Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Elúszott Románia, jól jön a magyar segítség

Gyűlnek a segélyek Romániában. A korábban a Bánátban használt víztisztító berendezést most Bákó megyébe szállították a magyar segítők. A romániai sajtó munkatársai fölvetik: az adományok célba jutásában kételkednek az emberek.
Hordalékkal borított utcarészlet Ágas faluban. Fotó: MTI Telefotó
Viszonozta Szeged, amit 1879-ben a Bánáttól kapott – mondta tegnap Adrian Orza temesvári alpolgármester. Szeged lakóit a nagy víz idején ugyanis vonaton Temes megyébe menekítették, ahol a laktanyákban, kórházakban, közintézményekben fogadták be őket. A nemrégiben bekövetkezett bánsági árvíz alkalmával Szeged és Magyarország – úgymond – viszonozta a segítséget – hangzott el egy temesvári sajtóbeszélgetésen tegnap. Az alpolgármester elítélte azokat, akik bírálták a magyar segítség elfogadását. Szerinte az eurorégiós együttműködést az ilyen konkrét közös programok teszik élővé – bár ne lenne szükség közös katasztrófaelhárításra a jövőben.

A romániai árvizek után most ocsúdik az ország, ismét nagyon kell a segítség. Ady András a Romániai Magyar Szó munkatársa úgy fogalmazott, hogy az ország talán csak Noé idején látott ennyi vizet.

Riporterük a Gyimesek völgyéről azt írta: holdbéli tájon járt. A mellette álló ember hangját alig lehetett hallani a Tatros partján, olyan robajjal zúdult a víz. A haragos patak ugyan visszahúzódott medrébe, de még most is percenként görget magával méretes farönköket.

Gyimesközéplokon is hidakat mosott el a víz, és a falu ivóvízellátást tönkretette. A vonatok nem tudtak közlekedni ezen a szakaszon, a patakba három ló is belefulladt, de emberéletben kár nem esett – számolt be Daczó Dénes újságíró.

– Érthetetlen, hogy a nemrégi bánsági árvíz nem figyelmeztette a politikai hatalmat arra, hogy a természet legyőzhetetlen – véli Kilin Sándor. A Nyugati Jelen című lap újságírója szerint a gyűjtési akciók kapcsán a segítőkész polgárban fölmerül a gyanú, hogy e pénzek egy része sem oda kerül, ahol a helye lenne, hiszen a minapi bánsági gyűjtéseknek is vannak homályos pontjai.

A súlyosan érintett Vrancea megyei Vadul Rosca településen már dolgoznak a magyar segítők. Itt a járványveszély okozza most a legnagyobb gondot. A Temes megyei Óteleken korábban, a bánsági árvíz után használt víztisztító berendezést most a keleti országrészbe, Bákó megyébe szállították. Románia hazánkkal szomszédos, nyugati területein az aradi vízgazdálkodási vállalat közlése szerint apad a Maros és a Körösök, mától azonban több helyen újabb esőzésre kell számítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feketén bontott roncsok

Harmincezer roncsautó tűnt el nyomtalanul az idén hazánkban – állítja Dobó József. A szegedi… Tovább olvasom