Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Futószalagon viszik az embercsempészeket a bíróság elé

Csongrád megye - Szinte naponta állít embercsempészeket a bíróság elé az ügyészség, jellemzően gyorsított eljárásban – alig győzik.
– A Szegedi Járási Ügyészségen idén eddig annyi embercsempészés miatt indult eljárás, mint tavaly egész évben. A ügyszámot pontosan megmondani sem lehet, mert naponta változik. Az emelkedés jelentős pluszterhet ró az ügyészégre, mert a gyorsított eljárások jellegéből adódóan vagy az őrizetbe vétel 72 óráján belül, vagy a gyanúsítotti kihallgatástól számított egy hónapon belül kell megtörténnie a bíróság elé állításnak – mondta Szanka Ferenc.

A csoportvezető ügyész-szóvivő megjegyezte: az embercsempészek ügyeivel kapcsolatban külön csoportot alakítottak a járási ügyészségen.

Hello! A képen látható menekültek csoportja embercsempész nélkül is eltalált Szegedre, a tiszai ártéren keresztül. Fotó: Schmidt Andrea
Hello! A képen látható menekültek csoportja embercsempész nélkül is eltalált Szegedre, a tiszai ártéren keresztül.
Fotó: Schmidt Andrea

622 illegális bevándorlóval – köztük 56 gyermekkel - szemben intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén július 3-án. A legnagyobb számú csoportot Ásotthalom külterületén 7 óra 45 perckor fogták el. Ott 50 afgán, 14 pakisztáni, 6 ghánai, 6 nigériai, 3 iráni, 3 szíriai, egy indiai és egy mali állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt.
 A főként külföldi elkövetők miatt a fordítással és tolmácsolással járó pluszköltségek is megemelkedtek. Ebből adódóan már nem tud mindenkit gyorsított eljárásban az ügyészség bíróság elé állítani: ahol az ügy bonyolultabb, esetleg további elkövetők vagy bűnszervezet gyanúja merül fel, az ügy a rendes eljárásban zajlik tovább. Az ügyészség a jellemzően külföldi embercsempészekkel szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza az országból való kiutasítás mellett. A bíróság elé állított embercsempészek többsége előzetes letartóztatásban várja a bíróság döntését – közölte Szanka Ferenc.

A Szegedi Törvényszék sajtóosztálya arról tájékoztatott, hogy április 1-je és június 30-a között 17 gyorsított bírósági eljárás volt embercsempészés miatt a Szegedi Járásbíróságon, amely 20 embercsempészt érintett. A bírók a hamarosan kezdődő ítélkezési szünet alatt ügyeleti rendszerben dolgoznak tovább: a szünet nem érinti az embercsempészek nyomozási bírák elé állítását.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem készült el a szabadtérire a Kis Virág

- Már nem merek dátumot mondani, mert mindenki számon kéri rajtam - mondta Gyuris László mestercukrász. Tovább olvasom