Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Életveszélyben a koraszülöttmentés Szegeden

Szeged - Másfél évtizedes, többször javított inkubátorral kénytelen menteni a régió koraszülötteit a szegedi speciális szolgálat, mert új eszközre nincs pénzük. A szakember szerint ez jelentős kockázat: ha leáll az országúton az inkubátor, a kicsi élete véget érhet. Lapjaink kiadója 1,3 millió forintot adományozott a szolgálatnak, de további felajánlásokra is szükség lenne.
A teljes dél-alföldi régióban – azaz Csongrád, Békés, Bács-Kiskun megyében és Jász-Nagykun-Szolnok déli részében – a szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány látja el az életveszélyben lévő újszölöttek, koraszülöttek mentését. A babákat a régió legjobban felszerelt, és legmagasabb szintű ellátást nyújtó egészségügyi intézményébe, a szegedi gyermekklinikára szállítják. Mivel az élet első óráiban a mentés elmaradása a baba életkilátásait illetve testi-szellemi épségét is döntően meghatározza, nagyon fontos: a mentés megfelelő minőségű eszközökkel történjen.

Balogh László a kiöregedett inkubátorral. Fotó: Karnok Csaba

A feladatot mindössze egyetlen, speciálisan felszerelt rohamkocsival kénytelenek ellátni – az elsőt még a szolgálat tizenöt évvel ezelőtti megalakulásakor, egy pályázaton nyert húszmillió forintból tudták megvásárolni. Az utóbbi években a rohamkocsit és néhány műszert sikerült ugyan megújítani, de az életmentő felszerelések egy része a másfél évtized alatt elhasználódott. Pótlásukra viszont nincs elegendő pénz.

Presztizs-pénzből monitor

Mint Pintér professzor elmondta, a Lapcom Kft. által szervezett Presztizs-gála bevételéből a szintén elhasználódott légzés-, szívműködés- és testhőmérséklet-figyelő monitort szeretnék lecserélni. Emellett új gyógyszer- és folyadékadagoló infúziós pumpát vásárolnának, és ha maradna az 1,3 millió forintból, azt hozzátennék az inkubátorra összespórolt pénzhez.

Noha a mentés a törvény szerint államilag garantált feladat, a szolgálat éves működési költségének csupán 70 százalékát biztosítja a szaktárcától kapott összeg. A többit civil szervezetektől és magánszemélyek felajánlásaiból próbálják összeszedni – tudtuk meg Pintér Sándortól, az alapítvány kuratóriumi elnökétől. A szegedi gyermekklinika emeritus professzora elmondta: a szolgálat rohamkocsija gyakorlatilag egy mozgó újszülött intenzív osztály, amit évente 1250-1300 újszülött mentésénél vesznek igénybe, Gyulától Bajáig. Az életmentő ellátás egyik legfontosabb eszköze az inkubátor – amit azonban még az első rohamkocsival együtt vásároltak, és már többször javítottak.

– Jobb helyeken, ahol több a pénz, ötévente lecserélik az inkubátorokat a hibalehetőség elkerülése végett. Nekünk viszont nincs másik, „pót" inkubátorunk, a tizenöt éves eszközt használjuk, ami jelentős rizikó. Ha netán az az országút közepén leáll, veszélybe kerülhet a kicsi élete – hangsúlyozta a professzor.

Új inkubátorra évek óta gyűjt már a szolgálat, a működési költségek azonban felemésztik forrásaikat. A nyolcmilliós készülék árából jelenleg még több mint ötmillió forint hiányzik. Bár a kiadónk, a Lapcom Kft. által szervezett idei Presztízs-gála bevételét, több mint 1,3 millió forintot a szolgálatnak adományoztuk, az inkubátorhoz szükség lenne a további segítségre a rászoruló csöppségek életének megóvása érdekében. Az alapítvány ezért örömmel venné a felajánlásokat a 11735067-20036634 OTP-s számlaszámra.

Olvasóink írták

 • 8. czegus 2007. november 23. 14:41
  „De igen ön azt írta, sőt azon is lovagol. Abban egyetértek, ne dolgozzon nyugdíj mellett egyse. ossza azt be amit elért. De lehet, hogy ebben az esetben is a fiatalnak adja tovább a plusz keresetét. Azt kell csinálni mint az osztrákoknál, ha dolgozik a nyugdíjas addig az ideig nem jár neki nyugdíj. Szép napot!”
 • 7. mz/x 2007. november 23. 11:42
  „Remélem én is leszek "öreg" bár most sem vagyok gyerek!
  Nem azt írtam, hogy a nyugdíjasok a hibásak! Azok a hibásak akik kampánynak használják az életüket javító vagy vélt javító intézkedéseket, és más fontos területet elhanyagolnak ez miatt!
  Valós probléma viszont, hogy családosok nem kapnak munkát, mert rengeteg nyugdíjas dolgozik nyugdíj mellett!
  Tehát nem a rászoruló idősektől sajnálom amit kapnak(de van akitől IGEN), hanem a gyerekek, gyerekes családok semmibe vételén vagyok felháborodva!
  Ha ebben az országban jár a 13. nyugdíj mindenkinek összegtől függetlenül, akkor miért nem jár mindenkinek pl. mentőhelikopterlefedettség?”
 • 6. czegus 2007. november 23. 11:15
  „mz/x van igazság abban amit ír, tényleg sokan vannak, de az is igazság, hogy a középkorúak nagy részét még mindig a nyugdijasok segítik ki. Nagyon sok fiatal fekszik sajna a korházakban. Inkább úgy kellene nézni a dolgot, hogy mind a két terület legyen jó hangulatú és nem kell mutogatni a másikra. Szégyen az inkubátor, az anyatej, a kórház téma, de nem az öregek miatt nincs megoldva. A másik dolog fiatal barátom gyorsan szállnak az évek, hamar öreg leszel és az örökös acsarkodás előbb-utóbb, de inkább előbb megbetegít. És kezdődik minden előről.”
 • 5. mz/x 2007. november 23. 11:03
  „A legnagyobb szavazóbázist az országban a nyugdíjasok képviselik! Ezért kormányunk az ő kegyeiket keresi, és lesz finomabb több kaja a kórházakban, és olcsóbb pár gyógyszer! Ám az ami nem érinti közvetlenül az idősebbeket és nem javítja a hangulatukat az nem fontos kis országunkban! Gyermekmentő? Anyatejáremelés? 13. havi gyes? Családipótlék emelés? Munkahelyteremtés? Ezek nem fontosak????????”
 • 4. czegus 2007. november 23. 11:01
  „Horváth Ágnes hozzáállásáról csak annyit, Ausztriába megy majd szűlni. A kórház felújításról: tapasztalat, a 3.emelet belosztályon tarthatatlan állapotok uralkodnak, a lift előterében egy kis szuterénben végzik az EKG szív vizsgálatot járó és fekvő betegeknek, 9-10 óra felé már tömegnyomor van, de levegő nincs.azaz van de büdös. Az orvosok le-föl szaladgálnak, mindjárt-mindjárt, egy pillanat, nyugalom azonnal jövök, és nem jön mert vizitel, utána megbeszél, leír, kitölt, lemegy a földszintre, fel a negyedikre az orvosi szoba ajtaja bezár, lehet holnap visszajönni az eredményért.Miért kell a fekvő osztályon egy járóbeteg vizsgálat. A WC, fürdő koszos és hiányos. Cigifüstös. Jónapot.”
 • 3. S.Grandpierre Cecília 2007. november 23. 10:41
  „Döbbenet! Mi az, hogy nincs pénz ilyesmire?
  De van viszont, arra, hogy a képviselők fizetését háromszorozása emeljék, a tiszviselőknek Karácsonyi ajándékokat osztogassanak, tüzijátékokra, vigadalmakra, csak arra nincs, amire legnagyobb szükség lenne. Mi történik ebben az országban? Meddig megy mégy ez a szekér, amelyet olyanok akarnak vezetni, akik erre nem alkalmasak.
  Arra nem gondolnak, hogy jó-e milliárdosnak lenni egy olyan hazában, ahol sok a szegény, kéregető ember.
  Az alapítványok koldulják ki azt is, hogy több gyermek élete ne legyen ilyen veszélyben?”
 • 2. h.sz 2007. november 23. 10:13
  „Ha "Dr." Horváth Ágnes "egészségügyi" miniszternek fontos lenne a kérdés, akkor már lenne másik inkubátor. Sőt több koraszülött mentő is az országban. De ez nem lényeg - lényeg az otthonszülés. Csak azt nem tudom, ha véletlen bajban lenne egy kisbaba mondjuk Gyulán és egy Baján hogyan szakadna ketté az az egyszem koraszülött mentőautó.
  Ágika talán ezen kellene gondolkodni, nem az étkezést korszerűsíteni.”
 • 1. bespin 2007. november 23. 09:03
  „Kedves polgármester úr!
  Erre is kellet volna áldozni abból büdzséből , amit a kórházfelújításra költött a város, részben feleslegesen.
  Jön majd itt mindenki, hogy EU.-s lové volt, meg támogatás ,meg stb. és csak a kórházra lehetett költeni.....
  A felújítás sikerdíjait erre kellet volna felajánlani, nem zsebre tenni!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízéves középiskola Pusztamérgesen

Pusztamérges - Fennállásának 10. évfordulóját ünnepli szombaton a Pusztamérgesi Középiskola, Szakképző Iskola és Kollégium, az ásotthalmi Bedő Albert Középiskola, Erdészeti Szakiskola és Kollégium tagintézménye. Tovább olvasom