Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Csökkenhet a jégzajlás a következő napokban, de készenlétben állnak a jégtörő hajók a Tiszán

Bár még csak néhány centi vastagságú a zajló és part menti jég a Tiszán, a meteorológiai előrejelzések szerint pedig a jégzajlás mértékének csökkenése várható, Szegeden a jégtörő hajók december közepe óta készültségben vannak.
– Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) Jégvirág V. és Jégtörő IV. jégtörő hajói a vonatkozó belügyminisztériumi utasításnak megfelelően 2018. december 15-től melegen tartva és időszakosan járatva üzemképes állapotban a Szegedi Medencés Kikötőben lévő állomáshelyükön vesztegelnek – tájékoztatta lapunkat Kádár Mihály, az Ativizig műszaki igazgatóhelyettese.

Az igazgatóság kezelésébe a Tiszának a déli országhatár és Csongrád település közötti 94,2, illetve a Maros teljes magyarországi, 49,6 kilométer hosszúságú szakasza tartozik. Az igazgatóhelyettes elmondta, a román vízügyi hatóság legfrissebb, szerdai tájékoztatója alapján a Maros felső romániai szakaszán, Arad és Nagylak között 10–60 százalékos jégzajlás, illetve parti jég is megfigyelhető. A jégvastagság 1–4 centiméter közötti. A Maros magyarországi szakaszán jelenleg 50–90 százalékos a jégzajlás. A jég vastagsága itt 3–8 centiméter közötti.
Csökkenhet a jégzajlás a következő napokban, de készenlétben állnak a jégtörő hajók a Tiszán. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA
A Tisza Maros-torok és a déli országhatár közötti szakaszán 30–50 százalékos a jégzajlás, a Maros-torok felett Csongrádig a folyó jégmentes. A jég vastagsága a zajló szakaszokon 3–6 centiméter.

A jégtorlódás szempontjából veszélyes folyószakaszokat a vízügyi szakemberek fokozottan ellenőrzik. – A következő néhány napos meteorológiai előrejelzések szerint térségünkben nappal fagypont feletti, éjszaka pedig fagypont alatti léghőmérsékletekre lehet számítani, így a jégzajlás csökkenése várható – tette hozzá Kádár Mihály.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes a szegedi tavakon korcsolyázni - vegyük komolyan a tiltást!

Életveszélyes a szegedi tavakon korcsolyázni - vegyük komolyan a tiltást!
Még nem fagytak be teljesen Szeged vizei, így most pláne életveszélyes azokra lépni. Szegeden nincs… Tovább olvasom