Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Drograzzia a JATE-klubban - 14 fiatalt előállítottak

Szeged - Megszállták a JATE-klubot a rendőrök vasárnap hajnalban. Közel hetven egyenruhás minden kijáratot elzárva végigellenőrizte a mintegy ötszáz fős bulizó tömeget. 14 fiatalt kábítószer-fogyasztás gyanújával állítottak elő. Kollégánk percről percre követte az eseményeket.
A szombati debreceni eset után – két fiatal egy szórakozóhelyen rosszul lett kábítószer-túladagolás miatt, közel negyvenet pedig előállítottak kábítószer-fogyasztásért – a Szegedi Rendőrkapitányság hatalmas erőkkel szállta meg a Kálvária sugárúti JATE-klubot. A rendőri ellenőrzés eredménye: 14 embert állítottak elő kábítószer-fogyasztás gyanújával.

0 óra 40 perc. Közel hetven rendőr gyülekezik vasárnapra virradó éjjel a Dugonics téri Tescónál. Csak egy-két hangos, magát erősnek képzelő fiatal tesz megjegyzéseket az egységre, emiatt nekik hamar véget ért a szombat esti buli. Rövid egyeztetés után civil ruhás rendőrök indulnak el a JATE-klubba, a csapat többi tagja egyelőre vár. Néhány perc múlva megindul a rendőráradat.

0 óra 50 perc. A JATE-klub előtt hatalmas a sor, mindenki bulizni akar. Rabszállítók érkeznek a Kálvária sugárúti diszkó elé, gyakorlatilag elzárják az egész utcát. A rendőrök bevonulnak, felkapcsolják a lámpákat, elnémul a zene. Gyors ellenőrzés után mindenkit a tánctérre küldenek. Elsőként a mellékhelyiségeket zárják le – mintha térkép szerint haladnának –, onnan mindenkit kiterelnek: kábítószer után kutatnak a zsaruk. Hatalmas az értetlenség, a közel 500 fős, bulizó tömeg még nem látott ilyet.

1 óra 5 perc. Felsorakozik a főként 18–25 évesekből álló tömeg, a rendőrök sorfallal választják el a kijövőket a tánctéren rekedtektől. Három rendőrorvos a kilépőket egyesével vizsgálja. Kábítószer-fogyasztás gyanújára utaló klinikai tüneteket keresnek – mindenkinek ellenőrzik egy kis lámpával a pupillareflexét. Akinek nem reagál a fényre a szeme, nagy valószínűséggel valamilyen tudatmódosító szert használt. Lassan halad a sor, a ruhatárhoz közeli padsoron gyűlnek az orvosi szűrésen fennakadt fiatalok.

Fotó: Segesvári Csaba
A rendőrök hatalmas erőkkel szállták meg a Kálvária sugárúti JATE-klubot. Fotó: Segesvári Csaba

1 óra 22 perc. Egy fiú nagyon értetlenkedik, amikor az orvos megkéri, nézzen a szemébe. Látszólag fogalma sincs, hol van. A rendőrnek azt mondja, csak ivott, attól ilyen. Megfújatják vele a szondát – minimális véralkoholszintet mutat a készülék, a fiú pupillája viszont meg sem rezzen a fényre. Ő is az előállításra várók kispadjára kerül. Egyik társa csak annyit kérdez: – Van egy növény, amit megszárítunk, megsodrunk, és elszívunk, mi ezzel a baj?

1 óra 35 perc. Egyre türelmetlenebb a tömeg, elkezdenek kiabálni: – Sün, sün, sün! Egy mögöttünk álló fiatal lány csak annyit felel a kérdésre, zavarja-e az ellenőrzés: "Ha szülinapi meglepetésnek jöttek a zsaruk, tök jó. Remélem, vetkőzni is fognak. Ha mégsem, kezd kicsit uncsi lenni a dolog." Az ellenőrzésen már gond nélkül túlesett 18 éves Bianka és Tícia véleménye szerint semmi gond a sok rendőrrel, ők tiszták, és a hely is tiszta lesz a drogosoktól.

1 óra 49 perc. Már látszik a sor vége, a tömeg gyakorlatilag folyamatosan „sünözik". Füttyögés és pfujolás közepette ér véget a razzia. Csak kevesen mennek haza, akiket nem állítottak elő, alig várják, hogy visszamehessenek táncolni.

1 óra 52 perc. Hatalmas ováció, szedelőzködnek a rendőrök, elindulnak kifelé. A JATE-ban már rég örültek ennyire valaminek. Az utcán folytatódik az üdvrivalgás – ami a távozó rendőröknek szól. Azokat, akiket előállítottak, a Szegedi Rendőrkapitányságra szállították, ahol vizeletmintát vettek tőlük, amelyet gyorsteszt után elemzésre továbbítottak. Az előállítóban rég nem látott mennyiségű fiatal gyűlt össze, kettőjükről kiderül: 18 év alatti. Őket szülői engedély nélkül nem lehet meghallgatni.

2 óra 30 perc. Kilépek a kapitányság épületéből, ekkor érkezik az egyik fiatalkorú édesanyja, aki csak ennyit mond a telefonba: – Ne sírj, kicsim, mindjárt itt vagyok!

Az előállítottaknak magas lett a szombat esti láz.

Bűncselekménynek számít a fogyasztás

Aki kábítószert fogyaszt, a Btk. szerint bűncselekményt követ el. Ha vállalja a gyógykezelést és a 6 hónapos felvilágosító tanfolyam elvégzését, priusz nélkül megúszhatja a „kalandot". – A cél a dílerek elfogása, akár a fogyasztókon keresztül is – nyilatkozta Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, aki eredményesnek értékelte a hajnali razziát.

Olvasóink írták

218 hozzászólás
 • 218. flexsnake*** 2010. december 28. 20:26
  „219. meg anyád kertjébe de ez nyáron volt te fasz”
 • 217. FIexsnake 2010. december 28. 16:05
  „Ideje volt,néha kimehetnének a szin-re is !”
 • 216. antikos 2010. december 28. 12:39
  „Büdös kis narkós buzernyákok! Én bezáratnám a helyet! Ha fiatalkorú van bent, ha ha fiatalkorú iszik, ha drogosok vannak benne. Ennyi.
  Na és a sünözés! Bezzeg amikor kellett volna valamit csinálni akkor meg anyuci szoknyája mellett vinnyogtak... Itt a rendőrök helyében mindenki ellen aki ellenszegült akár verbálisan is keményen lépnék fel. Nem pedig a Híd utcai ellenőrzésekkor nyomatnám a szerencsétlen kisöregeknek a 30 ropis csekket... Itt a kis..<moderálva> kellene keményen fellépni!!!

  A mobilos anyukának meg remélem az ifjúságvédelem nyom egy 100 ropis büntit! Bár ezt nem hiszem... Mert jogállamban élünk és a kicsi kis sírós fiatal gyermek miatt (no meg a kapcsolati tőke...) eltekintenek az eljárástól...”
 • 215. achilleus 2010. december 28. 10:55
  „2010.02.28. (!)
  ? Ez valami figyelmeztetés akarna lenni?
  A beszámoló ugyanis vagy 10 hónapos.”
 • 214. rolee 2010. december 28. 10:52
  „Cikk íródott: 2010.02.28. 16:15 !!!”
 • 213. KamuNeni 2010. december 28. 10:12
  „A razzia felesleges volt de mivel a rendorseg lusta es az orszagnak nincs penze igy aztan egyszerubb az esetleges dilerek utan menni, mert a letartoztatottak elmondjak kitol vettek es a saga megy tovabb.

  Az orszag nem koldus tituluszt elvezne es lenne penze a rendorok kepzesere es fent tartasara akkor nem kellene ilyen felesleges razziakat csinalni aminek semi ertelme nem volt mert az eredmeny olyan miniszkul hogy nem is lehet eredmenynek nevezni.

  A fogyasztas nem bun es nem is lehet annak nevezni. Az hogy buncselekmenynek titulaltak az mar csak azt jelneti hogy nincs penzuk az igazi bunosok utan menni. Nincs szakmai kepzettseguk kitalalni ki is lehet az igazi bunos, igy aztan a drogos utan mennek akinek ereje sincs ellenallni mert mar felig komaban van.

  Az a priusz egybekent se priusz es soha nem is lessz jelentosege, mert akarki latja a jovoben legyint egyet es leirja mint gyerekcsinyt. Tehat haszontalan es buta.

  Mi gyerek korunkban robbanoszereket csinaltunk meg lovoldoztunk tyukokra meg keritesekre olyan loszerekkel amit az arkok partjan talatunk es ha lett volna priusz akkor annak se lett volna semmi jelentosege a jovobeni eletunk folyaman.
  Parasztvakitas csak az a fajta priusz. A sok fiatalt megijeszteni es kesz.

  Inkabb koltottek volna annak a hetven rendornek meg felszerelesnek a koltsegeit a rendorok kepzesere es olyan trainingre ami a mindennapos vilagban kell.”
 • 212. anitaszeged 2010. március 09. 19:01
  „...JÉZUSOM... AZOK AKARNAK ITT VÉLEMÉNYT MONDANI AKIK 30 ÉVE NEM IS JÁRTAK BULIZNI... ÉN BENNE VOLTAM A 14 "DROGOS" KÖZT.. CSAK, HOGY ÉLETEMBEN KI SEM PRÓBÁLTAM SEMMIFÉLE DROGOT... RÖHEJES VOLT EZ A RAZZIA ÉS ROHADTUL FELESLEGES... ÉS HA HITELES FORRÁSBÓL AKARTOK VALAMIT TUDNI, A HÜLYE DROGOSOK KÖZT (AHOGY ÍRTÁTOK) SENKI NEM FOGYASZTOTT DROGOT... NEVETSÉGESEK VAGYTOK, TI IS ÉS A RENDŐRÖK IS... KELL A RAZZIA... JAH.. DE NINCS SEMMI ÉRTELME, AKKOR MINEK?? JÓL ELCSESZTÉK AZ ESTÉMET.. ENNYI BARÁTNŐM SZÜLINAPJÁT ÜNNEPELTÜK VOLNA.. VOLNA.. AZ ÚJSÁG HELYÉBE IS BOCSÁNATOT KÉRHETNÉNEK, VAGY ESETLEG JOBBAN UTÁNA JÁRHATNÁNAK A DOLGOKNAK..”
 • 211. flexsnake 2010. március 04. 21:35
  „211. értelmetlen mivel a hajléktalanok nem fizetnek tbt holott az ellátásuk több pénzbe kerül mint egy drogosé akiknek a jelentős része dolgozik. Vagyis hagyjuk a hajléktalant meghalni hogy egy teával több jusson a korházi ágy mellé, ez is .... Oszt mi volna ha nem az áldozatot akarnánk büntetni hanem az elkövetőt megfogni?”
 • 210. flexsnake 2010. március 04. 21:33
  „kell a razzia, szükséges rossz, de ha nem büntetik a helyet akkor ez mindig is így marad. Fizessen bírságot a hely ha beengedtek drogot a helyiségbe. Tegyenek meg mindent beléptetésnél. JA hogy akkor itt höbörögnének a tulajok. Így jobb hogy a láthatóan félholt 17évest is kiszolgálják az egész városban? Nem kell átesni a ló másik oldalára sem.”
 • 209. berkabela 2010. március 03. 19:51
  „Ha a magyar egészségügy annyi pénzt áldozna a munkában megrokkant emberekre, mint a drogosokra,-az átlagéletkor jócskán megközelitené a nyugatit!”
 • 208. gondolkozz! 2010. március 02. 19:09
  „Savarjo: "Minden terjesztő és termesztő életével kellene hogy fizessen..."
  Ezt is a Bibliában olvastad? Szerinted Jézus egyetértett volna veled?”
 • 207. man 2010. március 02. 18:10
  „0 óra 40 perc. Nagyszájú újságírót védő rendőrosztag indul bevetésre, megkérdőjelezhető hatékonysággal, a mi pénzünkön...
  http://index.hu/kultur/pol/2010/03/02/ertelmetlen_rendorsegi_razziak_evi_tobb_tizmillioert/”
 • 206. senkiházi 2010. március 02. 15:20
  „szép dolog látni hogy kb a lakosság monika sho néző generációja mozdul meg egy emberként és billenytyűzetet ragad és elmondja véleményét huu fű attól aztán szombat este meg huu ismerősöm anyukája fiának az osztályában van egy aki már látta azt aki mesélte hogy ismert régen egy olyat aki eggyütt volt katona egy olyannal aki fujta ja bocs szívta!”
 • 205. Neszemetelj! 2010. március 02. 12:36
  „Bűncselekmény a használat?
  Mindenkinek elmondom, hogy a használat miatt még senkit nem csuktak le, talán a fideszes időkben!
  Vétség lesz, és fél év elterelés!

  Ez egy szégyen ország, mocskos előítéletekkel..., és egy ilyen razzia egyáltalán nem tesz jót a fiataloknak!
  Mindenki függ valamitől: alkesz, kávé, cigi, fű, altatók-nyugtatók...stb!
  Felháborító magatartás..., inkább azon járna a rendőrök esze, hogy az utcákon, tereken alkoholtól maguk alá hugyozó fiatalokat, és hajléktalanokat állítsák elő..., és ne azokat a fiatalokat akik elszívnak 1-2 slukk, vagy szál jointot!
  Hol vannak itt az alkotmányos jogai a fiataloknak? Ki védi meg őket a kiérkező rendőrök magatartásától, és eszközeiktől amit ilyenkor bevetnek?

  Felháborító ami ebben az országban megy, olyan mintha észak-koreában élnénk, iszonyat diktatúra van!
  ...és még mi lesz a választások után? Még nagyobb diktatúra..., sajnos!!!”
 • 204. maz 2010. március 02. 11:37
  „198. hozzászólás savarjo 2010.03.01. 21:09
  <moderálva>

  De szerintem mindenki oda mehetne mert Mo lakosága valahol valamilyen DROGOT már be vett

  A pszichoaktív drogok (köznyelvben drogok vagy kábítószerek) azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe kerülve a központi idegrendszerre hatva megváltoztatják annak működését, funkcióját, illetve hiányuk elvonási tünetekkel jár. Elsősorban angolszász nyelvterületen drognak (drug) hívják a növényi vagy állati eredetű, gyógyászati célra előállított készítmények alapanyagait, és a fűszereket is.”
 • 203. Laurens 2010. március 02. 10:26
  „198. hozzászólás savarjo 2010.03.01. 21:09

  Hányingerem lett tőled...köszi szépen!
  A kedvedért a Vidám Vasárnapot is rendszeresítem az életemben!

  Ugyan meséld már el, hogyan rontja meg az elmém? Meséld már el hogyan zaklatlak téged vagy bárkit? Meséld már el hogyan veszélyeztetlek, hogyan zavarom a nyugalmad, hogyan költöd te rám az egészségügyre szánt pénzedet? Meséld már el a lelki és testi nyomorom??? MI az hogy az életével kellene h fizessen, keresztes hadjárat?

  Barátom, felnyitván a te szemed, a te elméd van megrontva!!!!!!!

  Pfff...miket beszél!”
 • 202. Theg 2010. március 02. 08:58
  „197. Hétvégén nem az egyetemisták alkotják a JATE törzsközönségét, legalábbis pár éve még ez így volt. Másrészt, aki van annyira defektes, hogy party drogokat szedjen, annak nem hinném, hogy menne az egyetem elvégzése. Esetleg valami büfé szakon, de az minden csak nem értelmiség.”
 • 201. flexsnake 2010. március 02. 01:21
  „Nem azt mondom hogy .... dolog a fű meg egyéb marhaságok, csak nem árt ha ismeri az ember azt amiről véleményt akar mondani. Számtalan veszélyt rejt az alkohol de azzal senki nem foglalkozik. Miért? Mert állami bevétel van belőle? Mert nem szabad kampányolni az antidepresszánsok ellen mert az gyógyszer? Azon az állam nyer? Gondolkozzunk már kicsit.”
 • 200. kabsij 2010. március 02. 01:18
  „Azért az egészségügyről is eshetne pár szó, mert az itt elfogott embereket közvetlen, vagy közvetve ott kezelik, az ottani helyzet meg enyhénszólva sem megnyugtató. Ez a Fül kávézós dolog nem rossz. <moderálva>”
 • 199. flexsnake 2010. március 02. 01:14
  „egy diszkóban a tulaj engedélyével úgy fotózol ahogyan akarsz. Ilyen pert az életben nem nyernének, nem csak itt, máshol se :)”
218 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keddtől félpályás útzár a Vitéz utcában

Meghosszabbítják a 8-as troli vonalát Szegeden a klinikák felé. Emiatt kedden reggel félpályás… Tovább olvasom