Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Botka nem lesz pártelnök

Szeged - Nem vállal olyan pozíciót, ami nem összeférhető a szegedi polgármesterséggel – mondta lapunknak Botka László, cáfolva ezzel a Népszabadság értesüléseit.
Cáfolta a Népszabadság értesüléseit Botka László, lapunknak azt mondta: eddig sem vállalt, és ezután sem vállal olyan országos pozíciót, ami nem összeférhető a szegedi polgármesterséggel. Botkát lehetséges pártelnökként – Molnár Csaba kancelláriaminiszter mellett – a szocialista párt elnökségének és megyei elnökeinek keddi, együttes ülése után nevezte meg a Népszabadság.

– Nem vagyok meglepve a találgatásokon. Szeged sikerei az országban pártállástól függetlenül egyre nagyobb elismerést kapnak. Az elmúlt időszakban minden erőmet és népszerűségemet Szeged város építésére, és nem a saját építésemre használtam fel. Ez így lesz a jövőben is, annál is inkább, mert a szegedi jobboldal politikusai nem felkészültek, és nem alkalmasak arra, hogy átvegyék a város irányítását, és ezzel a jobboldali pártok is tisztában vannak – fogalmazott Botka László.

Eredetileg egyébként július 4-ére az MSZP pártértekezletet tervezett, de a keddi ülésen úgy döntöttek: inkább pártkongresszust tartanak. Ezen elvileg személyi kérdések is szóba kerülhetnek, de hogy így lesz-e, Botka szerint még nem dőlt el. Kizártnak nem tartja, hiszen a miniszterelnök-jelölt személyéről előbb-utóbb dönteniük kell. Bajnai Gordon – mint ismeretes – nem indul a címért.

A polgármester szerint az MSZP számára a legfontosabb: a következő háromnegyed évben olyan politikai stratégiát megfogalmazni, amivel képesek visszaszerezni azokat a baloldali szavazókat, akik nem mentek el voksolni vasárnap.

– Baloldali politikusként azon vagyok, hogy segítsem a szocialista pártot ebben – hangsúlyozta Botka, és hozzátette: nincs olyan jelentős csoportosulás a párton vagy a frakción belül, amely kétségbe vonná, hogy a pártnak kötelessége a válságkezelő kormány támogatása.

Korábban

Pártértekezlet helyett kongresszust tart az MSZP július 4-én, de tisztújítás várhatóan nem lesz - értesült a Népszava és Népszabadság a szocialista párt elnökségének és megyei elnökeinek keddi, együttes ülése után.

Utóbbi lap úgy tudja: többen Molnár Csaba kancelláriaminisztert képzelik leendő pártelnökként, de felmerült Botka László szegedi polgármester neve is. A tisztújítás azonban csak alulról építkező lehet, ezért egy ilyen tanácskozást legkorábban ősszel lehetne összehívni az alapszabály szerint. Az MSZP nyári kongresszusát egyébként többen is támogatják a Magyar Hírlap szerint.

Ujhelyi István alelnök például úgy véli: a kormánynak tennie kell a dolgát, de a következő hetekben rendesen át kell beszélni a kialakult helyzetet, míg Karsai József battonyai polgármester arról beszélt: ha a kormány áldozatvállalást kér az emberektől, akkor cserébe munkahelyeket kell biztosítania, vagy meg kell könnyítenie az uniós pénzek felhasználását.

A Népszava úgy tudja: a kedd esti találkozón az esetleges szövetségesekről is szó esett, és felmerült az is, hogy érdemes lenne együttműködni a Lehet Más a Politika párttal.

Olvasóink írták

98 hozzászólás
 • 98. FűzfaVessző 2009. június 12. 22:43
  „Még mindig alszok .Bocsánat nem akartam megrövidíteni flexsnake.
  F.V.”
 • 97. FűzfaVessző 2009. június 12. 22:39
  „elaludtam.........történt valami........? Kérem flexnake tájékoztasson.
  F.V.”
 • 96. flexsnake 2009. június 12. 22:26
  „Botka marad ez már le van zsírozva.”
 • 95. cselac 2009. június 12. 20:09
  „Bánatot...kétszer egymás után is volt normális jelölt, de végül is minek nekünk egy olyan polgármester, akit pár hónapra rá alkotmánybíróvá választanak...”
 • 94. török 2009. június 12. 10:12
  „93. Ez így van, sajnos nálunk fel vannak cserélődve a szerepek, inkább a fidesz baloldali és az mszp jobboldali. Ezzel csak az a gond, hogy jó-e az országunk európai képviseletekor, hogy az mszp-s képviselőink a baloldali európai képviselőkhöz tartoznak, míg a fideszesek a jobboldaliakhoz.

  Botka: most sem szavaztam, és nem is fogok az mszp-re szavazni, de szerintem ennél jobb, sőt, hasonlóan jó polgármestere a rendszerváltás óta NEM volt Szegednek, ezért támogatom őt pártjától függetlenül.
  Sajnos a szegedi önkormányzati jobboldal szerintem is egy kicsinyes, köpködő, döntésképtelen és magatehetetlen népség, és én is alkalmatlannak látom őket a város vezetésére. Ideje lenne beszerezniük egy normális jelöltet és pár normális képviselőt, hogy legalább legyen alternatívájuk Botkára, mert most nincs.”
 • 93. PipiczGabor 2009. június 11. 21:50
  „Bolond lenne felvaltani a mostani viszonylag biztos allasat egy politikailag lajaratott partelnoki tisztert.A baloldal devalvalodott es jo ideig nem rug labdaba.Egyebkent a mai MSZP politikaja koszono viszonyba sincs a baloldalisaggal, bizony erosen jobboldali part.Lehet, hogy a nemzetiszocialistaknak anno tobb kozuk volt a szocialista nezetekhez mint nekik.”
 • 92. cselac 2009. június 11. 21:49
  „Valaki fordítson!!!”
 • 91. hazgondnok 2009. június 11. 21:29
  „Nem vagyok bácsi;Egyébként egy olyan intézmény Igazgatója volt amely önkormányzat kezelése,illetve többségileg önkormányzati a mai napig is,csak mostanában a bevétel,az önkormányzathoz,illetve a vállalatnál marad ,és nem az igazgatóhóz,aki külfőldre viszi a bevételt,ez volt a kedves FIDESZES polgármesterünknél sajnos,és így kell köpködni! Mert gyógyítani külföldön kell,a dolgozója meg pusztúljon!!”
 • 90. cselac 2009. június 11. 21:08
  „EH...engem érdekelne, mit írtál házmestör bácsi, de nem értem...”
 • 89. hazgondnok 2009. június 11. 20:40
  „Nagyon szép a hozzászólásotok,de anno idején mikor a városban egy alkoholista POLGÁRMESTERÜNK,volt az volt a nyerő HURRÁ,ez az értelem.Most egy olyan emberről van szó aki egy pártban tag,de tesz a várósért,és nézzetek körül,én nem vagyok egyik pártnak sem híve,és nem is leszek,mert az egyik kutya,másik eb.Abban viszont nagyon sok helyen kiállnék abban,hogy amit a kedves vállalati igazgatónk meg tehetett a kedves BARÁTJA által aki FIDESZES volt,és Tajvanon kezeltette a betegségét aki ha bele gondol valahol nem tehetne ilyeneket.Egy olyan ember aki a keresetéből él,az nem Tajvanon kezelteti a betegségét!!!!!!!!!!!!!!4”
 • 88. cselac 2009. június 11. 19:55
  „N.P.: ne jöjjön ide Nógrádi, semmi szükség rá...nem kell isteníteni, nem feltétlen a tehetsége miatt tart ott Mórahalom, ahol, de erről inkább ne ejtsünk több szót. Oláh pedig nem véletlenül lett az év vállalkozója. Hidd el, tudom miről beszélek, amikor azt mondtam, hogy alkalmasabb, mint gondolnád...sokan nem gondolnák róla ez, de Szeged sokkal előrébb is tarthatna más emberrel, mint a szolnokival...”
 • 87. strangerr 2009. június 11. 19:19
  „Kedves Felhőfejes.
  A magam részéről már nem fordítok energiát 22442354354szerre is ugyanazon "kérdésekre" és "érvekre" való válaszolgatásra. (persze nem is tisztem, csak bosszant hogy még mindig ezeket látom leírva). Ezen projekt leállításának ötlete olyan bornírtság ami vetekszik a Bős nagymarosi vízlépcső leállításával. Döbbenetes ostobaság.”
 • 86. Felhőfejes 2009. június 11. 16:02
  „elbereth
  2006. júliusában és augusztusában volt megelőzőleg ostromállapot az Anna-kúti kereszteződésben. Íme, az erről szóló fontosabb cikkek:
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/uj_iranyba_terjeszkedik_a_belvaros/116796/
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ket_evig_csuszik_a_felujitas_az_anna-kutnal/125105/
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/anna-kut_autos_zsakutca/129202/
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/elkeszult_az_anna-kuti_keresztezodes/130233/
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/bukdacsolnak_a_gyalogosok/130307/
  Már akkor kérdéses volt, hogy érdemes-e úgy belevágni, hogy nem tudják befejezni. Senki nem tudja, mennyi pluszköltséget jelentett a kétszeres építkezés (az egy alaposhoz képest), mint ahogy arról sincs hír, hogy a 2006-ban előre legyártott és beraktározott sínekkel mi lett (2008-ban ugyanis már szó se esik arról, hogy ténylegesen ezeket építették-e be).
  Rengetegen vitatják a Rókusi krt-i villamos szükségességét, ugyanúgy, mint ahogy a trolijárat meghosszabbítását a belvárosi szűk utcákba. Esztendők óta folyamatosan csökken a városi tömegközlekedést igénybe vevők és a bérletvásárlók száma. A kiterjesztett tömegközlekedési hálózat működtetése pedig jelentősen többe fog kerülni a mostaninál.
  Ugyanakkor egyre többen ülnek át kerékpárra, mert olcsóbb, egészségesebb és nem környezetszennyező. Ők áldatlan körülmények között, gyakran magukat veszélynek kitéve tudnak csak közlekedni.
  Nálunk előrelátóbb városokban inkább a kerékpáros közlekedést fejlesztik!
  Ezzel együtt, azzal én is tisztában vagyok, hogy a projekt leállítására csak egy előrehozott országgyűlési választásokat követő (szintén előrehozott) önkormányzati választások után kerülhet sor.
  Ebben még talán reménykedhetünk!”
 • 85. N.P. 2009. június 11. 14:18
  „cselac 2009.06.11. 09:30

  És Ő az is, aki (saját nyilatkozata szerint) kizárólagosan azért költözött be szegedre, hogy közelebb legyen a választóihoz. Ja!
  Mint emberrel nincs nekem vele semmi bajom, de egy ekkora város vezetéséhez más is kellene mint a tisztesség. Nógrádi pld. alkalmas lenne.”
 • 84. elbereth 2009. június 11. 12:31
  „Felhőfejes

  Kincstári optimizmus, körbelihegés?
  Egyszerűen reménykedek abban, hogyha már pénzt költenek erre a beruházásra, akkor a végeredmény tényleg az lesz, ami a tervekben szerepel, vagyis Szeged elektromos közlekedésének megújulása.
  Anna kút második felújítása néhány éven belül, mikor volt az első? Én csak 2006 ősze óta lakok Szegeden, úgyhogy erről nem tudok, csak a tavaly nyári-kora-ősziről.
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nyaron_kezdodik_a_kaosz_az_anna-kuti_csomopontban/2052975/
  Ez a cikk csak ennyiről szól: ,,Pénz hiányában azonban a teljes rekonstrukcióra mindeddig várni kellett, két évvel ezelőtt csak a legnagyobb bajokat sikerült gyógyítani."
  Ami pedig a körbelihegést illeti, szeretem, ha a mondanivalómat alá is tudom valamivel támasztani. Te azt írtad, hogy a ,,nagyprojekt-et" le kell állítani még az elkezdése előtt, én pedig leírtam, hogy már elkezdődött.
  Volna még egy kérdésem, hogyan lehetne leállítani ezt a projektet? A jövő ősszel esedékes önkormányzati választásokig nem lehet várni, mert addigra már lényegében teljesen befejeződik.”
 • 83. Yucca 2009. június 11. 11:48
  „strangerr: nagyon jól látod és jól is fogalmaztál. De ha valaki csak itt és így tudja "kiélni" magát, ám tegye.
  József Attilával élve: "sekély e kéj..."”
 • 82. FűzfaVessző 2009. június 11. 11:24
  „Szeretném Botka Lászlót pártelnökként látni .Ő egy stramm ember, biztosan jól vezetné a 4,9%-os MSZP-t.
  F.V.”
 • 81. strangerr 2009. június 11. 11:18
  „Nyugi ez csak a napi gyalázkodás és mocskolódás adagjuk:) Az ilyen embereknek mindig kell bűnbak és ellenségkép, akire/amire rá tudják fogni a különbséget ami az önképük és valós tudásuk/tehetségük/teljesítményük között van.

  Itt vitát és érveket nem fogsz találni a politikáról (adórendszerről, nyugdíjrendszerről, oktatásról vagy bármiről) itt csak a személyeskedés és a mocskolódás van.”
 • 80. santa 2009. június 11. 10:38
  „Azt nem állítom. Csak azt, hogy a Fidesz-KDNP és a Jobbil ellen. A la carte....”
 • 79. cselac 2009. június 11. 10:31
  „És mind az MSZP-re szavaznak!”
98 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

II. Erzsébet kalaposánál tanult

Szeged - Hulladékokból készült ökokosztümöket és divatos kalapokat mutatott be közönségének egy szegedi szemvizsgáló szalonban Erdei Ildikó Virág kalapkészítő, aki II. Erzsébet kalaposának műhelyében tanulta ki a mesterség fortélyait. Tovább olvasom