedi és környékbeli általános iskolák, a deszki óvoda, egy hátrányos helyzetű gyermekeket segítő intézmény, egy gimnázium. A Társadalmi Megújulás Operatív Programtól 27,9 millió forintot nyertek a nevelési-oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeinek támogatására.
Mint oly sokszor, O’Neill saját életéből is merített akkor is, amikor a Boldogtalan holdat írta. A világtól elszigetelten, egy rozoga farmon él Phil Hogan gazda, Josie lányával és Mike fiával. Életük nehéz földmunkával telik, amely szinte jellemüket is durvává formálja. Mike nem is bírja sokáig, elszökik otthonról. Josie kénytelen tovább folytatni egyhangú életét részeges, goromba apja mellett. Az emberekkel való kapcsolatának tükrében mutatja be a szerző Phil Hoganban a 20-as évek vergődő amerikai farmerének életét. Hogan nagy szenvedélyű ember, álmait azonban csak illúzióiban éli ki. James Tyrone jóságot és szeretetet kerget részegségi rohamaiban; eljön a farmjára – amelyet Hogan bérel –, hogy kiöntse Josie-nak boldogtalan lelkét. Szereti a lányt. Nem akarja alkalmi szeretői közé sorolni, mert többre becsüli...

Megyeri Zoltán (Phil Hogan) és Kancsár Orsolya (Josie Hogan) szerepében az O’Neill-dráma próbáján.
Megyeri Zoltán (Phil Hogan) és Kancsár Orsolya (Josie Hogan) szerepében az O’Neill-dráma próbáján.

Phil Hogan szerepét vendégként Megyeri Zoltán alakítja, aki egykor a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagjaként vált népszerűvé a városban. James Tyrone Kancsár József, Mike Hogan Varga Bálint, T. Stedman Harder, a stúdiós Bánföldi Szilárd lesz. Josie Hoganként Kancsár Orsolya lép színpadra, aki a rendezés mellett a díszlet- és jelmeztervező feladatát is magára vállalta.

A modern amerikai dráma első nagy mesteréről Örkény István úgy fogalmazott: „O’Neill nem tűr meg semmit. Ami megszépíthetné a bűnt, s a bűnhődésben nem ismer enyhítő körülményeket. Hőseit nem a társadalommal, hanem csak egymással szembesíti. Velük született szenvedélyek és ösztönök uralkodnak rajtuk, a szerelmet és a gyűlöletet a vérükben hordják, ez az egyetlen törvény, amelyet ismernek, ennek jegyében ítélkeznek egymás felett…" A Boldogtalan hold is ugyanarra a gyötrő kérdésre keresi a választ, amely az író személyes életérzéséből fakad: miért boldogtalan az ember?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áldozatból agresszor: Vivien sajnálja a verekedést

A rendőrség nyomoz, a 14 éves lány szülei szerint Vivien rossz társaságba keveredett; január végétől pszichiátriai kezelésre kell járnia. Tovább olvasom