Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Gyurcsány Ferenc: A parlament érdemi többsége reformpárti

Szeged - Soha nem vette komolyan fontolóra, hogy lemondjon, és biztos benne, hogy meglesz a parlamenti többség a reformok mellett. Gyurcsány Ferenc lapunknak Szegeden, a válságkezelő konferencia után adott interjút. Obama, közalkalmazottak, romák – többek között erről beszélgettünk a miniszterelnökkel.
– Ukrajnával együtt elrettentő példa vagyunk az amerikai elnök szerint. Mit gondol erről?
– Szerintem Barack Obama nagyjából ugyanazt mondja, mint amit én is gondolok: egy ilyen helyzetben egyetlen parancs van, az együttműködés parancsa.

– Nem álságos, hogy tőlünk félnek? Hiszen Amerikából indult a válság.
– A beszédből nem szabad ilyen következtetést levonni, ennek nincs különösebb jelentősége.

– Mit tesz, ha a reformokat nem szavazza meg a parlament?
– A parlament érdemi többsége reformpárti. A Fidesz utálja a reformokat; a liberálisok, az MDF, a szocialista párt a reformok fő irányában egyetért, részletkérdésekben sok egyeztetnivaló van. Egészen biztos vagyok benne, hogy meglesz a többség. Akkor lenne bajban a kormány, ha a Fidesz nálunk bátrabb reformpolitikát képviselne. Akkor nem lenne könnyű megmagyarázni, hogy miért nem a Fidesz kormányoz ebben a helyzetben. Csakhogy a Fidesznek nincs programja, és ellenez minden változást.

– A közszférában dolgozókkal szemben miért nem bátrabb a reformjavaslat? A 13. havi fizetésüket ugyan elvették, de fizetéskiegészítést kapnak.
– A közalkalmazottak reáljövedelme idén csökkent...

– Ezt a magánszférában dolgozók közül is sokan elmondhatják.
– Ők sem boldogok tőle. Bátornak kell lenni, de vaknak nem. A közalkalmazottak, köztisztviselők idén nagyon sok terhet viselnek. Az elmúlt időszak megtanított bennünket arra: nem elegendő, hogy én kemény és reformpárti vagyok, emellett az országnak is érteni és támogatni kell, különben a végén egyedül maradunk a reformszándékunkkal.

– Komolyan fontolóra vette valaha, hogy lemond?
– Nem, soha. A minap az Evening Standardot olvastam. Tudja, miket kap Gordon Brown?

– Tehát lepereg?
– Ez túlzás. Tudomásul veszem mint kikerülhetetlen körülményt. Nem szabad ezen megsértődni, tennie kell az embernek a dolgát.

Bátornak kell lenni, de vaknak nem – vallja a miniszterelnök. Fotó: Schmidt Andrea
Bátornak kell lenni, de vaknak nem – vallja a miniszterelnök. Fotó: Schmidt Andrea

– Az M5-ösön érkezik a befektető, az ipar – gondolták sokan Szegeden az autópálya átadásakor. Nekik mit mondana?
– Nézzék meg, milyen nagy bajban vannak azok a nyugat-dunántúli városok, ahol egyetlen ipari ágazaton múlik a város élete. Jobb az a fejlődés, ahol nem egy munkáltató ad ezer embernek munkát, hanem több munkáltató 50-100 embernek. Ezzel túl lehet élni a válságot.

– A Sunday Times azt írta, Magyarországon gyűlölethadjárat folyik a cigányok ellen. Nem a legjobb reklám.
– Nem emiatt probléma. Az igazi baj az, hogy mindenki bezárkózik a saját igazságába, és meg sem hallgatja a másikat. Mi lenne, ha szóba állnánk egymással, és érdekelne bennünket a másik? A köztársasági elnök a múlt héten egy interjúban ajánlott egy könyvet, Romano Rácz Sándor Cigánysor című művét. Elolvastam. Bár sokat foglalkoztam ezzel az üggyel, sok új dolgot tanultam meg. Hogy gondolkodnak például a romák a családon belüli viszonyokról, egy közösség határairól. Szerintem a helyes út, ha megpróbáljuk megérteni a másikat. És persze hosszú távú elkötelezettség kell, sok-sok roma rendőr, tanár. Olyan szülők, akik nem viszik el a gyereket az iskolából, amiért három roma gyerek is oda jár.

– Február végén az IH volt a színhelye Botka László és Lázár János vitájának. Leegyszerűsítve: a közbiztonság a szegedi polgármester szerint jó, a vásárhelyi szerint rossz. Ön mit gondol?
– Az erőszakos bűncselekmények száma jelentősen csökkent az elmúlt időszakban. Az azonban önmagában nem elég, ha a statisztikák imponálóak. Embereket felzaklató, komoly bűncselekmény minden 2-3 évben történik: móri gyilkosság, Simon Tibor meggyilkolása. A szubjektív biztonságérzet nem az ilyen esetek miatt romlik, ahol romlik, hanem a sok kis értékű lopás, garázdaság miatt. Ezek nem csupán egyszerű bűncselekmények, hanem a helyi közösség konfliktusai, amit nem lehet három csapás programmal büntetni. Fontos, hogy ne bátorítsuk az embereket arra, hogy forduljanak szembe a renddel és a törvénnyel. Éppen Lázár Jánosnak kellene bátornak lennie a saját pártjával szemben, amikor a Fidesz azt hirdeti 2006 óta, hogy a rendőrök a diktatúra rendőrsége; bármi megengedhető, tessék kimenni az utcára törni-zúzni.

– Ha már törés-zúzás: március 15-én mire számít?
– Budapesten az emberek tartva a konfliktustól vidékre mennek vagy magukra csukják az ajtót. Ezért torz kép alakul ki, hiszen csak azt a pár száz embert látjuk, aki kiabálni megy az utcára. Ha a Fidesz beáll mögéjük, és bátorítja őket, akkor erősek és kemények. Ha nem – és már tavaly sem tette –, elszigeteltek és gyengék a randalírozók.

– A magyar termelők szeretnék, ha a vevők hazai terméket vásárolnának. De nem mindig az a legolcsóbb.
– Akkor nem veszik meg a magyar vásárlók. Pusztán patriotizmusra apellálva nem lehet drágább terméket eladni. Nekem nagyon szimpatikus, amit Ausztriában látok, ahol feltüntetik, hogy az adott termék osztrák vagy sem. Egyébként valószínűleg nagyon sok olyan vevő van, aki pár forint különbségnél még inkább a hazait választja. Én is ezek közé tartozom.

Olvasóink írták

 • 3. allegro 2009. március 08. 22:02
  „Én a 2002 és előtti években is számszerűen ugyanannyi tandíjat fizettem, mint manapság, reálértékében pedig három havi fizetésem volt akkoriban félévente. Most örülök, hogy "csak ennyi"´!
  Ja, és munkamellett. Akkoriban kezdték beengedni a nálamnál gyengébbeket az ingyenes nappali felsőoktatásba.
  Hála a sok ellenkezőnek, ma már bent van minden gyenge képességű is, és ráadásul ingyen. Akiket szintén mi tartunk el, és akik addig sem termelnek se GDP-t, se adókat nem fizetnek. Ki miatt is tartunk itt, ahol? Szembe kéne nézni mindenki másoknak is saját magával, hogy nem önáltatás és hazugság-e féltett kis életük??
  Ennyi sok diplomásnak, akiket az utübbi évtizedben ontott a felsőoktatás, már tennie kellene, lendíteni előre a dolgokat, mindenütt, ahol vannak - ha többet ér a valódi tudásuk egy kicsit is az érettséginél...”
 • 2. FűzfaVessző 2009. március 08. 21:43
  „Miniszter Elnök Úr!
  A FIDESZ nem ellenzi a változást nyugodtan távozhat,senki nem fogja megsiratni. Az MSZP -SZDSZ meglévő programjából már elegünk van /nekem már 2002 ben is/.
  F.V.”
 • 1. viccmail 2009. március 08. 17:47
  „Olyan szép ez a bácsi !
  Kire is hasonlít ?

  Ja ez a ferike az elkúrtuk ferike , vagy még egyszer mondom , hogy mindenki értse nem lesz gázáremelés ferike, vagy nem lesz recept felírási díj ferike , vagy .............................................

  Ferike nem unod még ? menj haza és teljesítsd a nép akaratát dö....... meg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillag: 140 százalékos a börtön kihasználtsága

Szeged - Az országban átlagosan 121 százalékos a börtönök kihasználtsága, de a keleti régióban… Tovább olvasom