Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Egyre több beteg érkezik Szegedről is Kistelekre az egynapos sebészetre

Kistelek - Az egynapos sebészet létrehozásáért és sikeres működtetéséért kapott Csongrád Megyéért díjat Kincses László, a Kisteleki Egészségügyi Központ orvos igazgatója. Tizenkét éve fél év alatt kellett működőképes minikórházat beindítania, az eltelt idő alatt bebizonyosodott, hogy érdemes volt belevágni.
Csongrád Megyéért díjat vehetett át múlt héten Kincses László, a Kisteleki Egészségügyi Központ orvos igazgatója. Az elismerést az egynapos sebészet létrehozásáért kapta – az ugyanis, hogy a kisvárosban ez 2007-ben megvalósulhatott, az ő nevéhez fűződik.

– Húsz évig klinikusként dolgoztam, amikor azonban a kisteleki sebészeti szakrendelés vezetője meghalt, azt gondoltam, megpróbálom a járóbeteg-ellátást, és elvállaltam ezt a feladatot – mesélte. – Aztán egyszer annak a cégnek a képviselője, amely a budaörsi egynapos sebészetet létrehozta, ellátogatott Kistelekre, és felajánlották, hogy itt is megcsinálnák ugyanezt. Az akkori vezetőségnek is megtetszett az ötlet, olyannyira, hogy végül pályázati háttérrel, önkormányzati forrásból valósult meg a beruházás, én pedig végleg befejeztem klinikai pályafutásomat. A szakrendelő padlásterében alakították ki az egynapos sebészet műtőjét és kórtermeit, ahol államilag finanszírozott beavatkozásokat végeznek – magánkórházi körülmények között.
Kincses László a vizsgálóban. A kisteleki egynapos sebészeten modern körülmények között fogadják a betegeket. Fotó: Török János
Kincses László a vizsgálóban. A kisteleki egynapos sebészeten modern körülmények között fogadják a betegeket. Fotó: Török János
Kincses László úgy fogalmazott, mivel a pályázat miatt szoros volt a határidő, fél évük volt beletanulni ebbe a teljesen új egészségügyi modellbe. – Sok tanulópénz kigurult a zsebünkből az elején, de már akkor látszott, hogy kedvelik a betegek ezt az ellátási formát, hiszen reggel jönnek, este pedig haza is mehetnek. A profilunk pedig egyre bővült. Ma már ortopédiai, általános sebészeti, fül-orr-gégészeti, kézsebészeti, traumatológiai, szemészeti, nőgyógyászati és urológiai műtéteket is végzünk. Elsősorban a kistérségbeliek számára, de egyre több betegünk van Szegedről is.

A kisteleki egynapos sebészeten havi 12-13 műtéti nappal számolva évente közel 700 beteg fordul meg – ennyit finanszíroz az egészségbiztosító. – Kapacitásunk lenne még, hiszen jelenleg 60 százalékos a kihasználtságunk. Azt gondolom, ezt ki is lehetne aknázni, ha olyan döntés születne egyszer, hogy amit egynapos sebészetben meg lehet csinálni, azokat a beavatkozásokat csak erre szakosodott intézményekben végezzék. Ezáltal a klinikákat is tehermentesíteni lehetne, és mi is többet dolgozhatnánk. Rövid távon mindenesetre további profilbővítést tervezünk: laparoszkópos sebészettel, például sérvsebészettel szeretnénk szélesíteni a szolgáltatásaink körét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botja helyett párja kísérte el bevásárolni nyertesünket - nem motorral, autóval

Botja helyett párja kísérte el bevásárolni nyertesünket - nem motorral, autóval
Sógornak becézett támbotjával, robogóra pattanva jár bevásárolni Mihály Sándorné. A szegedi Príma… Tovább olvasom