Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Egyenlőséget, nem életveszélyt! – keménykedő lakóközösségek

Szeged - A Zsitva soriak politikai döntések helyett a közlekedésszervezés ésszerűségét szeretnék látni, az Ipoly soriak többsége zsákutcája nyugalmát félti. Földre zuhanó ló, bisztróbalesetek rémképe sejlik fel a két utca hamarosan bekövetkező egyirányúsítása kapcsán tartott lakógyűlésen. Riport.
A kezdetben két-három fős Zsitva sori lakógyűlés néhány perc alatt megmondó tömeggé alakul, láthatólag érzékenyen érinti a kérdés az ott élőket (kattintson az előzményekre!). Nem is kertelnek, rögtön megnevezik problémáik okozóját, ez pedig a politika. Szerintük ugyanis az utcájukat sújtó áldatlan állapot annak köszönhető, hogy közöttük nincs annyi befolyásos ember. Legjobban azt fájlalják, hogy annak idején, 2004-ben, megkérdezésük nélkül született döntés a párhuzamos Ipoly sor egyik végének lezárásáról, ami számukra a lakásaik előtt elszáguldó autók számának drasztikus növekedésével járt.

Alakul a megmondó tömeg. Fotó: Miskolczi Róbert (galéria)

Ipoly soriak: „Röhej"

Huszonnégy éve az Ipoly soron élőket kérdeztünk a változásról. Ők (természetesen) nem hívei az egyirányú forgalom bevezetésének, szerintük így is tele van az utca. Való igaz, parkolóhelyet sem találni. Különben is, amíg nem zsákutcásítottak, folyton balesetek történtek – mesélik –, ráadásul a garázsból kiállás is nehezebb lesz. Bár megkérdezettjeink szerint a többség véleménye ez, azért itt sem egységes az álláspont. A boltos új vásárlókra számít, az eddig kerülni kényszerülők is helyeslik a nyitást.

Szinte ki sem fogynak az őket ért méltánytalanságokból: a közlekedési viszonyok egykori felmérésének felszínessége, az éjszaka randalírozók okozta balesetek, a lakó-pihenő övezetet jelző tábla figyelmen kívül hagyása, óránként 120-130 autó. Az egyik idős hölgy például elpanaszolja, hogy egyszer egy ló annyira megrémült a forgatagban, hogy elesett, és majdnem el is pusztult. Drámai jelenet. Még Lenkovics Barnabás ombudsmannak is írtak, aki válaszában kifejtette: „A forgalomelterelés akkor támogatható, ha a másik útszakaszon megfelelőbbek a körülmények, ezért a zavaró hatások kisebb mértékben jelentkeznek vagy kevesebb lakót érintenek". Hát, ez az, mondják, és száraz tényekkel bombáznak: Zsitva sor 450 lakás + óvoda (fekvő rendőrök védelme nélkül), Ipoly sor: 240 lakás. Tetszik érteni?

A lakók három javaslatot nyújtottak be az önkormányzatnak, ebből választották (ők, ott, fenn) a két utca egyirányúvá tételét (futottak még: 1. lezárni mindkettőt, 2. mindkét részen a régi kétirányú állapot), de az egyéb megoldások is csak úgy záporoznak. És bicikliút is kellene.

De ha a politika eddig ennyire gonosz volt, hogyhogy panaszuk most, négy év után mégis meghallgattatásra talált? - merül fel a kérdés. Nem nagyon értik, talán az egységes és erőteljes fellépés teszi - találgatnak. Amúgy az Ipoly soriakkal nem sok személyes kapcsolat köti össze őket, de ha azok élőláncot alkotnának nyugalmas zsákutcájuk védelmében, akkor a Zsitva soriak is bekeményítenek.

A táblák önmagukért beszélnek. A lakók is. Fotó: Miskolczi Róbert (galéria)

Polgári engedetlenség, dafke lesz. Persze, ez a végső lépés, többségükben a kölcsönös engedést tartják követendő útnak. Egyenlő helyzetet szeretnének, ahogy mondják.

Gyűlés közben érkezik a hír: Csamangó Attila, a fejlesztési iroda munkatársa levelében erre a hétre teszi a munkálatok megkezdését, a jövő héten pedig már az új, egyirányúsított forgalmi rend lesz érvényben (a biciklisek mindkét irányba közlekedhetnek majd). Nem tudják még, hogy jó lesz-e ez nekik, de alapvetően örülnek. Történik valami. Végre.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Ipoly sori lakó 2008. április 24. 16:35
  „Közlekedés lakó-pihenő övezetben

  39/A. § (1) Lakó-pihenő övezetbe - a ,,Lakó-pihenő övezet" jelzőtáblától a ,,Lakó-pihenő övezet vége" jelzőtábláig terjedő területre - csak a következő járművek hajthatnak be:
  a) kerékpár,
  b) az ott lakókat vagy az oda látogatókat szállító személygépkocsi, a személygépkocsi kivételével a legfeljebb 2500 kg megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, a betegszállító gépjármű, motorkerékpár és ezekhez kapcsolt pótkocsi, segédmotoros kerékpár, állati erővel vont jármű és kézikocsi, a kommunális szemét szállítására szolgáló jármű, továbbá az oda áruszállítást végző legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi,
  c) az ott lakók költöztetését végző tehergépkocsi,
  d) az oda látogatókat szállító autóbusz,
  e) az oda építő- és tüzelőanyagot szállító tehergépkocsi és hozzákapcsolt pótkocsi,
  f) az út- és közmű építésére vagy fenntartására, köztisztasági, rendvédelmi, betegszállítási, közegészségügyi feladat, illetőleg postai gyűjtő- és kézbesítő szolgálat ellátására szolgáló jármű, ha ez feladata ellátása érdekében elkerülhetetlen.
  (2) A lakó-pihenő övezetben járművel legfeljebb 20 km/óra sebességgel szabad közlekedni.
  (3) A lakó-pihenő övezetben a vezetőnek fokozottan ügyelnie kell a gyalogosok (különösen a gyermekek) és a kerékpárosok biztonságára. Ha az úton járda nincs,
  a) a gyalogosok az utat teljes szélességében használhatják, a járművek forgalmát azonban szükségtelenül nem akadályozhatják,
  b) járművel várakozni csak az erre kijelölt területen szabad.”
 • 35. Ipoly sori lakó 2008. április 24. 13:17
  „Köszönöm a felvilágosítást, de sajnos téves: igenis lakó pihenő környezetben akár mág sakkorhatunk is az úttesten, csak ha arra jön egy autós el kell engedni. Csak az az igazság, hogy olyan sebességgel közlekednek, hogy esélyünk se lenne még elugrani se!!!! És igen lehet tanítani egy gyereket, de ha még csak 1 éves... Valóban van a házunknál járda, mint az önöké előtt, csak nálunk érdekes módon ott is járnak autósok, motorosok. S hacsak nem a Zsitva sorra szertnénk menni (ami kizárt) nem azon az oldalon közlekedünk.
  És ha éppen akarja tudni, pont a tó miatt költöztünk ide (zöldövezet) és nem a Római körútra. Aki ott lakik, az tisztában van a közlekedék nagyságával.
  Ha az a baja hogy féltem az utcánk nyugalmát, akkor kérdem én: maguk Zsitva soriak miért is járatják a szájukat, hogy nagyobb lett a forgalom az utcájukban??? Nekem úgy tűnik, hogy ugyanazt csinálják, mint mi: féltik a nyugalmukat azért van ez az egész....
  S valóban ha belegondolnak nem a mi utcánkat kellett volna kinyittatni, hanem a magukét is lezáratni!!!!! És nem volna min vitázni, mindenki őrizné a maga kis utcáját.”
 • 34. Zsitva sori lakó 2008. április 23. 16:34
  „Kedves "Ipoly sori lakó"! Nem kéne füllenteni! Igenis van a házuk előtt járda, csak a belső oldalon. Amúgy a lakótelepi utcák zömében ez a helyzet (a Zsitva soron is), úgyhogy nem kéne itt a nagy halált eljátszani, van hol közlekedni. A gyereket meg meg kell tanítani közlekedni, arra van a szülő. És senki nem ücsöröghet az úttest közepén, mert az még a lakó-pihenő övezetben sem arra való. Tessék megnézni a KRESz-t! Unalmas már ez a nagy Ipoly sori önsajnálat, látogasson el valamelyik Római körúti lakóhoz, boldogan futna haza csöndes tóparti fészkébe.”
 • 33. Ipoly sori lakó 2008. április 22. 13:01
  „Lehet hogy csak lakást vásároltunk itt, de lakó pihenő környezetnek van minősítva a kitett táblák szerint. Viszont a kedves autósok mégis 50-60 km/órával hajtanak át holott akár ücsöröghetnének a gyerekeink az úttest közepén!!!! S mivel a házunk előtt nincs járda, ezért az autók között kell közlekednünk!!!”
 • 32. torokj 2008. április 18. 14:56
  „Hölgyek, urak, a dolog eldőlt, a hivatal táblázott. Bár szerintem sem alegjobb megoldás, de az eddigieknél már minden jobb a Zsitva soron. Viszont ne hagyjuk ki a történetből a rendőrséget sem, ugyanis az ide jogtalanul behajtó és ráadásul száguldozó autósokat, .motorosokat valakinek csak kontrollálni kéne. Állítom, százezreket lehetne itt egy nap kaszálni - ha érdekelné őket. De nem érdekli. Saját szememmel láttam, amikor a szabálytalanul (úttorkolatban) álló két autó és mellette beszélgető soförjei mellett szó nélkül "sétált" el a rendőrautó, majd index nélkül (!) kikanyarodott... Akkor meg miről beszélek én itt? Operettrendőrség ez. Ki nem bújnának az autóból. Ha meg mi állunk ki, hogy mit keres maga itt egy lakó-pihenő övezetben, kedves traktoros úr a traktorjával, akkor önbíráskodunk...”
 • 31. papu 2008. április 17. 18:53
  „Szerintem nem kéne lezárni egyik utcát sem én is a Zsitva soron lakok és nem tartanám én sem ezt jó ötletnek.A Zsitva soron lakók nem jókedvükben hőbörögnek hanem azért mert az Ipoly soron lakóknak miért volt külön kiváltságuk hogy gondoltak egyet és lezáratják az utcát és ezzel a másik utcára terelődik a forgalom.Mellesleg az Ipoly soriak is erre jártak nap mint nap miközben az ő utcájukba béke és nyugalom honolt.A legjobb megoldás az lenne ha az eredeti állapot kerülne vissza és a két utca megosztaná a forgalmat mert ez így sem lesz jó egyik félnek sem.De ha már lakó pihenő övezet akkor illő volna kedves autóstársainknak betartani a kressz szabályokat nem pedig a fórumokon hülyeségeket írogatni.Mert ugye a járdán sem autózunk csak azért mert ott kisebb a forgalom ugye?”
 • 30. lucretius 2008. április 17. 17:33
  „Bár a Zsitva sor egyirányúsítása megtörtént, az autósok jelentős része mégis figyelmen kívül hagyja az erre vonatkozó kresz-táblát és teljes nyugalommal hajtanak be a Vértói út felől a tiltó jelzés ellenére (a forgalommal szemben). A rendőrséget egyáltalán nem érdekli, hogy mi a helyzet a "megújult" utcában?”
 • 29. nemsemmi 2008. április 16. 21:04
  „MIndenki csak azt az utcát vagy annak részét zárassa le,amelyiket megvásárolta a lakásával együtt!Ha nem szerepel az adásvételi szerződésében a lakás mellett mint utca is x nm,akkor ne is beszéljen róla!”
 • 28. kristaly 2008. április 16. 11:40
  „Zárják le most a Zsitva sort 4 évre - ugyanis 2004 óta van lezárva az Ipoly sor - azután majd megbeszéljünk, mi lesz az optimális megoldás.:-) Ez így korrekt. Nem?”
 • 27. hopihe 2008. április 16. 09:35
  „Lezáratják az utcát,ha utat kell javitani amit ők tönkretettek,újitsa fel az önkormányzat,szép kis közösség.A gaz meg ott virit a hátuk megett.Arra nem szervezkedik senki,hogy szépitsék környezetüket,he he he”
 • 26. md 2008. április 16. 09:28
  „Kérem önök csak lakást vásároltak,nem pedig utcát!!!!!!!”
 • 25. panel lakó 2008. április 16. 09:25
  „Ha lezárják,önös érdekből fizessenek úthasználati dijat,majd meglátjuk ki szeretné,hogy le legyen zárva az utca.Vagy a lakásokat az utcákkal együtt vásárolták meg? Benne van az adásvételi szerződésben?A Széchenyi téren is fizetünk a parkolásért nem?Az,hogy mennyire kényelmes az ő garázsukat nyitni csukni egyéni probléma.máshol is van ilyen.A Tisza lajos krt-t miért nem zárjuk le mert nem tudnak kiállni a házak udvarából autóval?”
 • 24. utca 2008. április 16. 09:15
  „Le kell zárni minden utcát.Kiírni az utca végére ,ki ide belépsz hagy fel minden reménnyel!És mi van a Nagykörúttal??????????okoskákOtt mit zárjanak le.Sirtok ha kell ha nem,ha szirénázik a mentő kerülövel rohan értetek akkor balhé van nem?Régen rossz annak akinek ez az ügy.”
 • 23. nakivagyok 2008. április 16. 07:02
  „Kérdezzük meg a Garam utcaiakat is ők nagyon csendben vannak, lehet hogy ők robbantották ki az egészet és most röhögnek a markukba, hogy mennyi hülye milyen jól össze tud veszni egy ilyen piszlicsáré dolgon amit néhány táblával és sűrűbb rendőri ellenőrzésekkel meg lehetne oldani. Bár ha a mostani tervet fogadják el akkor aki Vértói útról akar a Garam utcába jutni az szívja rendesen a f@szt. Szerintem egyirányítattasuk a Vértói utat. Az a tuti.”
 • 22. SÁGI ANIKÓ 2008. április 16. 05:29
  „A ZSITVA SORIAKNAK MEGKELLENE ÉRTENI MÁR HOGY AZ IPOLY SORNAK AZ ÚTJA 100-SZOR ROSSZABB MINÖSÉGÜ MINT AZ ÖVÉKKÉ MIVEL ÉN RÁ LÁTOK AZSITVÁRA MAXIMUM 20- AUTÓVAL NÖVEKEDETT A FORGALMUK. MINÖSÉGILEG AZ IPOLY SORT FEL KELL JAVITANI A MEGNYITÁSHOZ MIVEL MEG VAN SÜLLYEDVE EZT KELLENE MEGÉRTENI, MERT HA EBBE AZ ÁLLAPOTJÁBAN NYITJÁK FEL MÉG A LAKÁSOK IS KÁRÁT FOGJÁK LÁTNI.nEM TUDOM HOGY AKKOR IS LÁRMÁZNI FOG A ZSITVA SOR????????mIVEL MEG VAN SÜLYEDVE AZ IPOLY SOR IGY a fekvörendörök is. ÉS EZ MÁR NEM A NYUGALOMRÓL SZÓL!!!!!!!!!!!”
 • 21. ifj. Nagy Gábor 2008. április 16. 00:06
  „Nem, ennyi erővel a város _lakóutcáit_ lehetne az egyik oldalukon lezárni, csak ez a 99,x%-uknál nem jelentene változást a forgalomban, mert ott lezárás nélkül se akarnak sokan keresztülhajtani.

  A 0,x%-nál igen, azokat indokolt lehet lezárni.

  Persze tartok tőle, ezt sokan az életbe nem fogják megérteni... Pedig szerintem annyira nem bonyolult...”
 • 20. ukuku 2008. április 15. 23:44
  „Ennyi erővel le is lehetne zárni az egész várost. Egyébként megértem az ott lakókat is. Ha valaki tudja, hogy a Felső Tisza parton melyik barom festette fel az új útburkolati jeleket, akkor üzenem neki, hogy nagyon sok balesetet fog még arra felé okozni.”
 • 19. strangerrr 2008. április 15. 21:43
  „Ez ám a polgári felebaráti mélykeresztény stílus... ami, mint tudjuk maga az ember

  egymásik nagypofájú vörös xarházi;)”
 • 18. ifj. Nagy Gábor 2008. április 15. 21:40
  „A tudást hanggal pótolni nem célszerű, erre már igazán rájöhetnél... :(”
 • 17. Ellenzéki 2008. április 15. 21:12
  „14-15!
  Netán te voltál az egyik aki annak idején nyalnokoztál, hogy lezárják annak az utcának az egyik felét?”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhelyezési per Mehmet Karcsi ügyében - anya nélkül

Szeged - A Szegedi Városi Bíróságon megkezdődött a Mehmet Tüysüz által indított gyermekelhelyezési… Tovább olvasom