Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Csonka András szíve csücske az Abigél

Szeged - A Budapesti Operettszínház vendégjátékaként első alkalommal játsszák szabadtéri színpadon az Abigélt a Dóm téren. A darab a szíve csücske - árulta el az előadás próbáján Csonka András, a musical Kőnig tanár ura.
Szabadtéri világpremierként debütált az Abigél musical, a Budapesti Operettszínház vendégjátéka pénteken a Szegedi Szabadtéri Játékokon, ahol szombat este is láthatja a közönség. A klasszikus történet Somogyi Szilárd rendező által átformált adaptációját sokan igazi musicalínyencségnek tartják.

– Amikor Kerényi Miklós Gábor még az Operettszínház igazgatójaként felkért a musical Kőnig tanár urának szerepére, nagyot dobbant a szívem – árulta el Csonka András a darab próbáján. A színész elmondta: a történet mindig lenyűgözi, bármikor ismétlik a tévéfilmsorozatot, megnézi. Rögtön érdekelte, hogy lehet a klasszikus művet musicalköntösbe öltöztetni.

– Akkor nyugodtam meg, mikor láttam, hogy a terebélyes cselekmény lényegi mondanivalója Somogyi Szilárd átiratában egy két és fél órás musicaladaptációban is meg tudott maradni – fogalmazott.

Csonka András szereplőként először játszik a Dóm téren. Fotó: DM
Csonka András szereplőként először játszik a Dóm téren. Fotó: DM

A színész elmondása alapján csak néhány mellékszál maradt ki: a darab Gina visszaemlékezésein keresztül musicalként is hűen ábrázolja a lány sorsát és a Matula falain átkúszó világháborús félelmet. Az előadás Kőnig tanár ura szerint a történetet Kocsák Tibor zenéje és Miklós Tibor szövegkönyve egészen új, lélegzetelállító dimenzióba emeli. – A darab a szívem csücske lett – mesélte a színész.

Bár többször fellépett már Csonka András Szegeden, és sok szabadtéri előadáson járt nézőként, az Abigél számára az első alkalom, mikor szereplőként tűnik fel a Dóm téren, amelynek hangulata elbűvölte, bár Kőnig tanár úr karaktere kihívás számára a szabadtéri színpadon. – Egy izgalmas háttérszerep, melyet pici mozaikokból, apró gesztusokból, tekintetekből kell összerakni. Ez kőszínházban könnyebben kivitelezhető, mint szabadtéren, de bízom a darab erejében – mondta.

A színész szerint a próbák jó hangulatban zajlottak, és örül, hogy egy kicsit bekapcsolódhat Szeged életébe. Nővére itt él, a színész is nagyon szereti a város hangulatát: az A Cappella a kedvenc cukrászdája, és a strandon is volt már. A darab Horn Micijét alakító Udvaros Dorottyával kerékpárt is béreltek a városban tartózkodásuk idejére.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piac lett a Fő fasori üzletközpont

Egy 20 árusítóhelyből és 4 üzletből álló kereskedelmi egységet piaccá nyilvánítottak Szegeden, ilyen jogon pedig engedélyezték számára a vasárnapi nyitva tartást. Tovább olvasom