Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Bűnügyi felügyelet alatt Botka volt udvari beszállítója

Szeged - Bűnügyi felügyelet alá helyezte B. Sándort a mórahalmi Mini Hungary Park ügykapcsán a Szegedi Járásbíróság. A férfit attól is eltiltották, hogy kapcsolatba lépjen az ügy többi szereplőjével.
A Fidesz közleménye:
"
A szegedi szocialisták tele vannak bűnügyekkel: alig telik el nap, hogy a korrupt szegedi baloldal szereplőinek ne pattanna ki valami újabb ügye. Csütörtökön a luxusvillájában vették őrizetbe B. Sándort, a SZEVIÉP-ügy vádlottját a Mini Hungary-park ügyével kapcsolatban. Ezzel ismét egy régi szegedi baloldali bizalmas, most Botka László egykori udvari beszállítója került őrizetbe.

Korábban a Gyulai Járásbíróság felfüggesztett börtönre ítélte Botka László polgármester bizalmasait, Solymos László alpolgármester, Mózes Ervin címzetes főjegyző és Kalmár Gábor polgármesteri kabinetfőnök azonban nem mondtak le posztjukról, és Botka László sem mentette fel őket a feladatvégzés alól.

A börtönválogatott névsora szinte minden nap újabb emberrel bővül. Minden szereplőben az a közös, hogy mindannyian Botka László szegedi szocialista polgármester emberei és bizalmasai."

A szegedi Polgármesteri Hivatal közleménye:

"A szegedi polgármesteri hivatal szintén közleményben reagált a Fideszre. Eszerint aljas hazugságnak és rágalomnak tartják, hogy a szegedi baloldali városvezetésnek bármi köze lenne a Mini Hungary Park kapcsán kirobbant botrányhoz."

Korábban

Legalább egy hónapig nem hagyhatja el otthonát B. Sándor, akit a mórahalmi Mini Hungary Park ügyében szerdán vettek őrizetbe – mondta a Szegedi Járásbíróságon az ítélet meghozatala után a Csongrád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője.

A bíróság arról is döntött, hogy a férfi nem léphet kapcsolatba az ügy többi gyanúsítottjával – tette hozzá Serfőző Katalin. Az ügyészség azt szerette volna, ha bűnismétlés és az eljárás meghiúsítása miatt letartóztatják B. Sándort, azonban a bíróság – bár az okokkal egyetértett – úgy ítélte meg, hogy ehhez elég a bűnügyi felügyelet, a korábbi nevén házi őrizet is. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen.

A Csongrád Megyei Főügyészség B. Sándor őrizetbevételekor egy közleményt adott ki, amiben azt írják, hogy a férfi a park a beruházó és a kivitelező cégében is tulajdonos volt. Közölték, hogy irányította a többi gyanúsítottat, és utasításokat adott valótlan tartalmú teljesítési igazolások kiállítására, valamint a projekt készre jelentésére. Ráadásul az állami támogatás egy részét nem a parkra költötték.
Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Idők
Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Idők
Ismert: a Mini Hungary Park létrehozását még a Bajnai-kormány idején, 2009-ben fogadta el a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség. A projekt megvalósítója, Dlusztus Imre, a Bornemzet Kft. ügyvezetője, a Délmagyarország egykori főszerkesztője volt, a beruházást pedig a Szeviép egyik leányvállalata, a MITT Befektetésszervezési Zrt. menedzselte. A botrány idén júniusban robbant ki, amikor az adóhatóság több embert is meggyanúsított azzal, hogy félmilliárd forintot meghaladóan költségvetési csalást követtek el. A megalapozott gyanú szerint egymással összejátszva ötszázötvenmillió forint kárt próbáltak meg okozni az uniós és a magyar költségvetésnek a történelmi Magyarország műemlékeit makettekkel bemutató park kivitelezésekor. A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indult. A gyanú szerint az állami és az uniós költségvetést 436 millió forint vagyoni hátrány érte, amelyből a végrehajtáskor 50 millió forint térült meg.
Ugyanez a férfi ül társaival a vádlottak padján csődbűntett miatt a Szeviép-ügyben is, amiben a következő tárgyalást hétfőn tartják. A Szeviép Zrt. 2009. április 18-án vált fizetésképtelenné, majd az eredménytelen csődeljárást követően a bíróság 2010. augusztus 13-án rendelte el a cég felszámolását. A társaság fizetésképtelensége 20 ezer munkahelyet sodort veszélybe, több mint háromszáz cég ment csődbe, és a többi érintett vállalkozás likviditása is megrendült.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javulhat a foglalkoztatás az Erasmusszal

Ebben az évben az oktatás és képzés területén 13,8 milliárd forint támogatást kaptak az Erasmus+ programban részt vevő magyarországi intézmények és szervezetek. Tovább olvasom