Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Főleg gyermekek influenzásak Csongrád megyében

A legtöbb influenzás beteg gyermek és fiatal felnőtt Csongrád és Bács-Kiskun megyében. A tavalyi év utolsó és az ünnepek utáni első héten a korábbi adatokhoz képest ugrásszerűen megnőtt az influenzás betegek száma.
A legtöbb influenzás beteg gyermek és fiatal felnőtt Csongrád és Bács-Kiskun megyében. A tavalyi év utolsó és az ünnepek utáni első héten a korábbi adatokhoz képest ugrásszerűen megnőtt az influenzás betegek száma az ország középső és déli részén, legtöbbjük még nincs 24 éves.

Az influenzafigyelő szolgálat eredményeiből kitűnik, hogy a 15-24 évesek között fordul elő a legtöbb megbetegedés, őket a gyerekek követik, tehát egyelőre nem az idősebbek a veszélyeztetettebbek - mondta a Független Hírügynökségnek Dr. Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézetének járványügyi osztályvezetője.

A járványügyi szakember szerint az idősebb korosztály többsége, különösen a veszélyeztetett csoportba tartozók már beoltatták magukat a vakcinával, a vírus ezért most elsősorban a fiatalok között terjed.

A Dél-alföldön még nincs sehol influenza járvány, bár a szakemberek szerint az ünnepek utáni munka- és iskolakezdések miatt akár már a következő héten kialakulhat járványos méretű megbetegedés Csongrád és Bács-Kiskun megyében.

A védőoltást még most is érdemes beadatni, mert egy-másfél hét alatt kialakul a védettség. A két megyében a háziorvosok többségénél még van az ingyenes fédőoltásokból is, de nincs hiány a patikákban receptre kapható vakcinákból sem.

A legfrissebb adatok szerint már mind a 19 megyében megjelent az influenza. Az év utolsó hetében a három munkanap alatt körülbelül 7500-an mentek orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel. Legtöbben az ország középső részén, Pest megyében és Budapesten - mondta el a Független Hírügynökségnek Szolnoki István, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezető-helyettese. Hozzátette: még nincs járvány, de hamarosan megjelenhet. Országos járványról akkor beszélhetünk, ha egy hét alatt legalább 20 ezer influenzás megy orvoshoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszperces forgalmi dugó a belvárosi iskolák körül

Szeged - A szegedi iskolák többségében csütörtökön tartották a téli szünet utáni első tanítási napot. A Boldogasszony sugárúti iskolák körül most is közlekedési dugók alakultak ki. Tovább olvasom