Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Elbocsátják az SZTE-ről a nyugdíjasokat

Szeged - Vasszigor jellemzi a szegedi egyetem idei költségvetését – amiből a szaktárca nemrégiben 290 millió forintot zárolt. A rektor szerint ennek a pénznek egy részét még visszakaphatják, de nyugdíjaskorú és szerződéses munkatársaiktól biztosan meg kell válniuk.
– Komoly kihívással néz szembe idén a Szegedi Tudományegyetem, de a szenátus hétfőn szinte egyhangúlag fogadta el a rendkívül szigorú költségvetést, ami a világgazdasági helyzet ellenére is stabil és kiszámítható – mondta Szabó Gábor rektor, akit annak kapcsán kérdeztünk, hogy az oktatási tárca a válság miatt közel 290 millió forintot zárolt a szegedi egyetem idei büdzséjéből.

Az SZTE-nek idén a tavalyihoz képest eleve 250 millió forinttal kevesebbet szánt az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) – ezt a mínuszt növeli a zárolt 290 millió. A rektor szerint azonban az elmúlt években is előfordult, hogy zároltak pénzeket – igaz, ennyit még sosem –, ezeket azonban pótelőirányzatként eddig „visszacsöpögtették". Erre Szabó Gábor most is lát esélyt, bár szerinte csak a pénz egy részét kaphatják így vissza. A bizonytalanság miatt nem osztott szét minden pénzt az egyetem, a karok január óta csak költségvetésük 75 százalékából gazdálkodhatnak. Ebből igyekeznek olyan tartalékokat képezni, amelyek segíthetik a nehéz időszak átvészelését.

– Ragaszkodom hozzá, hogy az egyetem munkahelymegtartó képessége stabil legyen, az viszont biztos, hogy élni fogunk a természetes nyugdíjazási lehetőségekkel – felelte a rektor az egyetemi elbocsátásokkal kapcsolatos híresztelésekre. Mint mondta, mostantól nincs lehetőség a nyugdíjas egyetemi alkalmazottak „visszafoglalkoztatására", és a szerződéses munkatársaktól – hacsak nincs rájuk égető szükség – szintén meg kell válniuk. A kemény döntések miatt belátást és szolidaritást kér az érintettektől.

Április közepéig uniós pályázatot ír ki a kormány eszközbeszerzésre: amit ezen nyerhet az egyetem, ellensúlyozhatja a zárolás miatt kieső pénzt.

Fejlesztések

A héten kiírják a közbeszerzést a hétmilliárdos épületfelújítási pályázat kivitelezésére, az építkezés – amelynek részeként a Dugonics téri központi épület is megszépül – 90 napon belül elindul. Új, korszerű oktatási és betegellátó épületet kap a fogorvos-tudományi kar, az öthalmi diáklakások felújítása pedig két héten belül elkezdődik.

Olvasóink írták

 • 5. szunyi 2009. március 28. 17:13
  „Ja és még Széchényi ösztöndíjas is volt”
 • 4. szunyi 2009. március 28. 16:50
  „Konkrétan a minimálbér nyolcszorosa, 200-nál kevesebb + volt olyan egyetemi tanár, akadémikus, tanszékvezető, aki ráadásul még nyúgdíjas is volt + vannak olyanok akiknek a munkája értékelhetetlen, mert nemzetközi szinten még egy rohadt publikációt se voltak képesek kinyögni magukból (és nem magyar irodalom, hanem biológia-agrár vonalon).
  Az akadémikusságot fel kell számolni.
  Saját maguk választják ki az utodokat, nem pedig az adott témába megfelelő jártasságal biró (Ph.D.-ok).
  Kontraszelektív az egész.
  Az akadémiai kutatórendszert, intézményhálózatot viszont meg kell tartani.”
 • 3. ojack 2009. március 27. 17:40
  „Az MTA-nál 70-80 éves akadémikusokat azért fizetnek-300-500 eft havi munkabérért,hogy semmit sem csinálnak már évek óta.Ez konkrétum!!!!!!!!!!És hány ilyen nyugdijas akadémikus van országszerte akik a semmiért a jó havi nyugdijuk mellett pofátlanul felveszik a magas apanázst.Azok az aktiv tudományos munkatársak bérezése renben,de ebből van a kevesebb.
  De. bemebandukol az MTA székházában ott ül egy pár órát s utána megy haza,mint aki kidolgozta magát.Felül kellene soronkivűl vizsgálni,hogy országos viszonylatban hány ilyen bujtatott munkakör van,hogy a semmiért vesznek fel évente 8-10 millió forintokat.”
 • 2. Mathiasking 2009. március 27. 17:38
  „Szerintem történelem és földrajz tanárra aztán nagy szükség van az országban! Hajrá! Oktassunk még többet!”
 • 1. Gazficko 2009. március 27. 16:45
  „Gondolhatjátok nem kellemes az hogy már március eleje óta április 10-ig( ha addig be sikerül fejezni) felújítást csinálnak a Bölcsészkar épületében.

  Megjegyzem,hogy már 2007. decemberétől meg a folyamatos fúrás-faragás”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tompos Kátya: származása orosz, meséje cigány

Szeged - Csehovot eredetiben olvassa, és imádja a borscsot az orosz származású színésznő, Tompos… Tovább olvasom