Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Falun is van munka

Falun is van munka
Önerőből alakultak, és a mai napig működnek a tiszaszigeti szociális szövetkezetek. A négy cég összesen 28 helybeli családnak nyújt biztos megélhetést.
– Két éve dolgozom itt, helyben, korábban az építőiparban tevékenykedtem, ám amellett nem tudtam otthon segíteni a kislányom ellátásában, így jól jött ez a lehetőség – mesélte Szűcs Tamás, aki az egyik tiszaszigeti szociális szövetkezetnél dolgozik már két éve. A Vega-Boxes Csomagoló és Szolgáltató Szociális Szövetkezet üvegházi és kertészeti ágazatban tevékenykedik, Tamás testvérével együtt paprikát válogat itt. A cég több üvegházban termel fehérpaprikát.
 
Szűcs Tamás két éve van a szociális szövetkezetnél, paprikát válogat. Gyermeke miatt fontos számára, hogy lakóhelyén, Tiszaszigeten dolgozhat. Fotó: Karnok Csaba

Pár éve egy pályázatnak köszönhetően speciális válogatóberendezést szereztek be, munkát teremtve ezzel a településen. A szociális szövetkezetek a hátrányos helyzetűek, különösen a közfoglalkoztatásból élők és tartós álláskeresők visszatérését segítik a munkaerőpiacra.

– Négy szociális szövetkezetet alapítottunk bő két éve, ezek tagja az önkormányzat is. Alulról jövő kezdeményezések voltak ezek, mi pedig támogattuk, hiszen 28 tiszaszigeti családnak nyújtanak biztos megélhetést – magyarázta Ferenczi Ferenc polgármester.

Az Ószentiván Turisztikai Szociális Szövetkezet közösségi szálláshelyet működtet, épületeket takarít és a közétkeztetésben dolgozik. Ettől a tanévtől vette át az iskolai és óvodai étkeztetést, és időseknek is főz. Ladóné Egyed Ildikó korábban is konyhán dolgozott. Két iskolás gyermeke van, így fontos volt neki a munkakeresésnél, hogy ne kelljen sokat utaznia.
 
Galéria kép

– Egy éve dolgozom itt, nagyon örültem a lehetőségnek. Ráadásul a munka mellett szakmát is tanulhatok, szakács leszek – mondta Ildikó, miközben szorgosan járt a keze, az aznapi menüt készítette. Ildikó és Tamás is megerősítette, helyi viszonylatban jól keresnek, és nem kell messzire utazniuk azért, hogy dolgozhassanak.

A másik két szövetkezet telephelye ugyan nem a településen van, ám ezek is nagyrészt szigetieket alkalmaznak. Gárgyán Antal munkanélküli volt, most az építőiparban tevékenykedő szociális szövetkezet munkavállalója. Mindennap jönnek érte, és viszik az adott építkezésre. A negyedik cég paprikafeldolgozással foglalkozik, hét embernek biztosít munkalehetőséget.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtöktől ismét lehet mozizni a Belvárosiban

Beszámoltunk róla, hogy február elején megkezdték a Belvárosi mozi felújítását. Eredetileg úgy tervezték, hogy a Csőke József terem ezalatt is fogadja a filmek szerelmeseit. Tovább olvasom