Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Botka: Bohács és Kalmár megszavazta, B. Nagy feldühödött

Szeged - A szegedi közgyűlésben ülő fideszesek – köztük Bohács Zsolt és Kalmár Ferenc országgyűlési képviselő – feltételhez kötötték a szegedi járási hivatal kialakításáról szóló megállapodás aláírását, amit nem is látott el kézjegyével a törvény szabta határidőig, október 31-e éjfélig Botka László polgármester. A költségek megtérítésére vonatkozó feltételt aggályosnak tartja B. Nagy László kormánymegbízott, fideszes országgyűlési képviselő, aki november 15-ig egyoldalú döntéssel hozza meg határozatát. Hogy mi lesz itt, még nem tudni. A kormányhivatal ugyanakkor már megírta: nincs csereingatlan.

Nem állapodott meg a törvény szabta határidőig, október 31-e éjfélig a szegedi járási hivatal kialakításáról Szeged önkormányzata és a megyei kormányhivatal. Így a jogszabályok értelmében a kormányhivatal egyoldalú döntéssel hozza meg határozatát az átalakításról november 15-éig.

– Ennek egyelőre nem ismert a tartalma – mondta érdeklődésünkre Mózes Ervin. Szeged címzetes főjegyzője ismertette a városi közgyűlés október 30-án hozott határozatát, amely Bohács Zsolt, Fidesz frakcióvezető módosító javaslata nyomán született: „Szeged Megyei Jogú Város közgyűlése tudomásul veszi a Csongrád Megyei Kormánymegbízott kezdeményezését, amely szerint a szegedi járási hivatal felállítása érdekében Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata a megyei kormánymegbízott által igényelt ingatlant, ingó vagyont átadja, azzal, hogy a foglalkoztatottak a kormányhivatal állományába kerüljenek, azzal a feltétellel, hogy a kormányhivatal vállaljon kötelezettséget az átszervezéssel és a költözéssel együtt járó indokolt és igazolt költségek megtérítésére Szeged Megyei Jogú Város önkormányzatának."

A határozatot – amit a teljes Fidesz-frakció megszavazott – 27 igen és egy tartózkodás (Ménesi Imre szocialista képviselő) mellett fogadta el a városi közgyűlés.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal a szegedi járási hivatal létrehozásához a város okmányirodájának és más szervezeti egységeinek is otthon adó Huszár utcai önkormányzati ingatlan teljes egészének ingyenes használatba adását, továbbá összesen 138 fő köztisztviselő kormányhivatalba kerülésének biztosítását kérte Szegedtől. Ennek teljesítése esetén a Huszár utcai ingatlanban működő adó- és szociális irodának el kellene költöznie.

A kormányhivatal jelezte: ennek érdekében az önkormányzat ingyenes használatába adja a kezelésében álló, állami tulajdonban lévő Fő fasor 16-20. alatti irodaépületét. A költözés és az új hivatali épület átalakítása, az informatikai rendszer kiépítése azonban a város számítása szerint 354 millió forintba kerül. E költségek kifizetését kérte a kormányhivataltól az önkormányzat.

A járási hivatalról szóló közgyűlési előterjesztést Botka László jegyezte. Ebben az állt, hogy a január 1-jével felálló járási kormányhivatal elsősorban az okmányiroda és gyámhivatal teendőit veszi át. E feladatokat a szegedi polgármesteri hivatalban jelenleg 88 köztisztviselő látja el.

Az október 30-i közgyűlési döntés után sajtóközleményt adott ki B. Nagy László megyei kormánymegbízott. Ebben egyebek mellett azt írta, hogy „a polgármesteri előterjesztés olyan alapokra épül, amelyek a korábbi, ésszerű megállapodást lehetetlenítették el és a jogi szabályozással sincsenek összhangban."

Mózes Ervin ezzel kapcsolatosan elmondta: a 88 köztisztviselőre és az erre a létszámra terjedő ingatlanvagyon- és irodai eszközigényre valóban ingyenes használatot biztosítanak a jogszabályok. Az efeletti kérés azonban már nem törvényes, sőt Szegedre nézve hátrányos és káros. Erre vonatkozó anyagi igénye a városnak jogilag megalapozott. Mózes Ervin elmondta: a szegedi járási hivatal engedélyezett létszáma 187 fő. A Szegedre vonatkoztatott 138 főről semmiféle jogszabály nem rendelkezik.

B. Nagy László közleményében az is szerepel, hogy „Szegeden, eddig az előírtnál lényegesen kevesebb alkalmazott látta el a gyámügyes és az okmányirodai feladatokat. Ezért volt mindkét területen számottevő a sorban állás, a kifizetetlen túlmunka és az ügykezelésben tapasztalható csaknem 6 hónapos csúszás. Ezt szünteti majd meg január 1-jével a járási hivatal, amelyben 187 fő fog dolgozni; ebből 138 munkatárs Szegeden. Ezzel helyreáll a törvényes állapot, hiszen jogszabály ellenesen végezte eddig 88 fő azt a munkát, amit 138-nak kellett volna."

– Téves a kormányhivatal álláspontja, mert sem a gyámhivatal, sem pedig az okmányiroda létszámáról nem rendelkezik jogszabály. Az állam eddig ennyit sem finanszírozott. Szeged önkormányzata saját forrásaiból bővítette a korábbi években az okmányiroda köztisztviselőinek számát és az informatikát. Az iroda jelenlegi helyén és létszámával idén több mint 363 ezer ügyet intézett el, úgy, hogy a panaszokkal kapcsolatos ügyek száma ezrelékben sem mérhető – hangsúlyozta Mózes Ervin. Hozzátette: az állam által finanszírozott további létszámnöveléssel az önkormányzat is tudná magasabb színvonalon működtetni az okmányirodát.

Megállapodás híján november 15-ig egyoldalú döntéssel hozza meg határozatát a kormányhivatal az átalakításról. „A határozat ellen – amelyben a jogszabály szerint a kormányhivatal ingatlan-felajánlásról már nem rendelkezhet – a települési önkormányzat a polgári perrendtartásról szóló törvény értelmében bírósághoz fordulhat. A bírósági eljárás azonban a határozat végrehajtását nem függeszti fel, az azonnal végrehajtható annak érdekében, hogy 2013. január 1-jével a járási hivatal kialakítása Szegeden is megvalósuljon" – írta közleményében B. Nagy László. Ezzel kapcsolatosan a címzetes főjegyző csak annyit mondott: szerinte a kormányhivatal rosszul tudja, hogy már nem rendelkezhet ingatlan-felajánlásról.

Lapunk információja szerint október 31-én B. Nagy László levelet írt Botka Lászlónak. Ebben úgy fogalmazott a megyei kormánymegbízott, hogy mivel „a közgyűlési határozat nem tartalmaz az átveendő létszámra, illetve az ingatlan ingyenes használatára vonatkozó kormányhivatali kezdeményezésre vonatkozó elutasítást, ezért a mai napon (október 31-én – a szerk.) várjuk a polgármester urat a megállapodás aláírására." Egyebekben – folytatódik a levél – a költségek megtérítésére vonatkozó feltételt aggályosnak tartjuk, melynek törvényességi vizsgálatát megkezdtük.

Botka László a fenti levéllel kapcsolatos kérdésünkre elmondta: Bohács Zsolt és Kalmár Ferenc szegedi fideszes országgyűlési képviselő megszavazta október 30-án a közgyűlési határozatot, amin B. Nagy László kormánymegbízott, szegedi fideszes országgyűlési képviselő láthatóan feldühödött. A polgármester szerint lesz idejük a hosszú hétvégén, hogy ezt megbeszéljék egymással.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. akire46 2012. november 04. 20:50
  „Tiszttelt "országunkat városunkat kifosztó erőket ´ pártolók !!!!
  Kíváncsi lennék ha egyszer rádöbbennétek az igazságra meddig hallatszana a koppanás.
  bár az embereket hülyének nézik és tényleg és sajnos ebben az országban mindent meg lehet csinálni, de
  mindenki tudja a bal és jobb egymás nélkül nincs.... és ha az egyik ki akarja borítani a bilit akkor a másiké is borul és fordítva is.... ezért nem derül ki itt semmi.....
  bár vannak mindkét oldalon - lásd akiknek még mindig a saját becsülete többet ér , és próbál hangot adni nem tetszésének.... hangsúlyozom becsülettel, azt sajnos azért nem engedhetik beszélni mert akkor nagyon nagy kakiban lenne az ország..... itt mindenkit le kellene cserélni ....és fiatalokkal új szemlélettel előre menni és nem örökké hátra fele nézni.....
  az elmúlt időszakban egyetlen polgármester nem fejlesztett ennyit a városon - még ha látszólag folyamatosan fel is van dúrva....de egyszer minden munkának be kell fejeződnie és hiszem hogy a városunk szépül, csak vannak akik ezt valamiért nem akarják látni.
  sajnálom azokat a korlátolt embereket akik a gyülölködés megosztás és örökös gáncsoskodás lázában élnek....
  kát hogy nekik nincs értelmük arra hogy a függöny mögé is és a kulisszák mögé is belessennek - lehet elszörnyülködnének amit a maguk fajtájáról látnának és a valóságról.
  CSAK MONDOM A 8 ÉV MÁR 2 ÉVE ELMÚLT. ÉS AMIRE AZT MONDJÁT HOGY A 8 ÉV ALATT ..... AZ ENNEK A TÁRSASÁGNAK 2 ÉV IS ELEGENDŐ VOLT.... SŐŐŐŐT!!!!!!!”
 • 54. nagyen 2012. november 04. 11:50
  „Kedves delikát legközelebb ne a kocsmázás után mondjál véleményt a politikusokról, legfeljebb a csaposról, hogy részegségedért már nem szolgált ki.
  B.Nagy László egykoron indult a szegedi polgármester választáson, igért minden szépet és jót Szeged polgárainak, de a többség már akkor is hiteltelennek találta.Később listán országgyűlési képviselő lett, de soha egyyetlen felszólalása sem volt a parlamentben. Nyilván követte " ne szólj szám , nem fáj fejem " elvet- Persze nem 49.000,-Ft-os fizetésért + költségtérítés+lakhatási támogatás, stb,stb
  Most szegedért kellett volna kiállnia, de megélhetési politikusként még saját párttársain is ítélkezik pozíciójából eredően, inkább vesszen a fejsze nyele , de nagy vezér szeretett vezérünk agyrémeit hűen kell követni tűzön vízen át.

  Az Európa már rólunk cikkezik, mi mégis demokrációról beszélünk. A saját lekiismeret már a családon belül is erőszakba torkollik. Egyre több politikusról derül ki, hogy veri a saját családját, terrozizálja a szomszédait, ez sajnos a Sztálinista és rákosi féle megélhetési politikusokat és csicskásokat juttatja eszembe.
  Remélem hatalmi döntésében átértékeli felháborodását és Szeged város érdekeit fogja képviselni döntése meghozatalában és nem az idióta talpnyalók hálójába került, sületlen és értelmetlen tanácsokat adó- hatatmas összegekért-idiótákat követi, hanem lelkiismerete szerint mer végre tenni a városért, és nyugodtan hajtja álomra esténként napközben megfáradt testét.”
 • 53. mamacska 2012. november 04. 06:44
  „@: 52
  Buta szegedi!!!!!!!!!!”
 • 52. delikat 2012. november 03. 09:51
  „@: 49
  Ezt a pofont a mostani buta polgármesternek jár. Nem értem miért és mit kell egyeztetni, egy várost tönk szélére vivő mocsoksággal. Mivel azt hiszem Kormánymegbízottnak nagyobb hatalma van, mint polgármesternek, akkor a B.Nagy Lászlónak, el kellene végre zavarni Szegedről ezt a vörös tolvaj mocskot, és egy új polgármester választást kiírni.”
 • 51. berlo 2012. november 02. 12:48
  „Ha már a pénznél tartunk, megjegyzem, hogy azóta az egykor állami tulajdonú, önkormányzati lakóépületen több mint 100 milliós banki jelzálog van.”
 • 50. mezopeti 2012. november 02. 10:40
  „Botkát nem kedvelem, a komcsi bandáját szintúgy. De ezen kiállásáért le a kalappal előtte. Nagyon helyes!”
 • 49. mamacska 2012. november 02. 10:02
  „B. Nagy László polgármesternek nem kellett a szegedieknek, de majd megmutatja, kormánymegbízottként nagyobb hatalma lehet, mint polgármesterként lehetne. Ez jelenleg a helyzet. Most kapják a szegediek a pofonokat. Az adófizetők pénzével támogatva bármilyen, felesleges fejlesztéseket végrehajthat. Kerül amibe kerül.”
 • 48. Commander-V2 2012. november 02. 09:15
  „Haág Zalán adja nekem a drága zsebóráját, majd azt mondom eddig is magántulajdon volt ezután is az marad, tehát ne reklamáljon. :)”
 • 47. ikszy 2012. november 01. 23:25
  „Tisztelt FIDESZES kormányhivatalnokok! Javaslom hozzák meg döntésüket! Biztosan eszükbe jut majd a budai vár vagy a fertődi kastély - ott tán csak elférnek és nem kell hallgatni az alájuk tartozók problémáit!”
 • 46. berlo 2012. november 01. 21:19
  „Rendszerváltás után az állam ingyen és bérmentve adott át ingatlanokat - lakóépületeket a bérlők feje felett, bérlőstől mindenestől - az önkormányzatoknak. Anno szerettük volna megvásárolni az évtizedek óta bérelt lakást, melynek kapcsán Szentes jelenlegi polgármestere nyilvánosan az önkormányzat honlapján kifejtette, hogy az állami és az önkormányzati tulajdon ugyanazt jelenti. A városra, vagy az országra nézve hátrányos, vagy káros dolgokat előbb, vagy utóbb mindig az állampolgárok pénztárcája bánja.”
 • 45. SP 2012. november 01. 20:20
  „43. NP1
  Szigorú elszámolással, büntetés terhe mellett vizsgáltatnám az eladósítás okát.”
 • 44. lukrecia 2012. november 01. 20:06
  „Huha, valóban elírtam. Bocs. Mórahalom építi az új épületet.”
 • 43. NP1 2012. november 01. 20:05
  „SP 2012.11.01. 19:20

  Csakhogy:
  1, azoknál az önkormányzatoknál ahol a teljes adósságot átvállalják - tiszta a képlet, jól járnak.
  2, azoknál ahol csak egy (most még ismeretlen) részét vállalják át és közben nagyon komoly bevételeket vonnak el - már minden az arányokon múlik.
  3, ha figyelted O.V-nak azért volt egy félmondata: " nem lesz ingyen.." - ez jelenthet bármit.

  A hatósági árképzés egyes területeken jó lehet, más területeken padlóra küldheti a cégeket. Pld. a távfűtés: az országos átlagár mást jelent gáz, és mást jelent geotermikus energia használata esetén...”
 • 42. notary 2012. november 01. 19:34
  „35-höz:
  Lukrécia, biztosan jól olvastad te a helységnévtáblát?”
 • 41. nemezis 2012. november 01. 19:22
  „Szeged folyamatosan rúgta ki a köztisztviselőit. Mózes egyszerűen hazudik!!!!!”
 • 40. SP 2012. november 01. 19:20
  „38. NP1

  akkor még egyszer:

  ""Az önkormányzati adósságokat
  összevonva 1 közös összegként kezelni a bankokkal, ami összességében akár előnyt is jelenthet az országnak.""
  Most erre van szükség. Adósságcsapdába "ügyeskedték magukat" az önkorik.

  Lesznek dolgok
  amiben önkormányozhatnak,
  lesznek, vannak, amiben központi szabályzók dominálnak.

  Hatósági ár a távfűtésben. Egyben a rabló ár korlátja.”
 • 39. spityu70 2012. november 01. 18:20
  „Ha van az államnak saját irodai ingatlanja akkor miért nem oda teszi a hivatalát?”
 • 38. NP1 2012. november 01. 17:49
  „SP 2012.11.01. 16:10

  "Centralizálással lehet csak a kiskirályságokat regulázni, az állami pénzeket reális célok szerint felosztani." - korom miatt átéltem jó néhány "racionalizálást", összevonást. Egyetlen egyre sem emlékszem, ahol ettől a szervezet hatékonyabb lett volna. Bonyolultabbá válik a struktúra, elvész a felelősség, hosszabbak lesznek a döntési utak, új igazgatási szintek lépnek be új főnökökkel, titkárnőkkel, sofőrökkel stb.”
 • 37. Anmari51 2012. november 01. 16:56
  „Anmari51

  Miért nem a Rákóczi tér 1 a megyeháza épületébe költözik a járási hivatal, ott elférnének! A hét emeletes épület jelentős részében külsős bérlők vannak évek óta, vagy tévednék? Szerintem nem jó ötlet szét választani a Huszár utcában lévő hivatal szolgáltatásait. Illetékesek közül senki nem gondolt még arra, hogy milyen bonyodalommal fog párosulni a hivatal kihelyezése? Újszeged lakosságának a Fő fasor és környékbeli utcákban élőknek mennyire fogják zavarni életét és nyugalmát ha a szociális iroda oda kikerül? A szociális iroda ügyfelei anyagi gondokkal küzdő, segélyből, támogatásból élő lakosság, hogy megy oda ki gyalog? A szegények kisgyerekesek, idősek nyakukba veszik a várost és több kilométeres túra után érnek oda, mert szerintem sokakanak nincs pénze bérletre, jegyre! Ha jól tudom tömegkozlekedési lehetőség is csak egy járattal műkodik. Még nem késő racionális, mindenki számára elfogadható döntést hozni! Köszönjük szépen!”
 • 36. Koszta 2012. november 01. 16:43
  „Ez a levelezgetés, meg a politikai pöffeszkedés ami sehova sem vezet...
  Értelmes emberek nem leveleket írogatnak, hanem mint illetékesek összeülnek és számba veszik a dolgokat.
  Pl. Botka: A város ma 88 emberrel végzi az okmányirodai meg a gyámügyi melót... Ennyit adok át Lacikám, a többit majd Te felveszed a munkaerőpiacról... Ami a helyet illeti, nem férünk el mi is meg ti is ennyien a Huszár utcában... Vagy ti lesztek máshol, vagy mi keresünk új helyet... Vegyük sorba a lehetőségeket, meg az ingatlanokat...
  -
  Olyan utópisztikus ez a párbeszéd dolog?
  Ahol végre a lényegről, a feladatokról esne szó... A nyílt szini, üres politikai kakaskodás helyett...
  Mellesleg az adó és az okmányirodai munkák teljes szétválásának nem örülök...
  Konkrétan egy jármű adó ügye ha jól értem ezután is a városnál intézendő, míg a forgalmi ügyintézés a Kormányhivatalnál... Mert ha pl. eladtam az autómat, akkor eddig elég volt egy levélben elküldeni az okmányirodának az adásvételi másolatát és mind adóügyileg, mind nyilvántartásilag lekerült a nevemről...
  Ugyanígy a jármű vásárlásnál a forgalmi másolattal meg fordítva... Most ha jól veszem ki, akkor adóügyileg kell egy bejelentés a város felé, míg okmányügyileg egy másik a kormányhivatal felé... Ez mitől jobb nekem?”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Temetői és tudománytörténeti séták

November 1-jén 13 órakor a Szegedi Tudományegyetem és Szeged Város Önkormányzata megkoszorúzza Szent-Györgyi Albert édesanyja, Lenhossék Jozefin (1869–1938) szegedi sírját a Belvárosi temetőben. Tovább olvasom