Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Elkezdődött Szegeden is a fenyővásár

Szeged - Szeged több pontján már napok óta várnak a vevőkre a kivágott és a töves fenyők: szinte nincs olyan áruházi parkoló, ahol ne árulnák őket. A Mars téri piac parkolójában mától lehet karácsonyfát vásárolni.
– Ezek még csak „mutogatós" napok, a vásár első hetében nem nagyon vesznek az emberek fenyőt, inkább többfelé körülnéznek és érdeklődnek – osztotta meg tapasztalatait Bera István a Szabadkai úti Lidl Áruház parkolójában. Családjával három helyszínen árulja a Zala megyéből származó fákat karácsonyig. A tervek szerint nagyjából kétezer fenyőt értékesítenek összesen.

– Tavaly úgy láttam, hogy még azok is inkább az élő fenyőt keresik, akiknek van otthon műanyag karácsonyfájuk. Más az, amikor jó illattal tölti be a helyiséget a fa, ez is hozzájárul az ünnepi hangulathoz – mondta el a kereskedő. Az ágak elágazásait számolva állapítja meg a fenyők korát: a kisebb ezüst- és lucfenyők körülbelül 3–4 évesek, a nordmannokat viszont nagyobbra növesztik.

A legtöbben még csak nézelődnek – miközben az árusok már csomagolják a portékát. Fotó: Karnok Csaba
A legtöbben még csak nézelődnek – miközben az árusok már csomagolják a portékát.
Fotó: Karnok Csaba

A Rókusi körúti Tesco Áruháznál tegnap óriási mennyiségű karácsonyfa látványa fogadott. Éppen árazták őket, hogy ma zavartalanul indulhasson a fenyővásár. Akadt néhány érdeklődő is, de beszélgetésünk ideje alatt egyetlen fát sem vittek el. – Somogy és Zala megyéből hoztuk a fenyőket, gyökereset nem árulunk. Van nordmann, ezüst, luc és szerb luc – mutatta be a kínálatot Panker Csaba, aki 16 éve árulja a fenyőfákat. A Napfény Parkban két helyen, a szegedi Coránál és a makói Tescónál lévő fenyővásár tartozik még az ő irányítása alá. Azt mondta, a két méter körüli fákat keresik legtöbben. Az ár megállapításánál viszont nem a magasság, hanem a forma számít.

– Aki szépet szeretne kapni, annak érdemes már az első napokban eljönnie vásárolni, amíg nagy a választék. Karácsonyig nem jön újabb szállítmány. Az ünnep előtti rohanásban is ugyanezeket a fenyőket fogjuk árulni. Otthon, az erkélyen is ugyanúgy kibírják a hátralévő heteket, mint nálunk – érvelt Panker Csaba, akinek az utóbbi időben sok romániai kuncsaftja volt. Ez nem véletlen, mert elmondása szerint nálunk feleannyiba kerül a fenyő, mint keleti szomszédjainknál.

A Mars téri piac parkolójában tegnap délelőtt a kerítéseket rendezgették, leendő karácsonyfából még nem sokat lehetett látni. Az egyik ott dolgozó éppen ponyvával takarta le a fákat. Kérdésünkre elmondta, hogy a Mars téren ma kezdődik a fenyővásár.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Wapper 2011. december 12. 22:26
  „Aki a kivágott fenyőkön keseregnek: azokat a fenyőket épp ezért termesztik. Ergo, ha te "környezetvédelemből" nem veszed őket, akkor azzal csak azt éred el, hogy jövőre már el sem ültetik. Nem pedig azt, hogy hogy bármiféle fenyőerdők megmaradjanak. Az külön ironikus, hogy ellenben ilyen cselekedettel a műanyagipart fellendítitek, míg a növénytermesztők tönkremennek. Ráadásul akkor azalatt a pár év alatt amíg a kertben nőne a növény se fog oxigént termelni. Álszentek vagytok.”
 • 20. kiokushyn 2011. december 11. 18:09
  „Szétnéztem több helyen, s mondhatom, hogy a tavalyinál is drágábbak a fák. Vevőt viszont alig láttam.
  Sajnos a műfenyők meg nagyon csúnyák.Ami már szépnek számíthat, az 40000Ft körül mozog.-ilyet csak egy helyen láttam.”
 • 19. vári 2011. december 11. 15:07
  „maz (15.)

  Többször is próbálkoztunk tövessel, de sosem maradt meg.
  Való igaz, a műfenyő nem egészen olyan, például nincs illata - de ettől még úgy gondolom, nem ezen múlik az ünnepi hangulat.”
 • 18. vári 2011. december 11. 15:06
  „maz

  Nagyszüleim (amíg még élt mindkettő, illetve azóta nagyanyám) amióta csak az eszemet tudom, a karácsonyi díszítés fogalmát néhány fenyőággal és dísszel merítették ki, most akkor náluk nem volt karácsony?
  Megjegyzem, a karácsonyfaállítás szokása Magyarországon csak a XIX. században jelent meg, addig nem volt valódi a karácsony?

  Ugyan már. Miért is azon a szerencsétlen fenyőn múlik a szeretet (és Jézus születésének) ünnepe?”
 • 17. vári 2011. december 11. 15:00
  „Zoan

  Ez igaz, csak én ezt nem közvetlen haszonnak tartom.
  Kereslet-kínálat; azért élnek emberek belőle, mert igény van a karácsonyi fenyőre.

  A többség nem használja fel a leveleit vesztett fenyőt - vannak olyanok, akik beszámítják a tüzelőbe, az rendben van - hanem kidobják 1-2 nap után. Én ezt nem csak fizikai, hanem metafizikai szinten is értelmetlen pazarlásnak tartom.”
 • 16. Mike3 2011. december 11. 13:05
  „juhú! a sok burnyák megint eljátszhatja az évi egyszeri hatalmas szeretetet egy csendben haldokló fényő társaságában!
  a Karácsony eleve egy koppincs ünnep. már a jelenlegi jelentése előtt is ünnepnek számított, csak lecsapott rá az egyház. továbbá a májusfához hasonlóan, a télen állított (szükségszerűen fenyő-) fa is a termékenység ünneplését jelentette, fallikus szimbólumnként.
  boldog karácsonyt”
 • 15. maz 2011. december 10. 23:05
  „14. sigsig 2011.12.10. 22:07
  Vegyél töveset vagy bérelj a füvészkertöl
  nem kell kipusztítani
  de egy tulméretezet zöld wc kefe feldiszitve .....”
 • 14. sigsig 2011. december 10. 22:07
  „13.
  Az eredeti meg a bolygó kipusztítása...”
 • 13. maz 2011. december 10. 21:36
  „A műfenyő a karácsony megcsúfolása”
 • 12. santaclaus29 2011. december 10. 19:41
  „a lényeg-hogy ma délután a cora fulllllllon volt....és a sok magyar síró emberke degeszre tömött kosarakkal távozott....szóval???????éljen karácsony....mint a legfőbb kereskedelmi ünnep.......”
 • 11. Zoan 2011. december 10. 18:39
  „7. vári 2011.12.10. 13:21
  A fenyőfáknak is van haszna. Sok embernek a megélhetést jelenti, ugyan úgy, mint annak, aki krumplit, zöldséget termeszt.”
 • 10. bubuk 2011. december 10. 17:45
  „Maradok a termesztett fenyőnél. Nem kell a vacak porfogó műszutyok. Sőt, kandalló is van, én nem dobom ki a kukásoknak, ha letelt az ideje.”
 • 9. morci 2011. december 10. 17:11
  „Idén is marad a Műfenyő,illatnak meg egy csokor luc fenyő ág...csak ajánlani tudom!!olcsó,gazdaságos..”
 • 8. oklahoma 2011. december 10. 15:43
  „Kár kivágni a több ezer fenyőt, erdőként sokkal hasznosabbak lennének! Vegyen mindenki műfenyőt, azt csak egyszer kell beszerezni!”
 • 7. vári 2011. december 10. 13:21
  „bubuk

  A krumplinak van haszna: megeszed. A karácsonyfának nevelt fenyőnek nincs. Igazi hiábavalóság...”
 • 6. Muszaj 2011. december 10. 12:59
  „Árulnak fenyőfát az Aldinál is.”
 • 5. bubuk 2011. december 10. 11:28
  „Ugyanúgy termelik ezeket a fákat, mint a krumplit vagy a káposztát. Azokat sem sajnálom, ha eljön az idejük...”
 • 4. amurvadász 2011. december 10. 11:07
  „Sajátkezúleg is nagyon szép asztali diszeket lehet késziteni,és nem egy egész fát pusztitok el a karácsony szent oltárán.”
 • 3. zoltanszabo 2011. december 10. 10:26
  „Mindenről írtak --csak éppen az árakról nem !!! ami ugye nem elhanyagolható !!!”
 • 2. benq 2011. december 10. 09:49
  „fától függetlenül legyen mindenkinek békés boldog karácsonya.....”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tuti nem bukik le a trafinál! Lézerérzékelő és ülésfűtés nyerhető ma az Ajándékosztásban!

Ha december, akkor karácsonyi ajándékosztás a delmagyar.hu-n. Idén sincs ez másképp. Jöjjön, játsszon, nyerjen minden nap! Tovább olvasom