Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Csongrád megye kötvényt szeretne

Ötmilliárd forintnyi kötvény kibocsátására kér ajánlatokat a megyei közgyűlés, így szeretné finanszírozni fejlesztéseit és működését. A tegnapi ülésen a szentesi kórház érdekében összefogott, és leszavazta az elnököt a szentesi és csongrádi fideszesek csapata, valamint az MSZP–SZDSZ frakció.
A tegnapi megyegyűlés alatt saját pártján belül is vitát generált javaslatával Halmai László szentesi fideszes képviselő. A téma: év végéig szól a működési engedélye a szentesi kórház patológiájának. Halmai azt kérte, a közgyűlés utasítsa az elnök asszonyt, állapodjon meg a szentesi kórház tulajdonosával, azaz a szentesi önkormányzattal a sürgős beruházásokról. „Nem támogatom" – mondta a javaslatról Magyar Anna elnök, majd magyarázatul hozzáfűzte: a tárgyalások már elkezdődtek.

Ki tesz többet a vasútért?

Sikerült elérni, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ne zárja be decembertől azt a három szárnyvonalat, amely Csongrád megyét is érinti, a Szentes–Orosháza, a Szentes–Kiskunfélegyháza és az Újszeged–Mezőhegyes vasutat – nyomatékosította tegnap reggeli tájékoztatóján Kozma József, Somogyi Árpád, Szirbik Imre és Buzás Péter. A megyei MSZP-s képviselők elmondták, lobbijuk, amelyet Bedő Tamás csongrádi polgármester koordinált, azért lehetett sikeres, mert a minisztérium érveivel érveket állítottak szembe a tárgyalóasztalnál, és sikerült meggyőzni a tárcát. Hozzátették: a vasút megmentéséért az utasok is sokat tehetnek, ha jegyet váltanak és utaznak. Nyilván akkor teszik ezt szívesen, ha az utazási feltételek javulnak. Így van miről tárgyalni ezután is a minisztériummal.

A szárnyvonalak ügye a közgyűlésen is szóba került: Magyar Anna felterjesztést készített, eszerint a megye arra kéri a miniszterelnököt, gondolja át a vasúti szárnyvonalak megszüntetésével kapcsolatos tervet. Az MSZP–SZDSZ-frakció tagjai szerint már sikerült meggyőzni a GKM-et, úgyhogy nem kellene elküldeni ezt a levelet – nehogy most megint meggondolja magát a miniszterelnök. De a polgári többség úgy határozott, el kell küldeni a felterjesztést.  
Halmai javaslatát védelmébe vette Szirbik Imre szentesi polgármester, mondván, ha az ÁNTSZ nem látja a határozott hajlandóságot a működtetőnél és a tulajdonosnál arra, hogy változtatni akar a körülményeken, visszavonhatja a proszektúra engedélyét. Ha pedig ez nem működhet, a szentesi kórház kiemelt státusa kerül veszélybe. Végül 21 igen, 2 nem és 13 tartózkodó szavazat született, azaz, átment a javaslat. Halmai mellett szavazott a teljes MSZP–SZDSZ frakció, a polgári oldalról a szentesiek, csongrádiak. Magyar Anna és Kovács Kálmán nemmel voksolt, a többiek tartózkodtak. Ilyesmi még nem fordult elő a 2006 óta dolgozó közgyűlésben.

Szó volt az egyetem és a megye kapcsolatáról is. A csaknem ötvenperces vitában Marosvári Attila fogalmazta meg legpontosabban a dilemmát: a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő kutatóbázis – csakhogy ebből nem profitál sokat a megye gazdasága. Vilmányi Márton stratégiai igazgató visszakérdezett: vannak itt olyan kvalitású cégek, amelyekkel együtt tudna működni az egyetem? Mert dolgozik a Nokiával – a legújabb mobilokban ott van a szegedi egyetem munkája – és a Videotonnal is.

A közgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetési koncepciót, és többségi döntéssel a kilenc otthonát összevonja, négy önálló intézménnyé. Buzás Péter és Szirbik Imre azt feszegette, nem látják, hogy ez tényleg megtakarítást eredményez, és hiba az is, hogy megnő az ellátásra várakozók száma. Nógrádi Zoltán arra hivatkozott, a parlamentben a kormányoldal hozott olyan döntéseket, amelyek következményeire itt így lehet reagálni.

Zárt ülésen döntött a közgyűlés arról, hogy fegyelmi vizsgálatot indít egyik alkalmazottja ellen. Az eljárás végén árulják el, miről van szó.

Információink szerint a derekegyházi otthon pénzügyeit vizsgálják. Szintén zárt ülésen döntötték el, hogy ötmilliárd forint értékű kötvény kibocsátásához kérnek ajánlatot pénzintézetektől. Ezzel a megoldással szeretné beruházásait finanszírozni a megye, miután a kormány idén is kevesebb pénzt ad a működésre.

Olvasóink írták

  • 1. geege 2007. november 28. 02:05
    „ezt a magyar annát ki az isten szavazta meg? Nem egészséges gondolkodása van, az biztos! eléggé romboló hatású egyén! el kell dobni a sűllyesztőbe az ilyet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretsz engem? – táncban

A Szegedi Nemzeti Színházban ma délután 2 órakor mutatják be Ladányi Andrea és Bal József Szeretsz… Tovább olvasom