Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Csaknem százan tüntettek az óvodabezárás ellen - frissítve!

Szeged - Csaknem százan tüntettek szerda délután öt órától a Deák Ferenc utcai óvoda bezárása ellen Szegeden. A demonstráción szülők, nagyszülők és jobboldali politikusok vettek részt. Az óvodások a tüntetés előtt fáklyákat gyújtva búcsúztak az intézménytől.
Szülők, gyerekek, szimpatizánsok és politikusok tüntettek együtt szerda délután Szegeden a bezárt Deák Ferenc utcai óvoda miatt. Az önkormányzat szerint az épület nem felel meg az előírásoknak, és a fűtésrendszere miatt balesetveszélyes is. A Fidesz, a KDNP és az SZDSZ rendkívüli közgyűlés összehívását kéri a polgármestertől az ügyben - mondta a Független Hírügynökségnek Farkasné Pocsai Blanka, a szegedi oktatási bizottság fideszes tagja.

Az önkormányzat október végén döntött úgy, hogy átköltözteti az óvodát a belvárosból egy külvárosi óvodába. A tisztiorvosi hivatal jelentésére hivatkoztak, amely szerint balesetveszélyes a fűtés és kicsik a játszószobák. Nincs orvosi és tornaszoba, udvara sincs az óvodának, és ki kellene cserélni a padlót, a világítást. Jelentésében a tisztiorvosi hivatal azonban csupán azt kérte, hogy amint lehet, ezeket a problémákat állítsák helyre.

Galéria kép

Ezzel szemben a helyreállításról még terveket sem készített az önkormányzat, hanem úgy döntött, hogy átköltözteti az intézményt. Egy eddig használaton kívüli épületrészt újítottak fel a külvárosi óvodában a gyerekeknek, ahová december 1-től járhatnak. Ebbe az óvodában azonban az 52 Deák utcai gyerekből csupán 13 jár majd - ők zömében sajátos nevelési igényű, Down-kóros, autista vagy súlyos pszichés zavarokkal küzdő kisgyerekek.

A szülők leginkább azt sérelmezik, hogy a bezárásról tanév közben döntöttek, így nagyon kevés idejük maradt arra, hogy átgondolják, hová is lenne a legjobb beíratni csemetéiket. A Deák Ferenc utcai óvoda speciális volt ugyanis: fogyatékkal élő és ép gyerekek együtt, egy csoportba járhattak.

Galéria kép

A szülők és az oktatási bizottság ellenzéki képviselői a költöztetés mögött ingatlan- és üzleti spekulációt sejtenek. Az óvoda közelében két kaszinót akarnak nyitni, lehet, hogy szerintük ezért kellett bezárni az intézményt. Azért is gondolják így, mert amióta felmerült az óvoda átköltöztetése, a szülők találtak olyan vállalkozókat, akik felajánlották, hogy felújítják az épületet, csak ne kelljen a gyerekeket elszakítani egymástól. Erre azonban nem reagált az önkormányzat - mondta az egyik szülő.

A szegedi óvodában szerdán volt az utolsó tanítási nap. A szülők, a gyerekek és a tanárok közös meseolvasással búcsúztak egymástól. Ezután csendes demonstrációt tartottak az óvoda épülete előtt.

Olvasóink írták

 • 9. Ferro 2007. november 29. 20:27
  „Csak néhány dolog.
  1. Nem cak ebben az óvodába jártak Down-kóros gyerekek, hanem több mint 10 más óvodába is. Szóval ez egy nagy hazugság.
  2. Ne mondja már nekem senki, hogy össze lehet hasonlítani egy közteret (amelyet bárki látogathat, még kutyával is , valamint folyamatos a gépkocsi forgalom mellette) összehasonlítható egy saját udvarral.
  3. Én a szülők helyében egyáltalán nem sajnálnám ezt az óvodát. Nem az emberek, hanem az állapotok miatt.
  4. Jövőre úgyis be kellett volna zárni az intézményt, mert a jogszabályok nem teszik lehetővé a működését a rengeteg hiányosság miatt.
  5. Biztos, hogy akkor is ilyen botrány lett volna belőle, amennyiben Szabó "Túlmozgásos" László gyermekei nem járnak oda?”
 • 8. TMA 2007. november 29. 04:09
  „Ha tényleg a kaszinók érdeke húzódik a háttérben ... Akkor jól elrágjuk a nekünk vetett gumicsontot. Pró és kontra.”
 • 7. nemértem 2007. november 29. 01:48
  „Na most Bélabá=panda? vagy mi van?”
 • 6. panda 2007. november 28. 22:05
  „Hálát is adok, amúgy Isten rövid i-vel!!!!!!!!!!”
 • 5. szeke 2007. november 28. 21:58
  „Az úgy látszik senkit sem érdekel, hogy tanév közben nem lehet oktatási intézményt bezárni. Ettől még solymos is eltekintett saját hervatag cikkében a városi honlapon...”
 • 4. .suhym. 2007. november 28. 21:51
  „betűméret: kisebb | nagyobb


  2007-11-28 19:33
  Kaszinók miatt kell bezárni a szegedi speciális óvodát?

  Hiába tiltakoznak a helybeliek, a szocialista vezetésű önkormányzat átmenetileg bezáratta azt a szegedi óvodát, amelyben Down-kóros, autista és egészséges gyerekek együtt tanulhatnak. A szülők több fórumon is tiltakoztak, mert szerintük azért kell kiköltözniük, hogy a közelben lévő két új kaszinó meg tudjon nyitni.  Szabó László, a Fidesz szegedi önkormányzati képviselője szerint a háttérben üzleti érdekek húzódnak meg. Ugyanis a környéken három kaszinót sem tudnak megnyitni a tulajdonosok, mert 200 méternél közelebb vannak az óvodához.

  Az önkormányzat egy ÁNTSZ vizsgálatra hivatkozik, amely a korszerűtlen fűtési berendezés miatt balesetveszélyesnek ítélte az épültet. A szülők és több vállalkozó is részt vett volna a hibák elhárításában, és a helyi szabad demokrata frakció is jelezte, hogy nem értenek egyet azzal a döntéssel, amelynek meghozatalában ők is közreműködtek. A másik érv az, hogy az intézménynek nincs udvara, pedig a fővárosi óvodák 80 százaléka is ugyanígy épült. Ráadásul az érintett szülőket még senki sem értesítette. A helyi ellenzék rendkívüli közgyűlést kezdeményezett az ügyben, de annak elrendeléséről csak a szocialista polgármester határozhat.

  A bezárásra ítélt óvoda volt az egyetlen szegedi intézmény, amelyik Down-kóros gyerekek integrációjával is foglalkozott.

  hírTV, Lánchíd Rádió”
 • 3. Én 2007. november 28. 21:49
  „BálaBá!

  Hálát adok Ístennek, amiért nem ismerlek.
  -Ezért te is légy hálás neki..”
 • 2. panda 2007. november 28. 21:23
  „Nem értem miért kell lovagolni ezen az udvar kérdésen mikor minden délelőtött Szeged legszuperebb játszóterén töltötték a gyerekek. Akkor lakjon mindenki ennyi erővel kertes házban hogy a gyerek levegőn lehessen akkor is mikor otthon van.”
 • 1. BélaBá 2007. november 28. 20:47
  „Vihar a biliben. Udvar nélküli óvoda = gyerekek ketrecbe zárva. Ezt ugyan miért védi a Fidesz? Ilyen óvodákat akarnak, ahol penészvirág színű szobagyerekeket nevelnek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bordányi olvasóink szeretnek keresztrejtvényt fejteni

Bordány - Megyejáró körutunkat kedden Bordányban folytattuk: olvasóinkkal találkoztunk az igényes, új faluházban. Tovább olvasom